Fremsat den 15. marts 2017 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen)
Forslag
til
Lov om ændring af lov om hold af dyr
(Bemyndigelse til fastsættelse af
regler om obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der
håndterer svin m.v.)
§ 1
I lov om hold af dyr, jf.
lovbekendtgørelse nr. 55 af 11. januar 2017, foretages
følgende ændringer:
1.
Efter § 3 a indsættes:
»§ 3 b Miljø- og
fødevareministeren kan fastsætte regler om
obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer
svin, herunder regler om formen og indholdet af kurset.«
2. I
§ 66 indsættes som stk. 5 og 6:
»Stk. 5.
Afgørelser truffet i henhold til denne lov eller regler
udstedt i medfør heraf kan, hvis ikke andet er fastsat i
loven eller i henhold til regler udstedt i medfør heraf,
påklages til Miljø- og
Fødevareklagenævnet, som behandler sagen i afdelingen
omhandlet i § 3, stk. 1, nr. 8, i lov om Miljø- og
Fødevareklagenævnet, og kan dermed ikke indbringes for
anden administrativ myndighed.
Stk. 6. Klage
til Miljø- og Fødevareklagenævnet indgives
skriftligt til den myndighed, der har truffet afgørelsen,
ved anvendelse af digital selvbetjening, jf. dog § 21, stk.
2-4, i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Myndigheden skal, hvis den vil fastholde afgørelsen, snarest
og som udgangspunkt ikke senere end 3 uger efter modtagelsen af
klagen videresende klagen til klageinstansen. Klagen skal ved
videresendelsen være ledsaget af den påklagede
afgørelse, de dokumenter, der er indgået i sagens
bedømmelse, og en udtalelse fra myndigheden med dennes
bemærkninger til sagen og de i klagen anførte
klagepunkter.«
3. § 66
a i kapitel 13 ophæves.
§ 2
Loven træder i kraft den 1. juli
2017.
§ 3
Loven gælder ikke for
Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig
anordning helt eller delvis sættes i kraft for
Grønland med de ændringer, som de grønlandske
forhold tilsiger.
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
Indholdsfortegnelse
1. | Indledning | 2. | Lovforslagets baggrund | 3. | Lovforslagets hovedpunkter | | 3.1. | Obligatorisk hygiejnekursus | | | 3.1.1. | Gældende ret | | | 3.1.2. | Miljø- og
Fødevareministeriets overvejelser | | | 3.1.3. | Lovforslagets indhold | | 3.2. | Ændring af klagebestemmelse | | | 3.2.1. | Gældende ret | | | 3.2.2. | Miljø- og
Fødevareministeriets overvejelser | | | 3.2.3. | Lovforslagets indhold | 4. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for det offentlige | 5. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for erhvervslivet m.v. | 6. | Administrative konsekvenser for
borgerne | 7. | Miljømæssige
konsekvenser | 8. | Forholdet til EU-retten | 9. | Hørte myndigheder og organisationer
m.v. | 10. | Sammenfattende skema | | |
|
1. Indledning
Lovforslaget indeholder et forslag til ændring af lov om
hold af dyr. Det foreslås, at miljø- og
fødevareministeren bemyndiges til administrativt at
fastsætte regler om, at kursus i hygiejne er obligatorisk for
visse personer, der håndterer svin. Derudover foreslås,
at miljø- og fødevareministeren kan fastsætte
regler om formen og indholdet af det obligatoriske kursus.
Det er hensigten at anvende
bemyndigelsen til at fastsætte krav om hygiejnekursus for
personer, der er erhvervsmæssigt beskæftigede i
svinebesætninger, personer der transporterer og
håndterer levende svin i forbindelse med erhvervsmæssig
transport af disse, herunder personer, der håndterer svin
på samlesteder, markeder og lignende, og for
slagterimedarbejdere, der håndterer levende svin. Det er
hensigten, at hygiejnekurset skal gennemgå de risici, der er
forbundet med husdyr-MRSA, hvordan udbredelsen af husdyr-MRSA i
staldene kan forsøges mindsket, og hvordan risikoen for at
sprede smitten uden for staldene kan mindskes.
Lovforslaget fremsættes
på baggrund af punkt 2.3 i aftale om Handlingsplan for
husdyr-MRSA (Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus, MRSA
CC398) af 16. april 2015, som blev indgået mellem Venstre,
Enhedslisten, SF, Konservative, Dansk Folkeparti og den
daværende regering bestående af Socialdemokraterne og
Det Radikale Venstre.
Hygiejnekurset forventes at
øge deltagernes indsigt i effekten af hygiejne og dermed
motivationen til at opretholde et højt hygiejneniveau.
Herudover indeholder lovforslaget en rettelse af ren lovteknisk
karakter, idet en bestemmelse om klagesagsbehandling i
Miljø- og Fødevareklagenævnet ved lov nr. 1715
af 27. december 2016 ved en fejl er indsat i lov om hold af dyr som
§ 66 a i lovens kapitel 13, selvom den gældende lovs
kapitel 13 a allerede indeholdt en § 66 a.
2. Lovforslagets baggrund
I 2014 nedsatte den daværende sundhedsminister og den
daværende fødevareminister en MRSA-ekspertgruppe, der
havde til opgave på basis af eksisterende viden samt
resultaterne af veterinære screeningsundersøgelser
afsluttet i 2014 at udfærdige en fornyet risikovurdering af
husdyr-MRSA situationen set i lyset af, at der på det
tidspunkt var en stigende forekomst af humane tilfælde.
Ekspertgruppen udarbejdede derefter en række anbefalinger til
indsatser, der kunne indføres med henblik på at
reducere spredningen af husdyr-MRSA. Ekspertgruppen havde
anbefalinger til en barrierefunktion, som skulle reducere risikoen
for at husdyr-MRSA kommer ud fra staldmiljøet. Det drejede
sig om forbedring af hygiejnen ved:
- Indførelse
af krav om brusebad ved udgang fra staldområdet ved
afslutning af dagen eller forud for indgang i stuehuset ud over
skift af tøj og fodtøj samt håndvask og
hånddesinfektion.
- Vask af
arbejdstøj bør ske i stald og ikke i stuehus.
- Korrekt
opbevaring af døde dyr så kæledyr eller vilde
dyr ikke får adgang til døde grise eller affald fra
stalde jf. den eksisterende lovgivning.
Derudover anbefalede ekspertgruppen
øget rådgivning og information til borgere og
professionelle, heriblandt en anbefaling om at styrke
MRSA-rådgivningstjenesten og indføre et hygiejnekursus
for personer, der håndterer svin.
På baggrund af blandt andet
disse anbefalinger fra MRSA-ekspertgruppen blev der indgået
en politisk aftale om bekæmpelse af husdyr-MRSA. Aftalen
resulterede i en 4-årig handlingsplan, "Handlingsplan for
husdyr-MRSA (Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus, MRSA
CC398)" af 16. april 2015.
Handlingsplanen indeholder 6
hovedområder, hvoraf punkt 2) er "Hygiejnetiltag med fokus
på at hindre spredning af husdyr-MRSA til det omgivende
samfund samt hensynet til arbejdsmiljøet", som konkret
udmøntes ved følgende initiativer:
2.1 Fokus på bad som
hygiejneforanstaltning
2.2 Krav om, at vask af
arbejdstøj skal foregå på matriklen
2.3 Indførelse af
obligatorisk hygiejnekursus
2.4 Styrkelse af
MRSA-rådgivningstjenesten
2.5 Styrket myndighedssamarbejde,
information om MRSA og arbejdsmiljø
2.6 Korrekt opbevaring af
døde dyr
Disse initiativer vurderes samlet
at kunne reducere den mængde af husdyr-MRSA, som mennesker
passivt kan bære videre til det omgivende samfund, og dermed
minimere risikoen for, at der føres smitte med resistente
bakterier fra stalden og videre ud i samfundet. Krav om
gennemførelse af hygiejnekursus forventes at øge
indsigten i effekten af hygiejne ved håndtering af svin og
dermed motivationen til at opretholde et højt
hygiejneniveau.
