Fremsat den 30. januar 2019 af Pernille Schnoor (ALT),
Carolina Magdalene Maier (ALT) og Christian Poll (ALT)
Forslag til folketingsbeslutning
om lovpligtig kaloriemærkning i
fastfoodrestauranter, cafeer m.m.
Folketinget pålægger regeringen at
indføre lovpligtig kaloriemærkning på menutavler
og anden skiltning i konceptstyrede kæder.
Bemærkninger til forslaget
Fastfood, cafébesøg og takeaway
er blevet hverdagskost for mange danskere (»På cafe og
fastfood restaurant hver måned«, Landbrug &
Fødevarer, Markedsanalyse, den 5. april 2017,
»Vækst for restauranter og take-away: Vi laver mindre
mad«, DR Nyheder, Penge, www.dr.dk, den 11. oktober 2016).
Fastfood indeholder typisk mange kalorier på grund af et
højt indhold af fedt og sukker og sælges ofte i store
portioner og i menuer med sodavand og pommes frites. Hyppig brug af
fastfood øger risikoen for overvægt (»Diet,
nutrition and physical activity: Energy balance and body
fatness«, World Cancer Research Fund/American Institute for
Cancer Research, Continuous Update Project Expert Report, 2018,
»Fastfood consumption and increased caloric intake: a
systematic review of trajectory towards weight gain and obesity
risk«, R. Rosenheck, Obesity Reviews, volume 9, nr. 6,
november 2008, side 535-547).
I Danmark er mere end halvdelen af danskerne
overvægtige, og næsten en femtedel af danskerne er
endda svært overvægtige (»Danskernes Sundhed -
Den Nationale Sundhedsprofil 2017«, Sundhedsstyrelsen, 2018).
Udviklingen går den helt forkerte vej. Kaloriemærkning
er et omkostningseffektivt tiltag mod overvægt, idet
erfaringer fra andre lande viser, at tydelig kaloriemærkning
har en positiv og sundhedsfremmende effekt på både
voksnes, børns og unges kostadfærd.
I USA og flere stater i Australien er der
indført obligatorisk kaloriemærkning som led i deres
strategi mod overvægt. Og det virker. Gennemgang af den
videnskabelige litteratur viser, at kunderne bestiller og spiser
mad og drikkevarer med betydelig færre kalorier, når
der er kaloriemærkning, og at effekten øges over tid
(»Menu board labelling is effective in reducing energy
ordered and consumed: a systematic review and meta-analysis of
recent studies«, Littlewood et al., Public Health Nutrition,
volume 19, nr. 12, august 2016, side 2106-2121, »Menu
labelling in eating out environments: new perspectives and
influence on energy selected, ordered and consumed - An update of
the evidence 2014-16«, Kræftens Bekæmpelse,
2017). Med kaloriemærkning ses også et øget
udbud af mad med færre kalorier, mindre portioner og sundere
sammensætning af menuerne (»Front-of-pack nutrition
label stimulates healthier product development: a quantitative
analysis«, Vyth et al., International Journal of Behavioral
Nutrition and Physical Activity, volume 7, nr. 65, september 2010,
»Enhancing the effectiveness of food labeling in
restaurants«, Blumenthal og Volpp, JAMA, volume 303, nr. 6,
februar 2010, side 553-554). Desuden vil to ud af tre danskere
gerne have kaloriemærkning på fastfoodrestauranter,
cafeer m.m. (»2 ud af 3 ønsker kalorier på
fastfood«, coopanalyse.dk, 2010, »Forbrugerne vil have
kaloriemærkning på menutavlen«,
Forbrugerrådet Tænk, taenk.dk, den 20. april 2015).
For mange kæder vil det være ret
enkelt at tilføje kalorieoplysningerne på menutavler
og skilte, når de alligevel udskiftes. De har allerede
kalorieoplysninger på hjemmesider, apps,
dækkeservietter m.m., men kunderne bruger dem sjældent,
fordi de ikke er synlige i købsøjeblikket
(»Rationale and evidence for menu-labelling
legislation«, C. A. Roberto et al., American Journal of
Preventive Medicine, volume 37, nr. 6, side 546-551, »Impact
of Menu Labeling on Consumer Behavior: A 2008-2012 Update«,
Krieger & Saelens, Healthy Eating Research, 2013). Dertil
kommer, at forbrugerne typisk undervurderer kalorieindholdet i mad-
og drikkevarer, især dem med højt indhold af fedt,
sukker og salt (»Attacking the Obesity Epidemic: The
Potential Health Benefits of Providing Nutrition Information in
Restaurants«, Scot Burton et al., American Journal of Public
Health, volume 96, nr. 9, september 2006).
Det foreslås at indføre
lovpligtig kaloriemærkning på menutavler og anden
skiltning (dvs. sikre synlighed i købsøjeblikket) i
konceptstyrede kæder, dels for at give forbrugerne mulighed
for at vælge på et oplyst grundlag, dels for at give
udbyderne incitament til at reformulere eksisterende sortiment,
så det kan have en sundhedsfremmende og forebyggende effekt.
Det gavner især storforbrugere af fastfood, som har en
øget risiko for overvægt.
Konkret foreslås, at energiindholdet
skal angives
- i
købsøjeblikket, dvs. på menutavler, menukort,
webshopper og anden skiltning,
- i kilojoule og
kalorier,
- for hele
sortimentet,
- pr.
salgsenhed,
- læsbart i
forbindelse med prisen og
- sammen med
referenceværdien for dagligt energiindtag.
EU-forordning 1169/2011 om
fødevareinformation til forbrugerne giver mulighed for at
indføre obligatorisk kaloriemærkning.
Kaloriemærkningen er bare ét
forslag, der ifølge forslagsstillerne bør indgå
i en bredere indsats for at komme den stigende overvægt i den
danske befolkning til livs.
Skriftlig fremsættelse
Pernille Schnoor
(ALT):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
lovpligtig kaloriemærkning i fastfoodrestauranter, cafeer
m.m.
(Beslutningsforslag nr. B 86)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.