L 119 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Ændring af reglerne om inddragelse af studieopholdstilladelse ved ulovligt arbejde).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 21-02-2017

Afgivet: 21-02-2017

Betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 21. februar 2017

20161_l119_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 21. februar 2017

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 25. januar 2017 og var til 1. behandling den 1. februar 2017. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og udlændinge- og integrationsministeren sendte den 23. november 2016 dette udkast til udvalget, jf. UUI alm. del - bilag 60. Den 26. januar 2017 og 10. februar 2017 sendte udlændinge- og integrationsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Den 31. januar 2017 sendte ministeren supplerende høringssvar til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 4 spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (DF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har noteret sig, at lovforslaget udmønter et bredt politisk flertals ønske om smidigere regler for studieopholdstilladelse ved ulovligt arbejde. Dansk Folkeparti er ikke en del af det brede flertal. DF mener, at den måde, som reglerne er indrettet på i dag, er rimelige: Hvis du kommer til Danmark som studerende, er der nogle betingelser, der er knyttet til din opholdstilladelse, og hvis du bryder de betingelser, har det selvfølgelig konsekvenser. Disse konsekvenser ønsker DF at bibeholde.

På den baggrund kan DF ikke støtte lovforslaget, da det åbner for misbrug af reglerne, uden at det har konsekvenser for muligheden for at opholde sig i Danmark.

Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

Martin Henriksen (DF) fmd. Peter Skaarup (DF) Christian Langballe (DF) Marie Krarup (DF) Peter Kofod Poulsen (DF) Morten Marinus (DF) Marcus Knuth (V) Britt Bager (V) Preben Bang Henriksen (V) Jakob Engel-Schmidt (V) Erling Bonnesen (V) Jan E. Jørgensen (V) Laura Lindahl (LA) Villum Christensen (LA) Naser Khader (KF) Dan Jørgensen (S) Kaare Dybvad (S) Jan Johansen (S) Karen J. Klint (S) Astrid Krag (S) nfmd. Mattias Tesfaye (S) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Rune Lund (EL) Roger Matthisen (ALT) Josephine Fock (ALT) Lotte Rod (RV) Sofie Carsten Nielsen (RV) Jacob Mark (SF) Holger K. Nielsen (SF)

Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)46
Dansk Folkeparti (DF)37
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)34
Enhedslisten (EL)14
Liberal Alliance (LA)13
Alternativet (ALT)10
Radikale Venstre (RV)8
Socialistisk Folkeparti (SF)7
Det Konservative Folkeparti (KF)6
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Tjóðveldi (T)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 119



Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsnotat, fra udlændinge- og integrationsministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Supplerende høringssvar, fra udlændinge- og integrationsministeren
4
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget


5
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 119



Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvilke lempelser der gennemføres med lovforslaget m.v., til udlændinge- og integrationsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm., om en udlænding, som arbejder i Danmark uden en opholdstilladelse, kan forblive i Danmark, hvis blot overtrædelsen af reglerne sker efter endt uddannelse m.v., til udlændinge- og integrationsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvorfor ministeren går ind for, at det skal være konsekvensløst, når man som udlænding bryder reglerne for sit ophold i Danmark, sådan som det er tilfældet med L 119, til udlændinge- og integrationsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm., om loven evalueres inden for en periode på 1 til 2 år, til udlændinge- og integrationsministeren, og ministerens svar herpå