Så, nu begynder den lange akademiske debat – nej, spøg til side.
Tak til Alternativet for at rejse den her debat, som er en vigtig, men også, ja, en lidt nørdet debat om pengesystem og banksystem, og som jo pågår i rigtig mange lande rundtomkring.
Den svenske centralbank er en frontløber i den, men også den britiske og den australske centralbank kigger i samme retning og diskuterer, om man skal etablere det, man kalder en e-krone, altså en slags digital erstatning for den rolle, kontanter historisk har spillet.
For kontanterne er på vej til at forsvinde, og dermed kan vi komme til at stå i en situation, hvor borgerne ikke længere har den adgang, de hidtil har haft, til centralbankspenge, som er garanteret af staten.
Og hvad betyder det så egentlig for relationen mellem borgere, stat, bankvæsen og pengevæsen?
Det er det, diskussionen handler om, og det har som sagt ført til en debat blandt økonomer og ikke mindst centralbanker rundtomkring.
For hvis man læser i loven om Nationalbanken, men også loven om andre centralbanken, så er lige præcis pengeskabelsen et helt, helt centralt opgaveområde for Nationalbanken, men i det øjeblik, kontanterne forsvinder, har man sådan set frataget Nationalbanken en af dens centrale opgaver.
Og så er det jo lidt interessant, at man kommer frem til helt forskellige resultater i de forskellige centralbanker.
I Sverige er man jo gået meget langt og er i gang med at lancere et sådant projekt.
Der er ikke taget en endelig beslutning om det, men man har lavet et meget grundigt stykke arbejde, mens man i Nationalbanken i Danmark er kommet til den stik modsatte konklusion, nemlig at det er der ikke nogen grund til at se nærmere på.
Og det synes jeg i sig selv er lidt tankevækkende at se i to lande, som har så fælles en historie, og hvis pengepolitiske udvikling på mange måder har lignet hinanden, i nogen grad i hvert fald.
Jeg synes også, at vi i den her debat skal fremhæve foreningen Gode Penge, som jo har været med til at rejse den her diskussionen herhjemme.
Jeg synes egentlig, det er meget imponerende, at en forening kan rejse og formår at sætte en politisk dagsorden med en så nørdet diskussion som det.
Jeg er ikke enig i alle foreningens synspunkter.
Jeg synes, at man bl.a.
overvurderer betydningen af pengeskabelsen og pengemængden.
Det er i mine øjne stadig aktiviteten af pengene, som spiller en større rolle end selve mængden af penge.
Men det er også en nørdet diskussion.
Det er under alle omstændigheder flot, at de har rejst den debat.
Om man skal støtte en e-krone eller ej, og hvilken udformning den skal have, er ikke noget, vi har taget endelig stilling til i Enhedslisten.
Men vi støtter ideen om en udredning og støtter derfor også forslaget.
Jeg synes dog, som også nogle ordførere har været inde på, at der måske lidt er en sammenblanding af ting i Alternativets forslag, hvor man ligesom oplister en lang, lang række problemer i finanssektoren, og så peger man på det her som løsningen eller i hvert fald en del af løsningen på dem alle sammen.
Og der tror jeg, at der skal en mere bredspektret medicin til, hvis vi skal have ryddet op i de forhold, der er i finanssektoren.
Det er også rigtigt, når Alternativet skriver, at en af de modeller, man har for en e-krone, vil indebære, at borgerne får en konto i Nationalbanken, altså en trækningsret på Nationalbanken.
Det er det, der hedder den kontobaserede model.
Men det er ikke den eneste model, og hvad der måske er endnu vigtigere, er, at borgerne faktisk får frihed.
For jeg er jo stor tilhænger af, at der kommer et offentligt bankalternativ her i Danmark, så man som borger i Danmark ligesom borgerne i Tyskland, Frankrig, Portugal og mange andre europæiske lande faktisk får frihed.
Det er jo noget, som den side af salen herovre plejer at gå ind for, altså friheden til at vælge, om man ønsker at have sin konto i et offentligt bankalternativ.
Men det er altså ikke nødvendigt at få en e-krone for at få et offentligt bankalternativ.
Der er utallige lande i Europa, der – som jeg var inde på – har gode offentlige bankalternativer og banktilbud.
Vi har de tyske sparekasser, vi har den franske Banque Postal, en bank med 11 millioner kunder, som er hundrede procent statsejet, og i Portugal har den statslige bank også en dominerende rolle.
Så der er offentlige banktilbud mange steder, og det er vi stærke tilhængere af.
Men de to ting hænger ikke nødvendigvis sammen.
Enhedslisten kan støtte forslaget om at få kigget nærmere på det her.
Det er jo lidt sjovt, for Nationalbanken er en selvstændig bank, og de kunne egentlig lige så godt have besluttet det modsatte, altså at gennemføre en udredning af det her, ligesom man har gjort i Sverige, eller at gå videre med det her projekt.
Og så ville rollerne måske have været byttet om her.
Så ville det være mig og hr.
Rasmus Nordqvist, der havde været glade, og dem, som i dag er glade, havde syntes, at det var noget værre noget.
Og det er jo i sig selv lidt interessant.
Men vi støtter i hvert fald forslaget.