Fremsat den 7. december 2018 af Rasmus Nordqvist (ALT),
Uffe Elbæk (ALT) og Christian Poll (ALT)
Forslag til folketingsbeslutning
om at indføre afgift på kød
fra drøvtyggere
Folketinget pålægger regeringen at
fremsætte et lovforslag, der indfører en
forbrugsafgift på okse-, kalve- og lammekød på
17 kr. pr. kg.
Bemærkninger til forslaget
Danmark er det land i verden, som producerer
mest kød pr. indbygger: 360 kg årligt (ifølge
FAOSTAT). Den store danske kødproduktion afsættes
primært til eksport, men vi har også et højt
indenlandsk kødforbrug. Ifølge FN's
fødevareorganisation, FAO, spiser vi årligt 95 kg
kød pr. indbygger i Danmark, se »Udkast til »DN
mener« om kødproduktion og kødforbrug«
(https://aktiv.dn.dk/media/5392/rep-2016-2-10-1-udkast-til-_dn-mener_-om-k%C3%B8dproduktion.
pdf). Det høje kødforbrug belaster både natur,
lokalmiljø og klima, og særlig kød fra
drøvtyggere (okse-, kalve- og lammekød) har en
høj klimabelastning. Beslutningsforslaget målrettes
derfor mod denne kødtype. Hensigten er at prissætte
klimabelastningen på kød fra drøvtyggere i
forbrugerleddet, så der i højere grad er
sammenhæng mellem pris og CO2-udledning, således at
eksternaliterne ved produktionen indregnes i prisen på
produktet.
Fødevaresektoren står globalt for
19-29 pct. af drivhusga?sudledningerne, mens kvæghold alene
står for ca. 10 pct. af menneskers samlede
drivhusgasudledninger. FAO forudser, at kødforbruget vil
stige med 54 pct. frem mod 2050, mens mælkeforbruget vil
stige med 73 pct. Konsekvenserne for klimaet er uoverskuelige.
Afgiftens størrelse (17 kr. pr. kg
kød fra drøvtyggere) er baseret på en CO2e-pris på 880 kr. pr. t CO2e, som Copenhagen Economics vurderer som
en tilstrækkelig CO2e-beskating, hvis danskernes
klimabelastning skal nedbringes til 2 t pr. indbygger i 2050.
Oksekød udleder ifølge Concito
19,4 kg CO2e pr. kg og udgør
dermed en passende rettesnor for afgiftssniveauet, se Concito,
Klimabrief #1, september 2016, »Klimavenlig kost«
(https://concito.dk/files/dokumenter/artikler/klimavenlig_kost.
pdf).
Beregningen er således:
0,88 (CO2-pris/kg) x 19,4 (CO2e-udledning
pr. kg oksekød) = 17,072 ~ 17 kr. pr. kg kød
fra drøvtyggere (okse-, kalve- og lammekød).
Dette niveau for en klimaafgift kan kun anses
som et førs?te skridt, da vi formentlig som danskere skal
nå en maksimal udledning på 2-3 t drivhusgasser
allerede i 2030, hvis vi skal nå Parisaftalens
klimamål. FN's klimapanel laver forskellige scenarier for,
hvad der skal til for at nå de klimamål, man i
Parisaftalen blev enige om. Hvis man skal nå
1,5-gradsmålet, skal alle verdens borgere således
maksimalt udlede 2-3 t drivhusgasser i 2030. Dette skal ned
på 1,4 t i 2040 og 0,7 t i 2050, hvorefter vi skal ramme
nuludledning. Og det gælder alle drivhusgasser, ikke kun
CO2. Det viser den nyeste forskning,
og det er første gang, vi får oversat Parisaftalen
til, hvor meget alle verdens borgere skal reducere deres
klimabelastning med, se »Lifestyle Carbon Footprints:
Exploration of Long-term Targets and Case Studies of Carbon
Footprints from Household Consumption (Draft for
Consultation)«, udgives i slutningen af 2018
(https://pub.iges.or.jp/pub/lifestyle-carbon-footprints-exploration-long).
Ifølge et nyt forskningsstudie skal
borgerne i de vestlige lande reducere kødindtaget med 90
pct., hvis man skal undgå fatale klimaforandringer, se
»Options for keeping the food system within environmental
limits«, Nature - International Journal of Science, den 10.
oktober 2018.
For Alternativet er det afgørende, at
vi både individuelt og i fællesskab tager ansvar for at
stoppe klimakrisen.
Ifølge Concito er klimabelastningen fra
gennemsnitsdanskerens kost større end den samlede belastning
fra personens forbrug af el, varme, benzin og diesel.
Gennemsnitsdanskeren udleder omkring 17 t CO2e om året, hvor godt 3 t stammer
fra fødevareforbruget. Heraf stammer op mod 75 pct. fra
forbruget af kød og mejerivarer. Det største
enkeltbidrag er oksekødet, der står for op til 1,5 t
CO2e om året, se Concito,
Klimabrief #1, september 2016, »Klimavenlig kost«
(https://concito.dk/files/dokumenter/artikler/klimavenlig_kost.
pdf).
Klimabelastende fødevarer - som
kød fra drøvtyggere - er i dag reelt for billige i
forhold til den klimabelastning og dermed samfundsskade, de
forårsager. Dette beslutningsforslag vil udbedre en
markedsfejl ved at inddrage de negative virkninger ved produktionen
af fødevarer på miljøet og klimaet. Når
de reelle samfundsøkonomiske omkostninger for naturen,
miljøet og klimaet ikke prissættes, bliver det
svært at sætte den nødvendige fart på
udviklingen mod et mere bæredygtigt forbrug og dermed den
grønne omstilling. Beslutningsforslaget skal sikre, at
eksternaliteter indregnes i prisen på et produkt. Dermed
undgår vi at sende regningen for konsekvenserne af
klimaforandringerne videre til andre mennesker og kommende
generationer, som vi gør i dag.
Alternativet foreslår, at provenuet fra
klimaafgiften bl.a. bruges til at modvirke afgiftens mulige
negative sociale slagside.
Skriftlig fremsættelse
Rasmus Nordqvist
(ALT):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om at
indføre afgift på kød fra
drøvtyggere.
(Beslutningsforslag nr. B 58)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.