L 103 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven.

(Politiets overtagelse af tv-overvågning).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-02-2020

Skriftlig fremsættelse (5. februar 2020)

20191_l103_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (5. februar 2020)

Justitsministeren (Nick Hækkerup):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Politiets overtagelse af tv-overvågning)

(Lovforslag nr. L 103)

Regeringen offentliggjorde den 10. oktober 2019 et udspil om tryghed og sikkerhed i det offentlige rum. Baggrunden var bl.a., at der i 2019 var en række sprængninger i hovedstadsområdet, hvoraf to var rettet direkte mod offentlige bygninger.

Lovforslaget følger op på de initiativer i udspillet om tryghed og sikkerhed, der omhandler politiets overtagelse af tv-overvågning.

Regeringen ønsker at sætte hårdt ind over for kriminelle grupper, der placerer bomber i det offentlige rum. Det skal aldrig accepteres, at bombesprængninger eller skyderier, der spreder frygt og utryghed, bliver hverdag i Danmark.

Det kan være essentielt i forbindelse med politiets forebyggelse eller efterforskning af særligt alvorlige forbrydelser, at politiet hurtigst muligt kan danne sig et overblik over en mulig gerningspersons færden. I den forbindelse vil hurtig adgang til andre myndigheders eller privates tv-overvågning i realtid kunne være et relevant redskab.

Lovforslaget har derfor til formål at give politiet adgang til at overtage andre myndigheders og privates tv-overvågning i ekstraordinære situationer for at forebygge og efterforske særligt alvorlige forbrydelser, eksempelvis terrorangreb, bandeopgør mv., hvor menneskeliv eller betydelige samfundsværdier kan bringes eller er blevet bragt i fare.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.