L 109 Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter, kildeskatteloven, lov om afgift af konsum-is, spiritusafgiftsloven og øl- og vinafgiftsloven.

(Annullering af indeksering af en række punktafgifter, nedsættelse og efterfølgende afskaffelse af råstofafgiften, afskaffelse af afgiften på te og tillægsafgiften på alkoholsodavand og ændringer af forskerskatteordningen).

Af: Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 16-11-2017

Fremsættelse: 16-11-2017

Skriftlig fremsættelse (16. november 2017)

20171_l109_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (16. november 2017)

Skatteministeren (Karsten Lauritzen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af choko­lade­afgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter, kilde­skatteloven, spiritus­afgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love (Annullering af indeksering af en række punktafgifter, nedsættelse og efterfølgende afskaffelse af råstofafgiften, afskaffelse af afgiften på te og tillægsafgiften på alkohol­sodavand, samt ændringer af forskerskatteordningen).

(Lovforslag nr. L 109)

Forslaget har til formål at udmønte dele af aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer af 12. november 2017 mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Det skal være billigere at være dansker, virksomhedernes byrder skal lettes, og grænsehandlen skal mindskes. Det foreslås derfor at gennemføre en markant lempelse af afgiftstrykket i form af en annullering af forhøjelsen på nogle af de mest grænsehandelsfølsomme varer i 2018 samt at nedsætte råstofafgiften i 2018 og afskaffe den helt i 2020. Desuden foreslås det at afskaffe teafgiften samt tillægsafgifterne på alkoholsodavand. Afgifterne har ikke sundhedsmæssig begrundelse og giver udfordringer for erhvervslivet.

Saneringsdelen af lovforslaget er første opfølgning på saneringsudvalgets anbefalinger, og i næste samling fremsættes yderligere et lovforslag, hvor der saneres i virvaret af gamle afgifter, herunder indførelse af en bagatelgrænse for registrering.

Danske virksomheders mulighed for at være innovative afhænger af, at de kan tiltrække de rette medarbejdere. Derfor skal det være attraktivt for højtkvalificeret arbejdskraft at tage arbejde i Danmark og forblive her over en længere periode. En udvidelse af forskerskatteordningen vil forbedre virksomhedernes muligheder for at tiltrække højtkvalificeret arbejdskraft fra udlandet samt øge fleksibiliteten i ordningen. Dermed forbedres danske virksomheders konkurrenceposition. Det foreslås derfor at udvide forskerskatteordningen fra 5 til 7 år samt at forhøje bruttoskatteprocenten fra 26 pct. til 27 pct.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2018 og er omfattet af de fælles ikrafttrædelsesdatoer.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.