Beretning afgivet af Miljø- og
Fødevareudvalget den 9. maj 2018
1. Udvalgsarbejdet
Beslutningsforslaget blev fremsat den 10.
november 2017 og var til 1. behandling den 7. december 2017.
Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til
behandling i Miljø- og Fødevareudvalget.
Møder
Udvalget har behandlet beslutningsforslaget
i 2 møder.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med
udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra
Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening.
Miljø- og fødevareministeren
har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelser til
udvalget.
Deputationer
Endvidere har Økologisk
Landsforening og Dansk Vegetarisk Forening mundtligt over for
udvalget redegjort for deres holdning til beslutningsforslaget.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 1
spørgsmål til miljø- og
fødevareministeren til skriftlig besvarelse, som denne har
besvaret.
2. Politiske bemærkninger
Et mindretal i udvalget (EL, ALT, RV og SF)
finder det afgørende, at de offentlige køkkener
på offentlige arbejdspladser, på hospitaler, i
børnehaver, på skoler og på plejehjem i langt
højere grad kan tilbyde økologisk mad og også
sikre ernæringsrigtige måltider til borgere, der
ønsker plantebaseret mad.
Mindretallet understreger, at det
offentlige fødevareindkøb er en stærk
løftestang for afsætning af dansk økologi med
generel udbygning af den danske økologiske
fødevaresektor og job til følge, og det er en vigtig
motor i omlægningen af landbrugsarealer fra konventionel til
økologisk produktion. Udfoldelsen af dette potentiale
bør understøttes fra statslig side. Offentlige
indkøb af økologisk og plantebaseret kost kan
således være med til at positionere danske
fødevareproducenter bedre inden for to
fødevaresektorer (økologi og plantebaseret mad), der
begge er i markant vækst på globalt plan. Mindretallet
fremhæver desuden, at de offentlige køkkener er et af
de store tandhjul i den grønne omstilling, og at de hidtil
positive erfaringer med omlægning til mere økologi
viser, at det samtidig har medført sundere og mere
klimavenlige måltider med mere grønt, mindre
kød, køb af regionale varer i sæson og en
markant reduktion i madspild.
Mindretallet mener derfor, at det er
uklogt, at der er meget begrænsede midler til de
uddannelsesindsatser, der er nødvendige for at drive en
omlægning af offentlige køkkener. Mindretallet vil
derfor arbejde for, at der efter et regeringsskifte
genindføres en omlægningspulje til fremme af
økologisk og plantebaseret mad, som kan give en reel
mulighed for ernæringsrigtige måltider for de mange
borgere, som ønsker økologisk og plantebaseret kost i
de offentlige køkkener.
P.u.v.
Pia Adelsteen
formand
Bilag 1
Oversigt over
bilag vedrørende B 30
Bilagsnr. | Titel | 1 | Materiale fra Økologisk
Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for
udvalget 13/12-17 | 2 | 1. udkast til beretning |
|
Oversigt over
spørgsmål og svar vedrørende B 30
Spm.nr. | Titel | 1 | Spm. om kommentar til materialet fra
Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings
foretræde for udvalget 13/12-17, til miljø- og
fødevareministeren, og ministerens svar herpå |
|