Fremsat den 10. november 2017 af Søren Egge Rasmussen (EL),
Maria Reumert Gjerding (EL),
Carolina Magdalene Maier (ALT),
Christian Poll (ALT), Ida Auken (RV),
Marlene Borst Hansen (RV),
Jacob Mark (SF) og Trine Torp (SF)
Forslag til folketingsbeslutning
om oprettelse af en omlægningspulje til at
fremme driften af økologisk og plantebaseret kost i de
offentlige køkkener
Folketinget pålægger regeringen at
tage de nødvendige administrative skridt for at sikre, at
der fra og med 2018 oprettes en pilotordning med en
omlægningspulje på 30 mio. kr. årligt over fire
år. Målet er, at kommunale, regionale og statslige
institutioner og organisationer kan søge tilskud til
udgifter i forbindelse med omlægning af offentlige
køkkener for at kunne tilbyde en højere grad af
økologisk og plantebaseret kost, herunder tilskud til
efteruddannelse og uddannelse af køkkenpersonale og til
information til brugere og fødevareproducenter.
Bemærkninger til forslaget
Målet med forslaget er at fremme
mulighederne for, at de offentlige køkkener på
offentlige arbejdspladser, på hospitaler, i
børnehaver, på skoler og på plejehjem i langt
højere grad kan tilbyde økologisk og plantebaseret
mad.
Med de tidligere puljer til støtte af
omlægning af de offentlige køkkener til en
højere grad af økologi er der taget et stort og
vigtigt første skridt. Fra januar 2018 er der dog ikke flere
midler til omlægning til økologi, da den sidste pulje
udløber ved årets udgang.
Den statslige støtte til
omlægningen af de offentlige køkkener til
økologi har været en succes. Ikke blot serveres der nu
økologisk mad i mange kommuner - og i over 30 kommuner
arbejder man allerede frem mod et mål om 30 pct., 60 pct.
eller 90 pct. økologi - men støtten har også
været løftestang for kvalitetsudvikling af de
offentlige måltider. Det offentlige
fødevareindkøb har sat skub i afsætning af
dansk økologi med generel udbygning af den danske
økologiske fødevaresektor og job til følge og
været en vigtig motor i omlægningen af ca. 40.000 ha
landbrugsarealer fra konventionel til økologisk dyrkning i
2016, og en lignende omlægning forventes i 2017.
Omsætning af økologiske varer til
fødevaresektoren er firdoblet siden 2010 (fra 519 mio. kr.
til 2,017 mia. kr. i 2016) og estimeres til at nå ca. 2,5
mia. kr. i 2017, hvilket svarer til en vækst på 25
pct.1). Ifølge
Økologisk erhvervsteam, som er sammensat primært af
virksomhedsledere fra bl.a. flere af landets største
fødevarevirksomheder, var en offensiv offentlig politik
afgørende for succesen: »I perioden 2012-2015 er
omsætningen af økologi i fødevaresektoren
fordoblet. Den imponerende vækst skyldes i høj grad
introduktionen af det økologiske spisemærke i 2009 og
en målrettet uddannelsesindsats fra økologierhvervet
og myndighederne for at løfte kompetencerne i offentlige
køkkener«2).
Udviklingen hen imod mere økologi i de
offentlige køkkener og den medfølgende vækst i
den økologiske produktion har, sammen med en stærk
forbrugeropbakning, været katalysator for udvikling af
økologisk salg i privatdrevne kantiner og restauranter og
har generelt gjort salg til de professionelle køkkener -
private som offentlige - til en vigtig afsætningskanal for
økologiske landmænd og virksomheder. En offensiv
strategi for økologi i de offentlige køkkener har
desuden haft en afledt positiv effekt på eksportmarkedet i
bl.a. Tyskland og Sverige, hvor den økologiske branche har
øget salget til fødevaresektoren, og Danmark har
generelt fået et stærkt brand som førende
økologination. Økologisk erhvervsteam anbefaler
bl.a., at: »Danmark bør brandes som verdens
førende økologination. Det kan eksempelvis ske ved at
fremhæve vores lange økologihistorie, den
fremtrædende position som markedsleder på
økologi og vores økologiske hospitaler,
børnehaver og plejehjem.«3)
Miljø- og fødevareministerens
Økologisk erhvervsteam erklærede i 2017 en vision om
bl.a., at »Danmark bevarer sin position som
»verdensmester i økologi« via verdens
største økologiske markedsandel af fødevarer i
detailleddet og foodservicesektoren. En andel, der fordobles frem
til 2025.«4) At opnå
den fordobling kræver dog en fortsat indsats for omstilling i
de offentlige køkkener.
