Tak, formand. I Dansk Folkeparti bakker vi varmt op om den grønne omstilling, og i den forbindelse er der ingen tvivl om, at elektrificeringen af samfundet er afgørende, især på transport og på varme. På nogle af de områder, som kan være svære at sikre en grøn omstilling af, er el vejen frem. Og derfor er det også afgørende, at vi sikrer, at det danske elnet fungerer godt, både nationalt set, i forhold til at der bliver leveret ind, så der er en stabil forsyning, men sådan set også internationalt set, sådan at vi kan handle med andre lande rundtomkring i verden og på den måde sikre, at dansk industri og danske forbrugere altid har adgang til så billig og så stabil el som muligt.
Det her forslag viderefører jo sådan set bare en fornuftig praksis. Der er så brug for at løfte det ind i lovgivningen, fordi der kommer et EU-direktiv, der fastslår den fornuftige praksis. Så hvis Danmark på den måde kan vise resten af EU, hvad der er sund fornuft, er det jo en smuk undtagelse fra hovedreglen om, hvad der udgår fra Bruxelles. Derfor kan vi godt støtte det forslag, der er fremsat her, fordi det understreger balanceansvaret, som er nødvendigt, men samtidig skaber det den fleksibilitet, som gør, at også mindre producenter stadig væk kan levere især den grønne energi, som vi har brug for.
Vi vil bare gerne have ministerens tilsagn om, at undtagelsen så også er en undtagelse, der kun i begrænset omfang vil blive anvendt, og at vi får en underretning fra ministeriet – måske en gang om året – om, hvordan den her undtagelse bliver brugt, sådan at man også kan sikre sig, at den praksis, vi har i dag, fortsætter, og der ikke sker en reel ændring, når lovforslaget bliver vedtaget.
Anden del handler så om, hvordan eltransmissionen ser ud rundtomkring i fædrelandet. Der er jo ingen tvivl om, at rigtig mange mennesker føler sig generet af de hovedkabler, som transporterer strømmen igennem landet. Vi har i løbet af sommeren set rigtig, rigtig mange fra især Holstebro og sydover være helt berettiget utilfredse med og bekymrede over, hvordan de nye kabellægninger kommer til at berøre deres hverdag, deres ejendomme og selvfølgelig også deres ejendommes værdi, fordi det ikke er det skønneste at se på. 700 borgere er konkret berørt, og af dem er det kun lige godt halvdelen, der rent faktisk får erstatning. Så vi i Dansk Folkeparti er glade for, at der nu sker en udvidelse af mulighederne for, hvornår Energinet kan ændre på anlæggene, og at det også bliver et lovligt parameter, at man vil forskønne simpelt hen af hensyn til de borgere, der bor i de områder, hvor kablerne trækkes. Så alt i alt er det et godt forslag, der på et markedsorienteret grundlag bringer Danmark tættere på den grønne omstilling. Det kan vi godt lide i Dansk Folkeparti, så vi støtter det.