Med henblik på implementering
af initiativet om obligatorisk hygiejnekursus nedsatte
Fødevarestyrelsen en arbejdsgruppe bestående af
repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, Danish
Crown, SEGES, Arbejdstilsynet, Statens Serum Institut, 3F, BAR
transport og engros, Arbejdsgiverforeningen for transport og
logistik og Fødevarestyrelsen. Arbejdsgruppen skulle blandt
andet beskrive kursets målgruppe, opgøre
målgruppernes størrelse, beskrive kursets indhold og
beskrive kravets eventuelle udstrækning til udenlandske
medarbejdere og chauffører. Arbejdsgruppen har udarbejdet en
rapport af 7. januar 2016 - Rapport fra arbejdsgruppen om
indførelse af obligatorisk hygiejnekursus for personer, der
håndterer svin.
3. Lovforslagets
hovedpunkter
3.1. Obligatorisk hygiejnekursus
3.1.1. Gældende ret
Efter § 3 a, stk. 1 og 2, i
lov om hold af dyr, kan miljø- og fødevareministeren
fastsætte regler om uddannelseskrav til personer, som er
ansvarlige for landbrugsmæssigt hold af pelsdyr, der
traditionelt holdes som husdyr i Danmark samt fastsætte
regler om uddannelseskrav til andre personer, som er
beskæftiget med landbrugsmæssigt hold af pelsdyr.
§ 3 a, stk. 1 og 2, omfatter således kun personer, der
er beskæftiget med landbrugsmæssigt hold af pelsdyr.
Der er med hjemmel i bestemmelsen fastsat krav om
gennemførelse af kursus for personer, der holder mink, i
bekendtgørelse nr. 1510 af 10. december 2015 om uddannelse
m.v. af personer, der er beskæftiget i minkfarme, samt
uddannelse af personer, der fører direkte tilsyn med
aflivning af pelsdyr i pelsdyrfarme.
Efter § 3 a, stk. 3, kan
ministeren fastsætte regler om uddannelseskrav til personer,
der er ansvarlige for landbrugsmæssigt hold af andre husdyr
end pelsdyr. Hjemlen i § 3 a, stk. 3, er begrænset til
at omfatte fysiske personer, der forestår den daglige drift
af besætningen, og omfatter dermed ikke andre
beskæftigede i svinebesætninger. Hjemlen omfatter
heller ikke andre faggrupper, der håndterer svin, som f.eks.
chauffører, der transporter svin, og slagterimedarbejdere,
der håndterer levende svin. Det overordnede formål med
§ 3 a, stk. 3, er at sikre, at den person, der forestår
den daglige drift af et erhvervsmæssigt dyrehold, har
tilstrækkelig viden om forebyggelse og håndtering af
dyrevelfærds- og dyresundhedsproblemer, der kan opstå i
en besætning med landbrugsdyr. Det er ifølge de
specielle bemærkninger til bestemmelsen en
forudsætning, at erfarne medarbejdere fritages for
uddannelseskravet. jf. Folketingstidende 2012-2013, A, L 167 som
fremsat, side 12.
I medfør af § 15 i lov
om hold af dyr, kan der desuden fastsættes regler om, at
personer, som er beskæftiget med landbrugsmæssigt hold
af dyr, der ikke traditionelt holdes som husdyr i Danmark, f.eks.
hjortedyr og strudsefugle, skal have deltaget i et af ministeren
godkendt kursus i sådant dyrehold. Der er med hjemmel i
§ 15 i lov om hold af dyr f.eks. fastsat krav om
gennemførelse af kursus for personer, der holder fjervildt,
i bekendtgørelse nr. 1496 af 10. december 2015 om
opdræt af fjervildt.
Det følger af § 17 i
bekendtgørelse nr. 1536 af 12. december 2016 om
sundhedsrådgivningsaftaler for svinebesætninger, at al
personadgang til og fra en svinebesætning skal ske via et
forrum, der skal være udstyret med faciliteter til
håndvask, hånddesinfektion, tøjskift og skift af
eller vask og desinfektion af fodtøj. Endvidere skal den
ansvarlige for besætningen udarbejde en zoonotisk
smittebeskyttelsesplan, som har til formål at modvirke
smittespredning fra besætningen. Den zoonotiske
smittebeskyttelsesplan skal indeholde procedurer for
håndvask, tøjskifte, håndtering og vask af
arbejdstøj m.v., jf. § 18.
Miljø- og
fødevareministeren kan endvidere efter § 50 i lov om
hold af dyr fastsætte regler om, at personer, der
beskæftiger sig med dyr, herunder behandlingen af disse, i
bedrifter, skal deltage i et af ministeren godkendt kursus i
anvendelse af lægemidler, hvis der anvendes receptpligtige
lægemidler. Bemyndigelsen er udmøntet i § 7, stk.
1, i bekendtgørelse nr. 423 af 17. maj 2016 om dyreejeres
anvendelse af lægemidler til dyr samt offentlig kontrol og
fødevarevirksomheders egenkontrol med restkoncentrationer.
Efter § 7, stk. 1, må den besætningsansvarlige i
besætninger med fødevareproducerende dyr eller pelsdyr
kun indgive lægemidler til sine produktionsdyr, når den
pågældende har gennemgået et af
Fødevarestyrelsen godkendt kursus i anvendelse af
lægemidler til produktionsdyr.
Der findes således ikke i dag
adgang til at fastsætte regler om uddannelses- eller
kursuskrav for andre personer, der håndterer svin, end den
besætningsansvarlige.
3.1.2. Miljø- og Fødevareministeriets
overvejelser
På baggrund af MRSA-ekspertgruppens rapport fra december
2014, handlingsplanen for husdyr-MRSA af 16. april 2015 og
rapporten af 7. januar 2016 fra arbejdsgruppen om indførelse
af obligatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer
svin, foreslår Miljø- og Fødevareministeriet,
at der indføres hjemmel til at fastsætte krav om
obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer
svin.
Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at et krav
om hygiejnekursus skal afgrænses til at omfatte de tre
hovedmålgrupper som beskrevet af arbejdsgruppen: Personer
beskæftiget i svinebesætninger, personer, der
transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med
transport af disse, herunder personer, der håndterer svin
på samlesteder, markeder og lignende, og personer, der
arbejder med modtagelse og håndtering af levende svin
på slagteri. Arbejdsgruppen anbefalede, at et krav om
hygiejnekursus som udgangspunkt skulle omfatte personer, der er
erhvervsmæssigt beskæftigede med svin. Miljø- og
Fødevareministeriet tilslutter sig arbejdsgruppens
anbefaling.
Miljø- og Fødevareministeriet tilslutter sig
arbejdsgruppens anbefalinger om, at et krav om hygiejnekursus
bør omfatte både udenlandske og danske medarbejdere,
og at kurset som udgangspunkt bør stilles til rådighed
på dansk og engelsk.
Miljø- og Fødevareministeriet vurderer ikke, at
dyrlæger, håndværkere m.v., der kun lejlighedsvis
opholder sig i f.eks. svinebesætninger skal omfattes af
kravet, idet de gældende regler om smittebeskyttende
foranstaltninger indebærer, at den besætningsansvarlige
skal sikre, at faggrupper med lejlighedsvis kontakt til
svinebesætninger efterlever de smittebeskyttende
foranstaltninger, herunder krav om forrum og zoonotisk
smittebeskyttelsesplan. Dette vil efter Miljø- og
Fødevareministeriets opfattelse være i
overensstemmelse med MRSA-ekspertgruppen, der på side 17 i
rapporten fra december 2014 anfører, at det vurderes, at der
i praksis kun er lille risiko for at blive bærer af
MRSA-bakterierne ved enkeltstående besøg i en
svinebesætning.
