Med henvisning til artiklen »Rigspolitiet blev en smitterede: 59 vikarer, der skulle opspore corona, blev selv smittet« i Altinget af 14. januar 2021 og artiklen »"Social dumping" og "skandale": Arbejdsvilkår for statens coronavikarer udløser massiv kritik« i Altinget af 8. januar 2021, bedes ministeren besvare følgende:
A. Vil ministeren redegøre for løn- og arbejdsvilkårene for de vikarer, som er ansat i forbindelse med covid-19-indsatsen, i Rigspolitiets centre for smitteopsporing? I besvarelsen ønskes herunder, men ikke alene, redegjort for varigheden af vikariater, regler for løn under sygdom, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter og hvorvidt arbejdet kræver fysisk fremmøde.
B. Vil ministeren kommentere på den kritik professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen fremfører i artiklen den 14. januar 2021?
C. Vil ministeren kommentere på, at forsker i arbejdsret fra Syddansk Universitet Christian Højer Schjøler i artiklen den 8. januar 2021 konstaterer, at der er tale om en omgåelse af vikarlovens beskyttelseshensyn, herunder eksempelvis i forhold til løn under sygdom?
D. Vil ministeren kommentere på, at to advokater, Peter Breum og Henrik Karl Nielsen, i artiklen af 8. januar 2021 konstaterer, at den eksisterende praksis er imod intentionen i vikarloven, samt at advokat Henrik Karl Nielsen udtaler at: "Man bruger en privat overenskomst til at underløbe en offentlige overenskomst"?
E. Vil ministeren redegøre for, hvorvidt man mener, at det er acceptabelt, at staten har et langvarigt brug af vikarer, der er stillet væsentligt ringere end statsligt ansatte?
F. Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer, man vil iværksætte for at sikre, at vikarer i staten ikke arbejder under ringere vilkår end gældende overenskomster for fastansatte med lignende opgaver?
Dato: 18-01-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
arbejdsmiljø og arbejdsskader, COVID-19 pandemien