Globalt set er der i disse år en
kraftigt stigende tendens i efterspørgslen i befolkningerne
i mange vestlige lande efter både mere økologi og mere
plantebaseret kost, hvilket tydeligt afspejler sig i de globale
fødevaremarkeder. Med hensyn til det plantebaserede
fødevaremarked er der tale om en international megatrend,
hvor et stigende antal forbrugere ønsker, og prominente
virksomheder og investorer satser på, plantebaserede
fødevarer5). Med denne nye
udvikling følger - som det gjorde med økologisk
produktion - et nyt marked, der, hvis det opdyrkes i tide,
både rummer afsætnings- og udviklingsmuligheder for
danske producenter og dermed også danske arbejdspladser. En
række af Danmarks fødevarevirksomheder, og de fleste
af landets supermarkedskæder, ser da også det
plantebaserede fødevareområde som et helt centralt
fremtidigt marked og satser i stigende grad på det6).
Omstilling til økologi og til en mindre
grad af animalske produkter i de offentlige køkkener er
gået hånd i hånd i Danmark. Der er meget stor
international interesse for den danske model, hvor omstilling til
minimum 60 pct. økologi i de offentlige køkkener
samtidig omfatter en omstilling til øget brug af
grøntsager, mindre kød, større køb af
sæsonvarer, madlavning i højere grad fra friske
råvarer og en markant reduktion i spild. Erfaringer viser, at
disse ændringer i kosten har skabt sundere og mere
klimavenlige måltider, samtidig med at madspildet er
reduceret, og et reduceret kødforbrug har gjort, at 60 pct.
økologi kunne indføres inden for eksisterende
budgetter. I København er 90 pct. økologi
opnået inden for samme driftsbudget. Mere økologi i de
offentlige køkkener har således en række
fordele, som ikke alene kommer natur og miljø til gavn. En
omstilling af køkkenerne har også bidraget til
optimering af køkkenets processer, der kan reducere
madspildet, skabe mere fokus på måltidskvaliteten,
herunder frugt og grønt, optimere indkøbene, give
bedre og sundere mad til brugerne samt skabe større trivsel
og stolthed hos personalet i køkkenerne7).
Der er med andre ord gode økonomiske
grunde til at gå et skridt videre med at understøtte,
at det offentlige går foran med hensyn til fortsat at fremme
den økologiske omlægning, men også samtidig at
kombinere dette med en omlægning hen imod mere plantebaseret
kost. For går det offentlige foran, viser erfaringen fra
økologiomlægningen, at landbrugserhverv og
forarbejdningsvirksomheder vil udvikles i takt hermed.
Den danske befolkning er klar til en
omlægning hen imod mere økologi og flere
plantebaserede måltider som en fast valgmulighed. 80 pct. af
danskerne køber nu økologiske varer, og knap
halvdelen af alle danskere køber nu økologiske varer
hver uge. Danske forbrugeres ønsker om et bedre miljø
med drikkevand uden sprøjtemiddelrester og øget
dyrevelfærd har gjort, at Danmark er nummer et i verden med
hensyn til andelen af fødevareindkøbet, der er
økologisk, og salget stiger i hele landet, med de
højeste stigninger i Jylland (38 pct. i 2016).
En undersøgelse udført af MAPP,
Aarhus Universitet, for Fødevarestyrelsen, viser, at 8 ud af
10 danskere ønsker mere økologi i de offentlige
køkkener. 6 ud af 10 foretrækker økologi, selv
hvis prisen bliver højere8). Samtidig viser en analyse fra Coop,
at 43 pct. af danskerne (ca. 2,4 mio. borgere) ønsker at
spise mindre kød9). En del
af dem er allerede begyndt at reducere kødforbruget.
