L 202 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, lov om erhvervsuddannelser, lov om folkeskolen og forskellige andre love.

(Praktikpladsafhængigt bidrag til AUB m.v.).

Af: Undervisningsminister Merete Riisager (LA)
Udvalg: Undervisningsudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Ændringsforslag til 3. behandling

Afgivet: 29-05-2017

Ændringsforslag nr. 1 af undervisningsministeren stillet den 29.05.2017

20161_l202_aendringsforslag_beh31763489.pdf
Html-version

Ændringsforslag stillet den 29. maj 2017

Til § 6

Af undervisningsministeren:

1) I den under nr. 1 foreslåede § 51 c indsættes som stk. 5:

»Stk. 5. Ved beregningen af efterskolens årselevtal finder § 16, stk. 1, 2. pkt., ikke anvendelse på uger, hvor en elev modtager undervisning både i 10. klasse og i 1. del af erhvervsuddannelsernes grundforløb som led i et 10.-klasseforløb, jf. stk. 1. En elev i et 10.-klasseforløb, jf. stk. 1, kan uanset § 14, stk. 2, højst indgå i beregningen af en efterskoles årselevtal med 21 uger inden for samme skoleår.«

[Justering af tilskudsberegning for efterskoledelen af undervisningen]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der foreslås en justering af tilskudsberegningen for efterskoledelen af undervisningen som led i forsøget, hvorved forsøgsordningen kan tilrettelægges, så der i en uge finder undervisning sted med f.eks. 3 dage på efterskolen i 10. klasse og 2 dage på institutionen for erhvervsrettet uddannelse i 1. del af erhvervsuddannelsernes grundforløb.

Det følger af § 16, stk. 1, 2. pkt., i lov om efterskoler og frie fagskoler, at der i hver uge skal være undervisning svarende til mindst 5 hele undervisningsdage. Denne regel vil betyde, at uger, hvor en elev i forsøget har undervisning både i 10.-klassedelen og i 1. del af erhvervsuddannelsernes grundforløb ikke kan indgå i efterskolens tilskudsberegning.

Det er i den tilsvarende ordning med kombineret 10. klasse og 1. del af erhvervsuddannelserne grundforløb i henhold til folkeskolelovens § 19 e, stk. 1, hvor det er kommunalbestyrelsen og ikke en efterskole, der er ansvarlig for 10.-klasseundervisningen, muligt at tilrettelægge undervisningen, så den ugentlige undervisning foregår både på institutionen for erhvervsrettet uddannelse og på den ansvarlige skole for undervisningen i 10. klasse. Der bør være den tilsvarende mulighed som led i forsøget, med henblik på at 10.-klasseforløb i forsøget har den samme fleksibilitet, der vil bidrage til forsøgsordningens kvalitative indhold.

Med ændringsforslaget foreslås det derfor, at § 16, stk. 1, 2. pkt., ikke finder anvendelse på uger, hvor en elev modtager undervisning både i 10. klasse og i 1. del af erhvervsuddannelsernes grundforløb. Hvis undervisningen i forsøget i alle uger tilrettelægges med undervisning både på efterskolen og på institutionen for erhvervsrettet uddannelse, vil en fravigelse af § 16, stk. 1, 2. pkt., imidlertid betyde, at efterskolen vil kunne modtage statstilskud til 10.-klassedelen beregnet på baggrund af op til 42 uger, jf. § 14, stk. 2, i lov om efterskoler og frie fagskoler. Der foreslås derfor en begrænsning, så elever i et 10.-klasseforløb som led i forsøget alene kan indgå i efterskolens tilskudsberegning i højst 21 uger inden for samme skoleår.