Med hensyn til kursets indhold
fremgår det af arbejdsgruppens rapport, at man anbefaler, at
kursisten, der deltager på hygiejnekurset, opnår
følgende læringsudbytte:
- Kendskab til
zoonotiske bakterier og virus med udgangspunkt i husdyr-MRSA,
herunder deres naturlige forekomst, betingelser for overlevelse,
sygdomsfremkaldende egenskaber og typer af infektion (almen
mikrobiologi)
- Kendskab til
resistensudvikling hos bakterier
- Kendskab til og
viden om metoder til at minimere forekomsten af zoonoser i stalden
(f.eks. rengøring og desinfektion, restriktivt
antibiotikaforbrug)
- Kendskab til
menneskers naturlige immunforsvar og evne til at kunne identificere
situationer, hvor der er risiko for infektion (f.eks.
fækal-oral smitte med tarmbakterier og defekte hudoverflader
som indgangsport for hudbakterier)
- Viden til at
kunne identificere en smitterisiko, vælge en korrekt metode
til at forebygge smittespredning, og iværksætte metoden
f.eks. hvornår man skal skifte arbejdsdragt, udføre
håndhygiejne, tage bad o. lign.
- Viden om
betydning af at være MRSA-bærer, og hvordan det
håndteres både i forhold til familie og almindelig
social kontakt
- Kendskab til
rettighederne som MRSA-bærer i sundhedsvæsenet.
Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at
kursusindholdet bør tage udgangspunkt i arbejdsgruppens
anbefalinger til kursusindholdet, da det dækker de
overordnede emner, der ifølge handlingsplanen skal
gennemgås, hvilke risici, der er forbundet med MRSA, og
hvordan man kan mindske risikoen for at sprede smitten uden for
staldene.
Det vurderes mest hensigtsmæssigt, at kurset stilles til
rådighed som et e-learningkursus, da dette giver en
fleksibilitet, der gavner formålet med kurserne.
E-learningkurser giver mulighed for, at kursisterne kan tilgå
kurserne fra alle steder med en internetforbindelse. Derudover
giver det mulighed for løbende at udvikle indholdet efter
behov, ligesom det er muligt at få flere personer igennem et
e-learningkursus i et begræns- et tidsrum end ved et kursus,
hvor deltagerne er fysisk tilstede. Ved tilstedekursus er der alt
andet lige større risiko for kapacitetsproblemer hos
kursusudbydere. Et e-learningkursus åbner endvidere op for,
at også faggrupper, der ikke er omfattet af et obligatorisk
krav om kursus alligevel kan tage kurset eller dele heraf og
få større indsigt i effekten af god hygiejne.
Det er hensigten, at et e-learningkursus vil have en forventet
gennemsnitlig varighed på ca. 1,5 time alt afhængig af
kursistens kendskab til området på forhånd.
Kurset afsluttes med en vejledende test. Kursets varighed er
estimeret efter personer med almindeligt kendskab til hygiejne og
til brug af elektroniske medier.
Der er som led i veterinær- og sundhedsmyndighedernes
bekæmpelse af husdyr-MRSA etableret en særlig
husdyr-MRSA-rådgivningstjeneste.
MRSA-rådgivningstjenesten blev etableret af det
daværende Ministerium for Sundhed og Forebyggelse i
samarbejde med det daværende Fødevareministerium i
2014. MRSA-rådgivningstjenesten er en national sundhedsfaglig
rådgivningstjeneste, som har til formål at medvirke til
at mindske smittespredning af husdyr-MRSA fra stald til samfund ved
at øge forståelsen for sammenhængen mellem
hygiejnetiltag og smitterisici. Rådgivningstjenesten er
etableret hos og drives af Statens Serum Institut (herefter SSI).
Hos rådgivningstjenesten kan borgere, herunder personer, der
arbejder med svin, og sundhedspersoner få vejledning om
problemstillingerne omkring husdyr-MRSA, herunder om smitteveje og
beskyttelse mod smitte.
SSI (Statens Serum Institut) er et institut under Sundheds- og
Ældreministeriet, hvis formål er at forebygge og
bekæmpe smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og
biologiske trusler. SSI er førende eksperter i human
hygiejne og har en veldokumenteret viden om bekæmpelse af
MRSA hos mennesker, hvilket i stor udstrækning har
været relateret til hygiejnetiltag. SSI har løbende
rådgivet Miljø- og Fødevareministeriet og
Sundheds- og Ældreministeriet om
MRSA-spørgsmål.
MRSA- rådgivningstjenesten, som er forankret på SSI,
besidder efter Miljø- og Fødevareministeriets
opfattelse kompetencerne til at udvikle indholdet af hygiejnekurset
og til at stå for udviklingen og driften af kurset.
MRSA-rådgivningstjenesten varetages af specialiseret
personale inden for det humane hygiejneområde. Personalet har
siden MRSA-rådgivningstjenesten blev oprettet haft en
tæt og hyppig kontakt med personer i de målgrupper, som
hygiejnekurset henvender sig til, og har derfor et indgående
kendskab til de spørgsmål og problematikker, som disse
personer står overfor. Rådgivningstjenesten deltog
desuden i "Arbejdsgruppen om indførelse af obligatorisk
hygiejnekursus for personer, der håndterer svin". SSI har
desuden etableret en læringsportal inden for
infektionshygiejne, og har dermed erfaring med udvikling og drift
af e-learningprogrammer. På baggrund af den specialiserede
ekspertise samt brede erfaring som rådgivningstjenesten
allerede besidder, er det besluttet, at indholdet af hygiejnekurset
skal udvikles af MRSA-rådgivningstjenesten.
Hygiejnekurset vil blive stillet vederlagsfrit til
rådighed af SSI's MRSA-rådgivningstjeneste og vil ligge
frit tilgængeligt på internettet.
Udover at tjene sit formål som obligatorisk kursus for de
anførte medarbejdergrupper, vil kurset således kunne
indgå i den generelle rådgivningstjeneste og vil kunne
benyttes af alle, som er interesserede i at tilegne sig
nærmere kendskab til emnet. Det vil desuden være muligt
for andre, herunder uddannelsesinstitutioner, frit at benytte
kurset som en del af deres undervisning.
Det er hensigten, at ansvaret for, at de relevante personer har
gennemført kurset, lægges på virksomheden eller
virksomhedsejeren. Det vil indebære, at den
besætningsansvarlige bærer ansvaret for, at personer
beskæftigede i en besætning har bevis på at have
gennemført hygiejnekurset, at transportvirksomheden
bærer ansvaret for, at chauffører eller ledsagere har
bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, ligesom
samlestedsejeren, ejeren af markedet eller lignende bærer
ansvaret for at personer, der håndterer svin på
samlesteder, markeder og lignende har beviset og at slagterierne
bærer ansvaret for, at slagterimedarbejdere har bevis
på at have gennemført kursus i hygiejne. I reglerne,
som fastsættes efter den foreslåede bemyndigelse, vil
der blive fastsat en nærmere angiven frist for, hvornår
de omfattede personer skal have gennemført kurset, for at
virksomheden eller virksomhedsejeren lever op til kravet.
I e-learningkurset indarbejdes en
funktion således, at der efter gennemført kursus
genereres et personligt bevis, som enten kan printes, downloades
eller lignende. Beviset vil blive udformet på en måde,
som gør det muligt at dokumentere, at kurset er
gennemført.