Således viser undersøgelser, at mellem en tredjedel og
en fjerdedel af danskerne i 2016 spiste mindre kød, end de
gjorde de foregående år. 10)
I Danmark mener 44 pct. af borgerne, at det
altid bør være muligt i de offentlige institutioner at
kunne vælge et måltid, som kun indeholder vegetabilske
fødevarer. Det er dog langt fra muligt nu.
Der er i dag omkring 30 kommuner, der har et
mål om minimum 60 pct. økologi i deres
køkkener, og flere har allerede opnået målet.
Men der er fortsat langt igen, før alle offentlige
køkkener har indført økologi. I forhold til
plantebaseret kost er det i dag meget få institutioner og
kommuner, der udviser hensyn over for de borgere, der ønsker
helt at undgå eller at minimere animalske produkter i deres
kost. Således er det i dag f.eks. kun 21 pct. af kommunerne,
der har en politik om, at der skal tilbydes et vegetarisk
måltid i daginstitutionerne, og 10 pct. af kommunerne har en
politik om, at der skal tilbydes et måltid helt uden
animalske produkter11).
Der er en stor og stigende
efterspørgsel i befolkningen efter både økologi
og ikkeanimalske måltider. Efterspørgslen bunder i en
række forskellige årsager, som har at gøre med
både klimamæssige, sundhedsmæssige,
økonomiske og religiøse hensyn.
Med hensyn til efterspørgslen efter
plantebaseret kost betegner 3,9 pct. af danskerne (ca. 225.000
danskere) sig selv som vegetarer12), og tallet er stigende. I alt 8,2
pct. af danskerne (ca. 472.000 danskere) spiser vegetarisk mindst
halvdelen af ugens dage13),
hvilket er mere end en fordobling siden 2010. Kigger man mod vores
nabolande, som oftest har været et par skridt foran Danmark
på dette område, ser vi, at 12 pct. af befolkningen i
Storbritannien lever overvejende vegetarisk14). Det samme gør 10 pct. af
befolkningen i Sverige15) og 10
pct. af befolkningen i Tyskland16). Der er altså mange
indikationer på, at vi bevæger os hen imod en fremtid,
hvor en langt større andel af mennesker ønsker at
leve af en kost uden animalske produkter.
Der er desværre mange eksempler
på, at der ikke tages hensyn til befolkningsgrupper, der ikke
ønsker at spise animalske produkter i offentlige
institutioner. Det kan f.eks. være i forhold til ældre
på hospitaler og plejehjem, hvor man ikke tager hensyn til
dybtfølte overbevisninger, som et menneske har levet efter
et helt liv, eller i forhold til daginstitutioner, hvor børn
tvinges til at spise noget, de ikke har lyst til, og/eller som
deres forældre ikke ønsker, at de spiser, medmindre de
kan fremvise en lægeerklæring, hvilket ofte er
vanskeligt eller umuligt at få17). Disse oplevelser, og det stigende
antal vegetarer, kalder på et hensyn til og en mulighed for,
at også vegetarer har et frit valg i offentlige
køkkener. Det kan sikres ved, at flere offentlige
køkkener garanterer, at danskere, som ønsker
plantebaseret kost, også kan spise ernæringsrigtige
måltider i offentlige køkkener.
Fremmes muligheden for at vælge
plantebaseret kost i de offentlige køkkener, vil det have
positive afledte effekter for andre grupper i samfundet end
vegetarer, fleksitarer og veganere. Forslaget vil også have
betydning for mælkeallergikere, borgere engageret i
dyrevelfærd og mennesker med religiøs baggrund, bl.a.
muslimer, jøder, hinduer og buddhister, som af forskellige
årsager er selektive med hensyn til animalske
fødevarer.
Foruden at tilgodese befolkningsgrupper, der
af den ene eller anden årsag ønsker mulighed for
plantebaseret mad, vil forslaget bidrage til at forbedre
folkesundheden. WHO konkluderede forrige år, at vores
høje forbrug af rødt og forarbejdet kød
øger risikoen for kræft. Og på
Fødevarestyrelsens hjemmeside fremgår det, at
vegetarisk kost hjælper på en lang række
livsstilssygdomme såsom diabetes, fedme, hjerte-kar-sygdomme,
nyrelidelser og forhøjet blodtryk18). Danmark bruger årligt 155
mia. kr. på sundhedsvæsenet19). Der er kolossale beløb at
spare på udgifterne til sundhedsvæsenet, hvis
grønnere kostvalg fremmes20).
