Tak for spørgsmålet.
Lad mig starte med at sige, at det er vuc's lokale bestyrelse, der på baggrund af en lokal prioritering beslutter, om lokale udbud skal nedlægges eller ej.
Vuc'er har altså stor frihed til at foretage økonomiske prioriteringer og indrette sig efter, at der er aktiviteter, som giver overskud, mens andre aktiviteter giver underskud.
Omprioriteringsbidraget fører ikke pr.
definition til, at lokale afdelinger må lukke, men jeg anerkender, at det kan være en svær opgave at gennemføre effektiviseringer, og jeg anerkender også, at det kan være relativt sværere at opretholde lokalt forankrede udbud i tyndt befolkede områder, hvor søgningen til uddannelserne er lavere.
Det gælder f.eks.
på Thy-Mors HF og VUC.
Vuc'er, som dækker et stort tyndt befolket areal, kompenseres økonomisk via et regionalt undervisningstilskud, som udbetales i en anerkendelse af, at det er relativt mere omkostningsfuldt at opretholde et udbud i yderområderne.
Selv om Thy-Mors HF og VUC er et af de mindste vuc'er i landet, er det et af de vuc'er, der modtager mest i regionalt undervisningstilskud, i alt 2,8 mio.
kr.
i 2019.
Hvis jeg skal sætte mig i den lokale bestyrelses sted, når den drøfter, om et udbud skal opretholdes, vil jeg vove den påstand, at beslutningen i høj grad handler om, hvorvidt der er et tilstrækkeligt elevgrundlag for at opretholde et lokalt udbud.
Her ved vi jo, at vi kommer til at se ændringer i elevgrundlaget for vuc'erne i de kommende år.
Det skyldes især den aftale, som et bredt flertal i Folketinget har lavet på det forberedende område, og som betyder, at den del af vuc'ernes aktivitet fra august 2019 overgår til den nye forberedende grunduddannelse.
Partierne, som sad i forhandlingslokalet, var fuldt klar over, at etableringen af fgu ville få konsekvenser for vuc'erne, og at det særlig ville kunne få konsekvenser i yderområderne, hvor elevgrundlaget i forvejen er lavt.
Af samme grund afsatte vi en pulje på 60 mio.
kr.
til tilpasninger på vuc'er, der som følge af fgu-aftalen ville være i risiko for at blive nødlidende og med henblik på opretholdelse af udbud i landdistrikterne.
Aftalekredsen har nu fastlagt kriterierne for at fordele disse midler, og ansøgningsprocessen er gået i gang.
Thy-Mors HF og VUC vil dermed også kunne søge om at få andel i disse midler med henblik på at skabe et varigt bæredygtigt udbud i Nykøbing Mors.