Det er hensigten, at der i de
administrative regler, som udmønter bemyndigelsen, i
nødvendigt omfang vil blive fastsat nærmere regler om
kontrollen med obligatorisk hygiejnekursus til supplement af de
generelle kontrolregler i lov om hold af dyr, herunder § 59.
Det er således hensigten, at der vil blive fastsat regler om,
at kursusbeviser på forlangende skal forevises for
Fødevarestyrelsen.
Kontrollen af kursusbevis for
personer, der er beskæftiget i svinebesætninger,
forventes at finde sted i forbindelse med den eksisterende
veterinærkontrol i svinebesætninger.
For så vidt angår
kontrollen med transportører, forventes kontrollen
gennemført på samme måde som kontrollen af det
gældende krav om kompetencebevis for chauffører og
ledsagere på dyretransporter. Kontrollen foregår for
så vidt angår kompetencebevis for chauffører og
ledsagere på dyretransporter, i dag på den måde,
at kompetencebevis kontrolleres i forbindelse med vejkontrol, og
ved Fødevarestyrelsens stikprøvekontroller ved
indladning eller ved ankomst til slagterier.
For så vidt angår
kontrol af om slagterimedarbejdere, der arbejder med levende dyr,
har gennemført kurset, forventes dette at skulle ske i
forbindelse med Fødevarestyrelsens tilsyn og audit på
slagterierne.
Overtrædelser af de kommende
regler om obligatorisk hygiejnekursus vil som udgangspunkt blive
sanktioneret med hjemmel i de gældende bestemmelser i lov om
hold af dyr, herunder § 63, som indeholder hjemmel til at
meddele de nødvendige påbud og forbud.
Derudover vurderer Miljø- og
Fødevareministeriet, at der kan blive behov for at
sanktionere grovere overtrædelser med bøde. Dette vil
kunne ske med hjemmel i § 70, stk. 3, i lov om hold af dyr,
som giver mulighed for, at der i regler udstedt i medfør af
loven kan fastsættes straf af bøde for
overtrædelse af reglerne.
3.1.3. Lovforslagets indhold
Der foreslås en bemyndigelse, der giver miljø- og
fødevareministeren mulighed for at fastsætte regler om
obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer
svin, og herunder fastsætte regler om kursets form og
indhold.
Miljø- og
Fødevareministeren vil i medfør heraf kunne
fastsætte nærmere bestemmelser om kursets indhold og
omfang. Det er blevet overvejet, hvorvidt det ville være
muligt at give undtagelser fra krav om hygiejnekursus for personer,
som tidligere har gennemført en uddannelse, hvor der er
blevet undervist i hygiejne i relation til håndtering af
svin. Som følge af vigtigheden af smittebeskyttelse,
således at husdyr- MRSA ikke spredes til det omgivende
samfund, er det vurderet, at der ikke fastsættes bestemmelser
om undtagelser. Til grund for denne vurdering har endvidere
indgået, at e-learningkursets anslåede længe er
på ca. 1,5 timer, hvilket udgør en beskeden byrde Da
kurset stilles gratis til rådighed, opfordres det i stedet
til at indarbejde e-learningkurset som en del af undervisningen
på de relevante uddannelser, f.eks. landbrugsskoler.
For så vidt angår anerkendelse af EU-borgeres
uddannelse, vil det blive fastsat i overensstemmelse med
anerkendelsesdirektivet.
Det er hensigten, at et krav om
hygiejnekursus afgrænses til at omfatte tre
hovedmålgrupper:
- personer
erhvervsmæssigt beskæftiget i svinebesætninger,
der håndterer levende svin,
- personer, der
transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med
erhvervsmæssig transport af disse, herunder personer, der
håndterer svin på samlesteder, markeder og lignende,
og
- personer, der
arbejder med modtagelse og håndtering af levende svin
på slagteri.
Det er hensigten, at et krav om hygiejnekursus som udgangspunkt
skal omfatte både udenlandske og danske medarbejdere, og at
kurset som udgangspunkt vil blive stillet til rådighed
på dansk og engelsk med mulighed for at udbygge til flere
sprog senere.
Kursusindholdet i de regler, der
fastsættes i henhold til den foreslåede bestemmelse,
vil tage udgangspunkt i det læringsudbytte, der fremgår
af rapporten fra arbejdsgruppen om indførelse af
obligatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer svin.
Således gennemgås de risici, der er forbundet med MRSA
herunder, hvordan man kan mindske risikoen for at brede smitten
uden for staldene.
Det er hensigten, at udmøntningen af bestemmelsen vil
indebære, at det obligatoriske kursus bliver stillet til
rådighed som et e-learningkursus med en forventet
gennemsnitlig varighed på ca. 1,5 timer alt afhængig af
kursistens kendskab til området på forhånd.
Kurset afsluttes med en vejledende test. Kursets varighed er
estimeret efter personer med almindeligt kendskab til hygiejne og
brug af elektroniske medier. Det er alene hensigten, at kurset skal
gennemføres, og resultatet af testen vil ikke være
afgørende for muligheden for at erhverve et bevis for
gennemført kursus.
Kurset vil blive stillet vederlagsfrit til rådighed via
MRSA-Rådgivningstjenesten, som er forankret på SSI.
Det er hensigten, at kurset vil ligge frit tilgængeligt
på internettet. Det vil derfor være muligt for andre,
herunder uddannelsesinstitutioner, frit at benytte kurset som en
del af deres undervisning.
Det er hensigten, at ansvaret for,
at de relevante personer, har gennemført kurset,
lægges på virksomheden eller virksomhedsejeren. Det vil
indebære, at besætningsejeren bærer ansvaret for,
at personer beskæftigede i en besætning har bevis
på at have gennemført kursus i hygiejne, at
transportvirksomheden bærer ansvaret for, at
chauffører eller ledsagere har bevis på at have
gennemført kursus i hygiejne, ligesom samlestedejeren,
ejeren af markedet eller lignende bærer ansvaret for at
personer, der håndterer svin på samlesteder, markeder
og lignende har beviset og at slagterierne bærer ansvaret
for, at slagterimedarbejdere har bevis på at have
gennemført kursus i hygiejne. I reglerne, som
fastsættes efter den foreslåede bemyndigelse vil der
blive fastsat en nærmere angiven frist for hvornår de
omfattede personer skal have gennemført kurset, for at
virksomheden eller virksomhedsejeren lever op til kravet.
I e-learningkurset vil der blive
indarbejdet en funktion, således at der efter
gennemført kursus udstedes et personligt bevis, som enten
kan printes, downloades eller lignende. Beviset vil blive udformet
på en måde, som gør det muligt at dokumentere,
at kurset er gennemført.
Det er hensigten, at der i de
administrative regler, som udmønter bemyndigelsen, i
nødvendigt omfang vil blive fastsat nærmere regler om
kontrollen med om obligatorisk hygiejnekursus til supplement af de
generelle kontrolregler i lov om hold af dyr, herunder § 59.
Det er således hensigten, at der fastsættes regler om,
at kursusbeviser på forlangende skal forevises for
Fødevarestyrelsen. Overtrædelser af de kommende regler
om obligatorisk hygiejnekursus vil som udgangspunkt blive
sanktioneret med hjemmel i de gældende bestemmelser i lov om
hold af dyr, herunder § 63, som indeholder hjemmel til at
meddele de nødvendige påbud og forbud.
Såfremt der kan blive behov
for at sanktionere grovere overtrædelser med bøde, vil
det kunne ske med hjemmel i § 70, stk. 3, i lov om hold af
dyr, som giver mulighed for, at der i regler udstedt i
medfør af loven kan fastsættes straf af bøde
for overtrædelse af reglerne.
3.2. Ændring
af klagebestemmelse
3.2.1. Gældende ret
Lov om hold af dyr indeholder bestemmelser om
klagesagsbehandling i kapitel 13.