Der er endvidere store miljø- og
klimamæssige fordele ved at spise grønnere21). De offentlige køkkener kan
via en omlægning til mindre kød, mindre spild og mere
plantebaseret kost reducere klima- og miljøaftrykket fra det
offentlige forbrug. En mulighed for at opnå de
væsentlige fordele ved øget økologisk og
plantebaseret kost er en statslig vedtagelse af et krav om mindst
60 pct. økologi og en garanti for plantebaseret valgmulighed
i 90 pct. offentlige køkkener senest i 2022.
Puljen vil støtte
omlægningsaktiviteter fra kommuner, regioner og statslige
institutioner, som har mål om mindst 60 pct. økologi
samt garanti for plantebaseret valgmulighed i deres
køkkener. Offentlige køkkener, der f.eks. allerede
har indført 60 pct. økologi, kan også
søge puljen til at forøge økologiprocenten
yderligere og samtidig fremme en mere plantebaseret kost.
Midlerne i puljen vil, som den tidligere
statslige pulje, kunne søges primært til
efteruddannelse og uddannelse af køkkenpersonale med henblik
på at kunne tilberede økologisk og plantebaseret mad
og på planlægning og gennemførelse af
omlægning. Midlerne vil ikke blive anvendt på
madindkøb. Desuden vil midlerne i puljen kunne søges
til at styrke kompetencer hos fødevareproducenter og
formidling til brugerne om økologisk og plantebaseret kost i
forbindelse med en omlægningsfase af et statsligt, regionalt
eller kommunalt køkken.
Tidligere erfaringer med omlægning af
offentlige køkkener til mere økologi har vist, at en
pulje på ca. 28 mio. kr. om året er effektiv22). Der er fortsat en stor
efterspørgsel fra kommuner og regioner i forhold til
omlægning, og en pulje til fremme af økologisk og
plantebaseret kost på 30 mio. kr. årligt 2018-21 vil
imødekomme dette behov. For at holde administrative udgifter
på et minimum foreslås det, at puljen lægges ind
som en øremærket indsats under Fonden for
økologisk landbrug.
Det foreslås, at pilotordningen
efterfølgende evalueres med henblik på eventuel
videreførelse.
Forslaget foreslås finansieret med
midler fra Tillægsbevillingsreserven for 2018 (konto
35.11.01. Merudgifter ved nye bevillingsforslag).
På lang sigt vil forslaget dog give et
provenu, eftersom muligheden for at vælge et plantebaseret
måltid vil medføre færre udgifter til behandling
af kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, jf. de tidligere
nævnte studier fra Oxford University samt Københavns
Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.
Bilag 1
Referenceoversigt
1) Ifølge Danmarks Statistiks og Økologisk
Landsforenings hjemmesider
2) »Økologi i Danmark - vækst og udvikling i
hele Danmark - anbefalinger fra Det økologiske
erhvervsteam«, Det Økologiske Erhvervsteam, 2017
3) »Økologi i Danmark - vækst og udvikling i
hele Danmark - anbefalinger fra Det økologiske
erhvervsteam«, Det Økologiske Erhvervsteam, 2017
4) »Økologi i Danmark - vækst og udvikling i
hele Danmark - anbefalinger fra Det økologiske
erhvervsteam«, Det Økologiske Erhvervsteam, 2017
5) »Dairy Alternatives Market Analysis By Product (Soy
Milk, Almond Milk, Rice Milk), By Formulation (Plain, Flavored), By
Application (Food, Beverage) And Segment Forecasts To 2024«,
Grand View Research 2016.
»2018 trend of the year: Plant-based foods go
mainstream«, Baum+Whiteman International Restaurant
Consultants, 2017
(http://www.baumwhiteman.com/PLANT%20BASED%20COPY. pdf).
