L 68 Forslag til lov om ændring af lov om social service.

(Ro og stabilitet for udsatte børn og unge og styrkelse af forældres retssikkerhed i anbringelsessager).

Af: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S)
Udvalg: Social- og Indenrigsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-11-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 26-11-2019
Betænkning afgivet 06-02-2020
2. behandlet/direkte til 3. behandling 18-02-2020
Delt i:
Ministerområde:
Social- og Indenrigsministeriet
Resumé:
Lovforslaget vedrører forholdene for børn og unge, som er anbragt uden for hjemmet, og deres forældre, plejefamilier, m.v. Lovforslaget udmønter dele af initiativerne ”Ro og stabilitet for udsatte børn og unge” og ”Styrkelse af forældres retssikkerhed i anbringelsessager” fra ”Udmøntning af satspuljen 2019-2022 (Delaftale for børne- og socialområdet)”.

Lovforslaget indeholder en række forslag til ændringer af serviceloven, der bl.a. har til formål at understøtte ro og stabilitet for udsatte børn og unge. Det foreslås blandt andet at give kommunen mulighed for at afvise at behandle anmodninger fra forældremyndighedsindehaveren om hjemgivelse af børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet uden samtykke, når der ikke er sket væsentlige ændringer af forholdene. Det foreslås desuden, at kommunerne får adgang til at fuldbyrde afgørelser om ændret anbringelsessted uden samtykke, eventuelt med politiets bistand, i helt særlige tilfælde. Det foreslås videre at udvide Ankestyrelsens adgang til af egen drift at træffe afgørelse i sager om særlig støtte til børn og unge, og at kommunen ved valg af konkret anbringelsessted skal lægge vægt på hensynet til barnets eller den unges skolegang.

Det foreslås også at indføre krav om, at eventuelle psykologiske undersøgelser af forældremyndighedsindehaveren, der iværksættes som led i en børnefaglig undersøgelse, skal foretages af en autoriseret psykolog. Endelig foreslås det at ophæve den adgang, social- og indenrigsministeren i dag har til at fastsætte regler om anbragte børn og unge under 18 års egenbetaling for døgnopholdet. Denne del af forslaget er i al væsentlighed en genfremsættelse af lovforslag L 230, der bortfaldt på grund af udskrivelsen af folketingsvalget i foråret 2019.

Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. januar 2020.