Ved lov nr. 1715 af 27. december 2016 om Miljø- og
Fødevareklagenævnet er to af Miljø- og
Fødevareministeriets klageinstanser, henholdsvis Natur- og
Miljøklagenævnet og Klagecenter for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri, sammenlagt til ét nyt uafhængigt
nævn for klager over afgørelser fortrinsvist på
Miljø- og Fødevareministeriets område. En
række sektorlove på Miljø- og
Fødevareministeriets område er i denne forbindelse
blevet ændret for at etablere det nødvendige
hjemmelsgrundlag for det nye Miljø- og
Fødevareklagenævn. I lov om hold af dyr er denne
ændring ved en fejl sket ved, at der er indsat en ny
bestemmelse som § 66 a i lovens kapitel 13, selvom den
gældende lovs kapitel 13 a allerede indeholdt en § 66 a
ved vedtagelsen af lov nr. 1715 af 27. december 2016.
3.2.2. Miljø- og Fødevareministeriets
overvejelser
For at der ikke skal opstå unødvendig tvivl ved
henvisning til loven, er det Miljø- og
Fødevareministeriets vurdering, at det vil være
nødvendigt at rette den ovenfor under pkt. 3.2.1. omtalte
lovtekniske fejl hurtigst muligt. Det foreslås, at dette sker
ved, at de bestemmelser, som ved lov nr. 1715 af 27. december 2016
om Miljø- og Fødevareklagenævnet blev indsat
som § 66 a i lovens kapitel 13, flyttes og indsættes som
nye stykker i lovens § 66, som også indeholder
klagebestemmelser.
3.2.3. Lovforslagets indhold
Det er hensigten at flytte de bestemmelser, som ved lov nr. 1715
af 27. december 2016 om Miljø- og
Fødevareklagenævnet blev indsat som § 66 a i
lovens kapitel 13, til lovens § 66. § 66 indeholder bl.a.
bemyndigelser for ministeren til at henlægge
beføjelser til myndigheder under ministeriet og til andre
offentlige myndigheder samt visse private institutioner, og
indeholder bl.a. også bemyndigelser til at fastsætte
regler om klagesagsbehandling. Det foreslås derfor, at
bestemmelser, som er identiske med dem, der blev indsat som §
66 a i lovens kapitel 13 ved lov nr. 1715 af 27. december 2016,
indsættes som stk. 5 og 6 i lovens § 66, og samtidig
foreslås § 66 a i lovens kapitel 13 ophævet. Der
er tale om en ren lovteknisk ændring, og der sker
således ingen materielle ændringer ved den nye
placering.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for
det offentlige
Der er en udgift på 1,4 mio. kr. i 2017 til udvikling af
det under pkt. 3.1 omhandlede kursus. Fra 2018 er årlige
udgifter til afskrivninger og løbende drift på 1,6
mio. kr. Det er forudsat, at kurset afskrives over fem år. De
samlede udgifter til afskrivninger og løbende drift af
kurset i perioden 2017-2022 er således 9,4 mio. kr.
Hertil kommer årlige udgifter til
Fødevarestyrelsens kontrol af, om medarbejderne har
gennemført kurset. Det lægges til grund, at der fra
2018 skal foretages stikprøvekontrol, og at kontrollen sker
i forbindelse med anden kontrol på slagterier, ved
indtransport til slagterier samt ved kontrol i besætninger.
De årlige udgifter til kontrol er estimeret til 0,1 mio. kr.
Beløbet er ekskl. eventuelle udgifter til opfølgende
kontrol.
Det er hensigten, at kurset skal
medvirke til at reducere den mængde af husdyr-MRSA, som
mennesker passivt kan bære videre til det omgivende samfund,
og dermed minimere risikoen for, at der føres smitte med
resistente bakterier fra stalden og videre ud i samfundet. Kurset
kan derfor medvirke til at reducere udgifterne i
sundhedsvæsnet. Det er ikke muligt at opgøre de
økonomiske konsekvenser heraf. Lovforslaget har herudover
ingen administrative konsekvenser for regioner.
Lovforslaget har ingen
økonomiske og administrative konsekvenser for kommuner.
5. Økonomiske og administrative konsekvenser for
erhvervslivet m.v.
Bemyndigelsen til at
fastsætte regler om obligatorisk hygiejnekursus forventes at
blive anvendt til at fastsætte en bekendtgørelse om
krav om hygiejnekursus, som omfatter personer, der arbejder i
svinebesætninger, personer, der er chauffører på
svinetransporter, og personer, der arbejder med levende svin
på slagteri.
Arbejdsgruppen estimerede, at der
er 10.500 personer, som skal gennemføre kurset i det
første år (2018), og at der herefter vil være
1.305 personer, som årligt skal gennemføre kurset. Det
estimeres, at det vil tage i gennemsnit 1,5 time at
gennemføre kurset. Udgiften for erhvervet i tabt
arbejdsfortjeneste estimeres i 2018 at udgøre 4,4 mio. kr.
og herefter 0,6 mio. kr. årligt. Hertil kommer, at
arbejdsgiveren skal bruge tid til at sikre sig at personalet har
gennemført kurset. Ved estimeret 5.000 arbejdsgivere og
tidsforbrug på 0,5 time giver det en udgift på 1,3 mio.
kr. i det første år (2018). Udgiften i de
efterfølgende år afhænger af udskiftningen af
medarbejdere, men vurderes at udgøre 0,2 mio. kr.
årligt.
Endelig vil virksomhederne skulle
stille tid til rådighed i forbindelse med
Fødevarestyrelsens kontrol. De årlige udgifter hertil
skønnes at udgøre 0,1 mio. kr. årligt fra
2018.
De samlede
erhvervsøkonomiske konsekvenser skønnes således
at udgøre 5,8 mio. kr. i 2018 og herefter 0,8 mio. kr. Det
giver således gennemsnitligt en estimeret udgift på
under 4 mio. kr. årligt.
Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har haft
forslaget i præhøring. TER vurderede, at lovforslaget
medfører administrative konsekvenser under 4 mio. kr.
årligt for erhvervslivet. De bliver derfor ikke kvantificeret
yderligere.
6. Administrative
konsekvenser for borgere
Forslaget har ingen administrative
konsekvenser for borgerne.
7. Miljømæssige konsekvenser
Forslaget har ingen
miljømæssige konsekvenser.
8. Forholdet til
EU-retten
Regler, som udmønter den
foreslåede bemyndigelsesbestemmelse, vil blive fastsat i
overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
2005/36/EF af 7. september 2005 om anerkendelse af
erhvervsmæssige kvalifikationer, som senest ændret ved
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/55/EU
(anerkendelsesdirektivet).
Lovforslaget indeholder ikke
EU-retlige aspekter i øvrigt.
9. Hørte
myndigheder og organisationer m.v.
