Tak for spørgsmålet.
Først vil jeg sige, at jeg er opmærksom på, at små gymnasier i yderområder i stigende grad kan opleve særlige udfordringer.
Det handler om mindre ungdomsårgange, og at flere unge søger mod de større byer.
Morsø Gymnasium er et lille gymnasium med 340 årselever i 2017, som ligger i et yderområde.
Morsø Gymnasiums årsregnskaber viser en institution med en økonomi i balance med små, men positive årsresultater og overskudsgrader de seneste 3 år.
Skolen har de seneste 3 år oplevet et lille fald i antallet af årselever, men kan på grund af udviklingen i ungdomsårgangene og de unges søgemønstre blive udfordret på søgningen.
Det er klart, at en vigende søgning til et lille gymnasium kan medføre en mere sårbar økonomisk situation, som ikke tilsvarende vil være tilfældet for et gymnasium i en større by.
Jeg forstår derfor godt, at mindre gymnasier i yderområder oplever omprioriteringsbidraget som et særlig udfordrende vilkår, og jeg vil med det samme sige, at jeg anerkender, at det aldrig er en nem opgave at effektivisere.
Dog mener jeg ikke, man kan sige, at omprioriteringsbidraget i sig selv vil medføre skolelukninger.
Omprioriteringsbidraget er først og fremmest et værktøj, som skal sikre, at de midler, vi prioriterer til uddannelse, bruges ansvarligt og effektivt.
Gymnasierne har haft stigende elevtal og har derfor fået tilført mange midler igennem mange år, og derfor anser regeringen det som rimeligt, at de nu skal rette særlig opmærksomhed på, hvordan de midler, de har til rådighed, bliver prioriteret.
Hertil kommer, at gymnasierne jo i forvejen også modtager tilskud, som er uafhængige af antallet af elever, som går på gymnasiet.
F.eks.
gives der udkantstilskud på op til 2,3 mio.
kr.
til gymnasier i yderområder med et begrænset elevgrundlag.
Morsø Gymnasium er en af disse modtagere.
Desuden modtager gymnasierne også basisgrundtilskud på op til 900.000 kr.
og geografisk grundtilskud på 1 mio.
kr.
Disse tilskud har netop til formål at sikre, at der er et geografisk bredt udbud af gymnasiale ungdomsuddannelser i landet.
Der spørges til, om jeg mener, at omprioriteringsbidraget øger risikoen for, at Morsø Gymnasium lukker.
Det er klart, at et effektiviseringskrav alt andet lige betyder, at skolen tilføres færre midler.
Men faktum er, at regeringen har et ansvar for at prioritere skatteydernes penge bedst muligt og sikre, at de midler, som prioriteres til et område, bliver anvendt så effektivt som muligt.
Hertil kommer, at Morsø Gymnasium modtager udkantstilskud, hvilket betyder, at gymnasiet allerede nu bliver kompenseret for de særlige vilkår, der gør sig gældende for institutioner i udkantsområder.
Ministeriet har ikke modtaget henvendelser fra Morsø Gymnasium om, at de er i fare for ikke at kunne opretholde driften af institutionen.
Hvis det var tilfældet, ville de være forpligtet til at rette en sådan henvendelse til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
Samlet set anerkender jeg, at små gymnasier i yderområder kan være særlig udfordret som følge af udsigten til mindre ungdomsårgange og øget søgning mod byerne, ligesom det også må forventes, at relativt flere unge fremover vil søge mod erhvervsuddannelserne.
Regeringen har derfor også aftalt med Dansk Folkeparti, at der skal ses nærmere på forholdene for gymnasier i yderområderne.
Tak for ordet.