Miljø- og Fødevareudvalget (MOF) Alm. del

Samling: 2019-20

Spørgsmål 1478

Det fremgår af ministerens svar af 21. august 2020 på spørgsmål S 1632, at ministeren ikke mener, at ”anprisningsreglerne hæmmer virksomhedernes udvikling af produkter, som er sikre og gavnlige for forbrugeren”. Kan ministeren bekræfte, at Kommissionens udlægning af ordet ”probiotika” som en generisk sundhedsanprisning har bevirket, at danske og europæiske ingrediensvirksomheder, som arbejder med udviklingen af gavnlige probiotiske ingredienser, ikke må kommunikere om disse overfor europæiske forbrugere? Dette skaber den mærkværdige – og for forbrugere yderst forvirrende og muligvis skadelige – situation, at forbrugere med interesse i probiotika ikke kan finde frem til europæiske kvalitetsprodukter fra virksomheder, der overholder EU-reglerne. Til gengæld viser en simpel google-søgning, at der tilbydes tonsvis af produkter, der enten ikke overholder EU-reglerne, eller som bliver fremstillet udenfor EU, hvor man godt må bruge ”probiotika” som produktnavn, og forbrugere kan frit bestille disse produkter via internettet. Vil ministeren med henblik på et samråd oplyse, hvorvidt ministeren er enig i, at Kommissionen reelt udøver censur ved at ulovliggøre brugen af et globalt velkendt begreb som ’probiotika’ i EU regi?
Dato: 02-10-2020
Status: Endeligt besvaret
Emne: fødevarer

Endeligt svar

Dokumentdato: 15-10-2020
Modtaget: 15-10-2020
Omdelt: 15-10-2020

MOF alm. del - svar på spm. 1478 om Kommissionens udlægning af ordet ”probiotika” som en generisk sundhedsanprisning har bevirket, at danske og europæiske ingrediensvirksomheder, som arbejder med udviklingen af gavnlige probiotiske ingredienser, ikke må kommunikere om disse overfor europæiske forbrugere, til fødevareministeren

MOF alm. del - svar på spm. 1478 (pdf-version)
Html-version

Udvalgsspørgsmål

Dokumentdato: 02-10-2020
Modtaget: 02-10-2020
Omdelt: 02-10-2020

Spm. om Kommissionens udlægning af ordet ”probiotika” som en generisk sundhedsanprisning har bevirket, at danske og europæiske ingrediensvirksomheder, som arbejder med udviklingen af gavnlige probiotiske ingredienser, ikke må kommunikere om disse overfor europæiske forbrugere, til fødevareministeren

Udvalgsspørgsmål (pdf-version)
Html-version