Et udkast til lovforslag har i
perioden fra den 21. december 2016 til den 23. januar 2017
været sendt i høring hos følgende myndigheder
og organisationer m.v.:
A-consult a/s, Advokatrådet,
ALECTIA, Alternativfondet, Anticimex, Arbejdsgiverforeningen for
konditorer, bagere og chokolademagere (AKBC), A/S Mortalin,
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Astma- og
Allergiforbundet, Bager- og Konditormestre i Danmark, Biodania,
Biodynamisk Forbrugersammenslutning, Brancheforeningen for
farmaceutiske industrivirksomheder i Danmark, Brancheforeningen for
Kaffe og The (Niels Gade), Brancheforeningen for
Lægemiddelvirksomheder i Danmark (LIF), Brancheforeningen
SPT, Bryggeriforeningen, Bureau Veritas, Cbfood ApS,
Bæredygtigt Landbrug, Center for Miljø og Toksikologi
på DHI Vand-Miljø-Sundhed, CIBIS -
Fødevarerådgivning, Coop Danmark, Dacopa, DAKA,
DAKOFO, Danish Seafood Association (DSA), Dankost ApS, Danmarks
Aktive Forbrugere, Danmarks Apotekerforening, Danmarks
Biavlerforening, Danmarks Farve- og Lakindustri (FDLF), Danmarks
Fiskeriforening, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Restauranter
og Caféer, Danmarks Skibsmæglerforening, Danmarks
Tekniske Universitet, Dansk Akvakultur, Dansk Akvarieunion, Dansk
Erhverv, Dansk Fødevaresupport, Dansk Fåreavl, Dansk
Galop, Dansk Gede Union, Dansk Hunderegister, Dansk Kennel Klub,
Dansk Kvæg, Dansk Landbrugsrådgivning, Dansk Primat
Sammenslutning, Dansk Ride Forbund, Dansk Skaldyrcenter, Dansk
Supermarked, Dansk Terrier Klub, Dansk Transport og Logistik (DTL),
Dansk Travsports Centralforbund, Dansk Træforening, Dansk
Varefakta Nævn, Danske Advokater, Danske Erhvervsakademier,
Danske Lammeproducenter, Danske Læskedrik Fabrikanter, Danske
Professionshøjskoler, Danske Regioner, Danske
Speditører, Danske Svineproducenter, Danske Universiteter,
Datatilsynet, DAZA (Danske Zoologiske Haver og Akvarier), DCA -
Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, De Samvirkende
Købmænd, De Samvirkende Købmænd
(Anne-Marie Jensen Kerstens), Den Danske Brancheorganisation for
Vitalmidler, Den Danske Dyrlægeforening, Det Danske
Fjerkræraad, Det Dyreetiske Råd, Det
Sundhedsvidenskabelige Fakultet - KU, Det Veterinære
Sundhedsråd, DFO - Dansk Flavour Organisation, DHI - Center
for Miljø og Toksikologi, DI Fødevarer, DI Handel,
Diabetesforeningen, DTU - Fødevareinstituttet, DTU -
Veterinærinstituttet, DOSO - DyreværnsOrganisationernes
SamarbejdsOrganisation, Dyrefondet, Dyreforsøgstilsynet,
Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsforeningen Alle Dyrs Ret,
E-Branchekoden ApS, Ecscom v/Kim Iversen, EFSA - Effektiv Food
Safety Advise, Elite Food Aps, Emballageindustrien, EMCON, eSmiley,
Eurofins Steins Laboratorium, Faglig Fælles Forbund 3F,
Fairtrade Mærket, FEHA, Felis Danica, Fokus på Dyr,
Foodcare, Food Diagnostics ApS, FoodEfficiency,
Forbrugerrådet Tænk, Force Technology, Foreningen af
Danske Spiritusfabrikanter, Foreningen af Fiskeauktioner og
Samlecentraler i Danmark, Foreningen af Tilsynsfunktionærer,
Foreningen Fair Dog, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
(biodynamisk), Foreningen for katten, Foreningen Muslingeerhvervet
(FME), FS-C.dk (Food Safety Consult), Forsvarsministeriets
Ejendomsstyrelse, FødevareDanmark, FødevareExperten,
Fødevaregruppen, Fødevarekonceptet, Fødevarer
til Medicinske Formål (FMF), Gigtforeningen, Greenpeace
Danmark, Grøn Hverdag, Grønlands Selvstyre,
Hatting-KS A/S, HELSAM, Helsebranchens Leverandørforening,
Hestens Værn, Hjerteforeningen, HORESTA, Hygiejne Konsulent,
Højmarklaboratoriet a/s, International Transport Danmark,
Kantineledernes Landsklub, Kelsen Group, KGH customs services
Danmark, KGH customs services Sverige, KL, Kliniske
Diætister, Kopenhagen Fur, Komply A/S, Kontrolgruppen,
Konsumfiskeindustriens Arbejdsgiverforening, Kost, Motion &
Sund fornuft (KMS), Kost og ernæringsforbundet,
Kræftens Bekæmpelse, Landbrug & Fødevarer,
Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Landsforeningen
Danske Fugleforeninger (LDF), Landsforeningen for Bæredygtigt
Landbrug, Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land,
Landsforeningen Komitéen mod Dyreforsøg,
Landskontoret for Heste, Lolex aps, Lægeforeningen, Maistic
Bio Group, Marine Ingredients, Mejeriforeningen, Møllers
Fødevarerådgivning, Nemhygiejne, Ninkovich Consult ApS
v/ Dyrlæge Ognjen Ninkovic, NOAHs Sekretariat (noah),
NOPALAX, Nyt Hesteliv, Nærbutikkernes Landsforening, OASA,
Plastindustrien i Danmark, Poul Kjaerulff,
Professionshøjskolerne, QESH Consult, Q-food ApS, QMS-
Consult, Rådet for Dyreforsøg, Rådet for
Hovpleje og Hestebeslag, Sammark, Sedan, SEGES, Sills &
Løndal Rådgivning, Aps, SKAT, Smiley-One, SPF-Danmark,
Stop Spild Af Mad, Strømmen Vordingborg Produktionsskole,
SundhedsRådet, Teknologisk Institut, Veterinærmedicinsk
Industriforening, Videncenter for Svineproduktion, World Animal
Protection Danmark, Økologisk Landsforening.
| | | | | | 10. Sammenfattende skema | | | | Positive konsekvenser/mindreudgifter (hvis ja, angiv omfang) | Negative konsekvenser/merudgifter (hvis ja, angiv omfang) | Økonomiske konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Et obligatorisk hygiejnekursus har til
formål at reducere spredning af husdyr-MRSA fra stald til det
omgivende samfund. Dette vil kunne give en sundhedsmæssig
gevinst. Det er ikke muligt at estimere denne gevinst. | Udgifter til udvikling og drift og til
styrelsens kontrol. Kontrollen vil blive
bevillingsfinansieret. Der er en udgift på 1,4 mio. kr. i
2017. Der skønnes at være årlige udgifter
på 1,7 mio. kr. fra 2018 til afskrivning af udgifter til
kurset, løbende drift og vedligeholdelse af kurset samt
kontrol af om personalet har gennemført kurset. | Administrative konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Ingen | Ingen | Økonomiske konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Der skønnes at være en udgift
på 5,8 mio. kr. i 2018 og herefter en udgift på 0,8
mio. kr. årligt. Udgiften vedrører primært tabt
arbejdsfortjeneste i forbindelse med tid til at gennemføre
kurset | Administrative konsekvenser for
erhvervslivet | Ingen | Ingen | Administrative konsekvenser for
borgerne | Ingen | Ingen | Miljømæssige
konsekvenser | Ingen | Ingen | Forholdet til EU-retten | Regler som udmønter den
foreslåede bemyndigelsesbestemmelse, vil blive fastsat i
overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
2005/36/EF af 7. september 2005 om anerkendelse af
erhvervsmæssige kvalifikationer, som senest ændret ved
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/55/EU
(anerkendelsesdirektivet). Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige
aspekter i øvrigt. | Overimplementering af EU-retlige
minimumsforpligtelser (sæt X) | JA | NEJ X |
|
Bemærkninger til lovforslagets
enkelte bestemmelser
Til §
1
Til nr. 1.
Der findes en række
bestemmelser i lov om hold af dyr, der giver adgang til at
miljø- og fødevareministeren kan fastsætte
regler om krav om uddannelser eller kurser, herunder § 3 a,
stk. 1-3, § 15 og § 50 i lov om hold af dyr, jf.
lovbekendtgørelse nr. 55 af 11. januar 2017.
Der findes ikke adgang til at
fastsætte regler om uddannelses- eller kursuskrav for andre
personer, der håndterer svin, end den
besætningsansvarlige.
