L 76 Forslag til lov om ændring af boafgiftsloven og skatteforvaltningsloven.

(Ensartet bo- og gaveafgift ved generationsskifte og indførelse af retskrav på henstand og forlænget henstandsperiode).

Af: Skatteminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 20-11-2019

Skriftlig fremsættelse (20. november 2019)

20191_l76_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (20. november 2019)

Skatteministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af boafgiftsloven og skatteforvaltningsloven (Ensartet bo- og gaveafgift ved gene­ra­tions­skifte og forbedret henstandsordning)

(Lovforslag nr. L 76)

Med nedsættelsen af bo- og gaveafgiften til 5 pct. ved virksomhedsoverdragelser blev der givet en meget stor skattelettelse til nogle af de mest velhavende danskere. Den prioritering er regeringen uenig i. Regeringen ønsker at investere i fællesskabet og tage fat på de udfordringer, Danmark står overfor. Det sker eksempelvis ved at øge investeringer i uddannelse.

Derfor foreslås det, at skattelettelsen rulles tilbage, så der igen er en ensartet bo- og gaveafgift på 15 pct. for overdragelse af erhvervsvirksomheder m.v.

Samtidig skal der være gode og stabile vilkår for at drive virksomhed i Danmark, herunder for de familieejede virksomheder, der bidrager med investeringer og arbejdspladser i hele Danmark.

Derfor foreslås det samtidig at indføre et retskrav på henstand med betaling af bo- og gaveafgiften i op til 30 år ved virksomhedsoverdragelser m.v., så der er sikkerhed for, at afgiften altid kan betales i løbet af en længere årrække, så likviditeten kun påvirkes i mindre grad, og der fortsat kan investeres i virksomheden, selvom der er sket generationsskifte.

Endelig foreslås det at ændre den rentesats, som henstandsbeløb for bo- og gaveafgift forrentes med. Rentesatsen foreslås ændret fra den gældende rentesats på 1 pct. p.a. over Nationalbankens diskonto, dog mindst 3 pct. p.a., til standardrenten i selskabsskattelovens § 11 B, stk. 2. Det er vurderingen, at standardrenten er et bedre udtryk for markedsrenten.

Det er vigtigt, at lovforslaget vedtages, inden afgiftsforhøjelsen skal træde i kraft den 1. januar 2020. Lovforslaget sendes derfor af tidsmæssige årsager i høring samtidig med fremsættelsen.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings hurtige og velvillige behandling.