»Impossible? Fake meat moves beyond burgers«, The
Mercury News, 13. september 2017
(http://www.mercurynews.com/2017/09/13/impossible-foods-moves-from-beef-to-other-meats/).
»Bill Gates and Richard Branson back startup that grows
'Clean meat'«, Bloomberg.com, Technology, 23. august 2017
6) »Kødfri trend giver virksomheder
vækst«, Dansk Industri Business, di.dk/dibusiness, 24.
maj 2017
7) Københavns Madhus og Kost &
Ernæringsforbundet. Miljø- og
Fødevareministeriet om Det økologiske
spisemærke
(https://www.oekologisk-spisemaerke.dk/om-spisemaerket/velkommen/beslutningstager).
»Kvalitativ undersøgelse af økologi i
offentlige køkkener - Fra beslutning til praksis«,
Madkulturen, 2013
8) »Økologi i offentlige køkkener«, af
Trine Mørk, George Tsalis og Klaus G. Grunert, DCA -
Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, 2014 (DCA
Rapport nr. 39, 2014)
9) »Folk vil godt spise mindre kød for at
hjælpe klimaet. Men flyrejserne holder de fast i«,
Politiken.dk, 16. december 2016
10) »Folk vil godt spise mindre kød for at
hjælpe klimaet. Men flyrejserne holder de fast i«,
Politiken.dk, 16. december 2016. »Hver fjerde dansker spiser
mindre kød end for fem år siden«, Berlingske,
29. januar 2017
11) »Vi skal gøre vegansk og vegetarisk til
mulighedernes kost i børneinstitutionerne«, Vegetaren,
nr. 3, 2016
12) »Mange "opfatter" sig selv som vegetarer«, Coop
Analyse, coopanalyse.dk, 22. juni 2011
13) »Syv år har givet flere kødløse
dage«, Coop Analyse, coopanalyse.dk, 24. august 2017
14) »Meat is off the menu as more Britons become
vegetarian«, The daily Express, www.express.co.uk, 1. oktober
2014
15) »One in ten Swedes is vegetarian or vegan, according
to study», The Independent, www.independent.co.uk, 24. marts
2014
16) »Anzahl der Veganer und Vegetarier in
Deutschland«, Vegetarierbund Deutschland
(https://vebu.de/veggie-fakten/entwicklung-in-zahlen/anzahl-veganer-und-vegetarier-in-deutschland/)
17) »Kampen om vegansk mad i børnehaven«,
Vegetaren, nr. 1, 2016
18) »Vegetarmad og sundhed«, Altomkost.dk
(http://altomkost.dk/deofficielleanbefalingertilensundlivsstil/personer-med-saerlige-behov/vegetarer/vegetarmad-og-sundhed/)
19) »Hvad koster sundhedsvæsenet? «, Sundheds-
og Ældreministeriet, www.sum.dk
(http://www.sum.dk/Sundhed/Sundhedsvaesnet/Sundhedsoekonomi/Sundhedsvaesenet_i_tal_og_fakta/Hvad_koster_sundhedsvaesnet.
aspx)
20) »Cost-Effectiveness of a New Nordic Diet as a Strategy
for Health Promotion«, af Jørgen Dejgård Jensen,
Henrik Saxe og Sigrid Denver, International Journal of
Environmental Research and Public Health, 2015, nr. 12, s.
7370-7391
21) »Livestock's Long Shadow - Environmental issues and
options«, FAO, 2006. »Fødevarers
miljøeffekter - Det politiske ansvar og det personlige
valg«, af Henrik Saxe, Rico Busk Jensen og Mads Lyngby
Petersen, Institut for Miljøvurdering, 2006. »Climate
benefits of changing diet«, af Elke Stehfest m.fl., Climatic
Change, 2009. »Assessing the environmental impacts of
production and consumption - Priority products and
materials«, United Nations Environment Programme, 2010
22) »Flere penge til økologiske
køkkener«, Altinget.dk, 16. november 2011
Skriftlig fremsættelse
Søren Egge
Rasmussen (EL):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
oprettelse af omlægningspulje til at fremme muligheden for at
tilbyde økologisk og plantebaseret kost i de offentlige
køkkener.
(Beslutningsforslag nr. B 30)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.