Den foreslåede bemyndigelse
giver miljø- og fødevareministeren mulighed for at
fastsætte regler om obligatorisk hygiejnekursus for visse
personer, der håndterer svin. Forslaget udspringer af
MRSA-ekspertgruppens anbefalinger fra 2014 om, at øge
rådgivning og information til borgere og professionelle,
herunder styrkelse af MRSA-Rådgivningstjenesten og
indførelse af hygiejnekursus for personer, der
håndterer svin.
Forslaget fremsættes på
baggrund af aftalen om Handlingsplan for husdyr-MRSA (Methicillin
Resistent Staphylococcus Aureus, MRSA CC398) af 16. april 2015, som
blev indgået mellem Venstre, Enhedslisten, SF, Konservative,
Dansk Folkeparti og den tidligere regering bestående af
Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.
Hygiejnekurset er et af flere
initiativer i handlingsplanen, som samlet vurderes at kunne
reducere den mængde af husdyr-MRSA, som mennesker passivt kan
bære videre til det omgivende samfund, og dermed minimere
risikoen for, at der føres smitte med resistente bakterier
fra stalden og videre ud i samfundet. Krav om hygiejnekursus
forventes at øge indsigten i effekten af hygiejne ved
håndtering af svin og dermed motivationen til at opretholde
et højt hygiejneniveau.
Det foreslås, at der
indsættes en ny bestemmelse som § 3
b, der bemyndiger miljø- og fødevareministeren
til at fastsætte regler om, at personer, der håndterer
svin, skal gennemføre et obligatorisk hygiejnekursus,
herunder fastsætte af regler om formen og indholdet af
kurset.
Miljø- og
Fødevareministeren vil i medfør heraf kunne
fastsætte nærmere bestemmelser om, hvem der er omfattet
af kravet samt om kursets form og indhold. Det er blevet overvejet,
hvorvidt det ville være muligt at give undtagelser fra krav
om hygiejnekursus for personer, som tidligere har gennemført
en uddannelse, hvor der er blevet undervist i hygiejne i relation
til håndtering af svin. Som følge af vigtigheden af
smittebeskyttelse, således at husdyr- MRSA ikke spredes til
det omgivende samfund, er det vurderet, at der ikke
fastsættes bestemmelser om undtagelser. Til grund for denne
vurdering har endvidere indgået, at e-learningkursets
anslået længde er på ca. 1,5 timer, hvilket
udgør en beskeden byrde. Da kurset stilles gratis til
rådighed, opfordres det til at indarbejde e-learningkurset
som en del af undervisningen på de relevante uddannelser,
f.eks. landbrugsskoler.
For så vidt angår
anerkendelse af EU-borgeres uddannelse, vil blive fastsat i
overensstemmelse med anerkendelsesdirektivet.
Det er hensigten, at kravet om
hygiejnekursus vil blive afgrænset til at omfatte tre
hovedmålgrupper:
- personer
erhvervsmæssigt beskæftiget i svinebesætninger,
der håndterer levende svin,
- personer, der
transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med
erhvervsmæssig transport af disse, herunder personer, der
håndterer svin på samlesteder, markeder og lignende
og
- personer, der
arbejder med modtagelse og håndtering af levende svin
på slagteri.
Kravet om hygiejnekursus vil som udgangspunkt skulle omfatte
både udenlandske og danske medarbejdere. Det er hensigten, at
kurset som udgangspunkt vil blive stillet til rådighed
på dansk og engelsk med mulighed for at udbygge til flere
sprog senere.
Kursusindholdet i de regler, der fastsættes i henhold til
den foreslåede bestemmelse, vil tage udgangspunkt i det
læringsudbytte, der fremgår af rapporten fra
arbejdsgruppen om indførelse af obligatorisk hygiejnekursus
for personer, der håndterer svin. Formålet med kurset
er at gennemgå de risici, der er forbundet med MRSA, herunder
hvordan man kan mindske risikoen for at brede smitten uden for
staldene.
Det er planen, at udmøntningen af bestemmelsen vil
indebære et e-learningkursus, der afsluttes med en vejledende
test. Kursets varighed er estimeret efter personer med almindeligt
kendskab til hygiejne og til brug af elektroniske medier. Det er
alene hensigten, at kurset skal gennemføres, og resultatet
af testen vil ikke være afgørende for muligheden for
at erhverve et bevis for gennemført kursus.
Kurset vil blive stillet vederlagsfrit til rådighed via
SSI's MRSA-rådgivningstjeneste.
Det er hensigten, at ansvaret for,
at de relevante personer, har gennemført kurset,
lægges på virksomheden eller virksomhedsejeren. Det vil
indebære, at besætningsejeren bærer ansvaret for,
at personer beskæftigede i en besætning har bevis
på at have gennemført kursus i hygiejne, at
transportvirksomheden bærer ansvaret for, at
chauffører eller ledsagere har bevis på at have
gennemført kursus i hygiejne, ligesom samlestedejeren,
ejeren af markedet eller lignende bærer ansvaret for at
personer, der håndterer svin på samlesteder, markeder
og lignende har beviset og at slagterierne bærer ansvaret
for, at slagterimedarbejdere har bevis på at have
gennemført kursus i hygiejne. I reglerne, som
fastsættes efter den foreslåede bemyndigelse vil der
blive fastsat en nærmere angiven frist for, hvornår de
omfattede personer skal have gennemført kurset, for at
virksomheden eller virksomhedsejeren lever op til kravet.
I e-learningkurset vil der blive
indarbejdet en funktion, således at der efter
gennemført kursus udstedes et personligt bevis, som enten
kan printes, downloades eller lignende. Beviset vil blive udformet
på en måde, som gør det muligt at dokumentere,
at kurset er gennemført.
Det er hensigten, at der i de
administrative regler, som udmønter bemyndigelsen, i
nødvendigt omfang vil blive fastsat nærmere regler om
kontrollen med obligatorisk hygiejnekursus til supplement af de
generelle kontrolregler i lov om hold af dyr, herunder § 59.
Det er således hensigten, at der fastsættes regler om,
at kursusbeviser på forlangende skal forevises for
Fødevarestyrelsen.
Overtrædelser af de kommende
regler om obligatorisk hygiejnekursus vil som udgangspunkt blive
sanktioneret med hjemmel i de gældende bestemmelser i lov om
hold af dyr, herunder § 63, som indeholder hjemmel til at
meddele de nødvendige påbud og forbud.
Overtrædelsen vil bestå
i, at virksomhedsejeren ikke kan fremvise gyldig dokumentation for
gennemført kursus, for medarbejdere, der håndterer
svin.
Såfremt der kan blive behov
for at sanktionere grovere overtrædelser med bøde, vil
det kunne ske med hjemmel i § 70, stk. 3, i lov om hold af
dyr, som giver mulighed for, at der i regler udstedt i
medfør af loven kan fastsættes straf af bøde
for overtrædelse af reglerne.
Der henvises i øvrigt til
lovforslagets almindelige bemærkninger, punkt 3.1.
Til nr. 2.
Kapitel 13 i lov om hold af dyr omhandler klage og delegation.
Ved lov nr. 1715 af 27. december 2016 om Miljø- og
Fødevareklagenævnet er der i lov om hold af dyrs
kapitel 13 indsat en ny bestemmelse som medfører, at
afgørelser, som ifølge loven indtil 1. februar 2017
kunne påklages til Klagecenter for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri, fra 1. februar 2017 kan påklages til
Miljø- og Fødevareklagenævnet, medmindre andet
er fastsat i lovgivningen i øvrigt. Dette er en konsekvens
af, at der ved lov nr. 1715 af 27. december 2016 er oprettet et nyt
Miljø- og Fødevareklagenævn ved fusion af
Klagecenter for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Natur- og
Miljøklagenævnet. Bestemmelsen er indsat som § 66
a i kapitel 13. § 66 a i kapitel 13 indeholder endvidere en
bestemmelse, hvorefter klagen til Miljø- og
Fødevareklagenævnet indgives skriftligt via 1.
instansen ved anvendelse af digital selvbetjening. Dette sker for
at undgå tvivl om den fortsatte adgang til remonstration.
