Tak.
Jeg skal da lægge ud med at beklage, hvis det er regeringen, der lægger så mange møder om fredagen, at der ikke er flere, der kan deltage i Folketingets arbejde.
Men tak til de ordførere, som er kommet med bemærkninger.
Der er jo heldigvis en bred enighed om det meste af det, der er.
Jeg lagde mærke til, at både Socialdemokratiet, SF og Det Radikale Venstre bakkede op om forslaget.
Med det her forslag foretages der en række ændringer på valgområdet.
Vi har allerede i dag en velfungerende valgmaskine, faktisk kendt som en af verdens bedste, og det skal vi jo holde fast i.
Så synes jeg jo, at vi sammen kan glæde os over, at vi kan gå fra 13 til 14 danske parlamentarikere i Europa-Parlamentet, selv om jeg nok har det lidt ligesom hr.
Martin Lidegaard, altså at det måske er det eneste positive, jeg synes der er ved Brexit – men sådan er det.
Jeg deler måske ikke hundrede procent hr.
Finn Sørensens forhåbninger om, at det betyder, at der både er plads til Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten.
Helt uden for lovbehandlingen havde jeg da personligt håbet, at det betød, at der var plads til Liberal Alliance, men det må vi jo se, når stemmerne er talt op.
Så havde Dansk Folkeparti et enkelt emne, hvor man ikke var enig med regeringen, nemlig i det her spørgsmål om valgret i forhold til EU-statsborgere, som er i Danmark.
Det er jo fuldstændig rigtigt, hvad Enhedslistens ordfører, hr.
Finn Sørensen, sagde, nemlig at de mennesker, altså EU-statsborgerne, jo har valgret og er valgbare til både kommuner, regioner og Europa-Parlamentet, lige meget om vi vedtager det her eller ej.
Sådan er det.
Og det er, fordi EU-retten giver EU-borgere ret til at stemme og stille op til kommunale og regionale valg og europaparlamentsvalget i det medlemsland, de bor i, på samme betingelser som landets egne indbyggere.
Pointen er bare, at for at kunne stemme er man nødt til at være optaget på valglisten, og i Danmark er det sådan, at for at blive optaget på valglisten skal man som udgangspunkt være bopælsregistreret i CPR-registeret – og for at blive bopælsregistreret i CPR skal man som herboende have et opholdsdokument, typisk et registreringsbevis.
Registreringsbeviser udstedes af Statsforvaltningen, og selve udstedelsen kan være forbundet med en vis sagsbehandlingstid – dermed kan man risikere, at herboende EU-statsborgere ikke kan udøve deres valgret, fordi de ikke kan optages på valglisten på grund af manglende bopælsregistrering i CPR, som skyldes, at vedkommende på grund af bureaukrati ikke har fået et registreringsbevis.
Det, vi siger, er, at for at undgå, at der er folk, der rent faktisk har stemmeret, men ikke kan komme til at udøve deres rettighed, så foreslår vi, at man kan blive optaget på valglisten, når man opfylder betingelserne, også selv om man stadig er i venteposition i forhold til bureaukratiet.
Så det er et forslag, som sikrer, at vi, som hr.
Finn Sørensen sagde, opfylder EU-retten.
Og derfor er det nok også et sted, det er svært for regeringen at give en konkret indrømmelse.
Men jeg glæder mig over den brede opbakning, og så må vi jo se, hvordan vi håndterer det lille hjørne, som Dansk Folkeparti og måske, måske ikke Enhedslisten havde.
Jeg forstod det sådan, at Enhedslisten støtter forslaget fuldstændig, men dog var åbne over for at drøfte det her lille hjørne – var det ikke sådan, det skulle forstås?