På fødevare-, landbrugs- og fiskeriområdet
indeholder lovgivningen relativt enslydende bemyndigelser til at
miljø- og fødevareministeren, i det omfang denne
henlægger sine beføjelser efter loven til "en
myndighed under ministeriet", kan fastsætte regler om
adgangen til at klage over myndighedens afgørelser, herunder
om, at afgørelserne ikke kan indbringes for anden
administrativ myndighed, og om myndighedernes adgang til at
genoptage en sag, efter at der er indgivet klage. Ministeren kan
endvidere efter disse standardbestemmelser i sektorlovene
fastsætte regler om indgivelse af klager, herunder om
formkrav til selve klagen. Bemyndigelserne i disse sektorlove er
ikke ændret ved lov nr. 1715 af 27. december 2016, og vil
foreløbig blive opretholdt, da de også i et vist
omfang regulerer andre relationer end klageadgangen. I lov om hold
af dyr findes disse bestemmelser i § 66.
Bestemmelsen som medfører, at afgørelser fra 1.
februar 2017 kan påklages til Miljø- og
Fødevareklagenævnet, er i lov om hold af dyr indsat
som § 66 a i lovens kapitel 13. Imidlertid indeholdt lovens
allerede en § 66 a ved vedtagelsen af lov nr. 1715 af 27.
december 2016. Der er således på nuværende
tidspunkt både en § 66 a i lovens kapitel 13 og en
§ 66 a i lovens kapitel 13 a. For at rette op på dette
er hensigten, at de bestemmelser, der på nuværende
tidspunkt findes i lov om hold af dyrs § 66 a i lovens kapitel
13, flyttes til § 66, der allerede indeholder de ovenfor
nævnte bemyndigelser til at fastsætte
klagebestemmelser.
Bestemmelserne i § 66 a i lovens kapitel 13 foreslås
derfor indsat i § 66 som stk. 5 og 6.
Det foreslås således i
§ 66, stk. 5, at det
nuværende stk. 1 og 2 i § 66 a i kapitel 13, som
medfører, at afgørelser, som ifølge loven
indtil 1. februar 2017 kunne påklages til Klagecenter for
Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, fra 1. februar 2017 kan
påklages til Miljø- og
Fødevareklagenævnet, medmindre andet er fastsat i
lovgivningen i øvrigt, indsættes som nyt stykke.
Det foreslås endvidere i § 66,
stk. 6, at det nuværende stk 2 i § 66a i kapitel
13, som indeholder ovennævnte bestemmelser om, at klager skal
indgives skriftligt via 1. instansen ved anvendelse af digital
selvbetjening, indsættes som nyt stykke.
Det foreslås herudover i lovforslagets § 1, nr. 3, at
§ 66 a i lovens kapitel 13 ophæves, jf.
bemærkningerne nedenfor til nr. 3.
Til nr. 3.
I forlængelse af, at det i lovforslagets § 1, nr. 2,
foreslås, at de bestemmelser, der i dag er indsat i lov om
hold af dyr som § 66 a i kapitel 13 flyttes til lovens §
66, foreslås det, at § 66 a i lovens kapitel 13
ophæves, idet indholdet i denne bestemmelse med lovforslagets
§ 1, nr. 2, foreslås indsat som stk. 5 og 6 i lovens
§ 66. Herved vil der blive rettet op på den lovtekniske
fejl, der opstod ved vedtagelsen af lov nr. 1715 af 27. december
2016.
Til §
2
Det foreslås, at loven
træder i kraft den 1. juli 2017.
Til §
3
Lovforslagets § 3 indeholder bestemmelse om lovens
territoriale gyldighedsområde. Det foreslås, at den
foreslåede ændring ikke gælder for
Færøerne og Grønland, men loven kan dog
sættes helt eller delvis i kraft for Grønland ved
kongelig anordning med de ændringer, som de
grønlandske forhold tilsiger. Dette territoriale
anvendelsesområde svarer til § 73 i lov om hold af
dyr.
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt
med gældende lov
| | | | | | | | | | | § 1 | | | | | | | | I lov om hold af dyr, jf.
lovbekendtgørelse nr. 55 af 11. januar 2017, foretages
følgende ændring: | | | | | | | | 1. Efter
§ 3 a indsættes: | | | »§ 3
b. Miljø- og fødevareministeren kan
fastsætte regler om obligatorisk hygiejnekursus for visse
personer, der håndterer svin, herunder regler om formen og
indholdet af kurset.« | | | | | | Kapitel 13 | | | Klage og
delegation | | | | | | § 66.
--- | | 2. I § 66 indsættes som stk. 5 og 6: | Stk.
2-4. --- | | »Stk. 5.
Afgørelser truffet i henhold til denne lov eller regler
udstedt i medfør heraf kan, hvis ikke andet er fastsat i
loven eller i henhold til regler udstedt i medfør heraf,
påklages til Miljø- og
Fødevareklagenævnet, som behandler sagen i afdelingen
omhandlet i § 3, stk. 1, nr. 8, i lov om Miljø- og
Fødevareklagenævnet, og kan dermed ikke indbringes for
anden administrativ myndighed. Stk. 6. Klage
til Miljø- og Fødevareklagenævnet indgives
skriftligt til den myndighed, der har truffet afgørelsen,
ved anvendelse af digital selvbetjening, jf. dog § 21, stk.
2-4, i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Myndigheden skal, hvis den vil fastholde afgørelsen, snarest
og som udgangspunkt ikke senere end 3 uger efter modtagelsen af
klagen videresende klagen til klageinstansen. Klagen skal ved
videresendelsen være ledsaget af den påklagede
afgørelse, de dokumenter, der er indgået i sagens
bedømmelse, og en udtalelse fra myndigheden med dennes
bemærkninger til sagen og de i klagen anførte
klagepunkter. | | | | § 66 a.
Afgørelser truffet i henhold til denne lov eller regler
udstedt i medfør heraf kan, hvis ikke andet er fastsat i
loven eller i henhold til regler udstedt i medfør heraf,
påklages til Miljø- og
Fødevareklagenævnet, som behandler sagen i afdelingen
omhandlet i § 3, stk. 1, nr. 8, i lov om Miljø- og
Fødevareklagenævnet, og kan dermed ikke indbringes for
anden administrativ myndighed. Stk. 2. Klage
til Miljø- og Fødevareklagenævnet indgives
skriftligt til den myndighed, der har truffet afgørelsen,
ved anvendelse af digital selvbetjening, jf. dog § 21, stk.
2-4, i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Myndigheden skal, hvis den vil fastholde afgørelsen, snarest
og som udgangspunkt ikke senere end 3 uger efter modtagelsen af
klagen videresende klagen til klageinstansen. Klagen skal ved
videresendelsen være ledsaget af den påklagede
afgørelse, de dokumenter, der er indgået i sagens
bedømmelse, og en udtalelse fra myndigheden med dennes
bemærkninger til sagen og de i klagen anførte
klagepunkter. | | 3. § 66 a i kapitel 13 ophæves. | | | | | | § 2 | | | | | | Loven træder i kraft den 1. juli
2017. | | | | | | § 3 | | | | | | Loven gælder ikke for
Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig
anordning helt eller delvis sættes i kraft for
Grønland med de ændringer, som de grønlandske
forhold tilsiger. | | | | | | | | | |
|