Fremsat den 11. januar 2017 af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)
Forslag
til
Lov om ændring af lov om
restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.
(Ændring af alderskrav for unge
personers beskæftigelse og alderskrav til bevillingshavere og
bestyrere m.v.)
§ 1
I lov om restaurationsvirksomhed og
alkoholbevilling m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18.
januar 2010, som ændret senest ved § 2 i lov nr. 1370 af
16. december 2014, foretages følgende ændringer:
1. I
§ 10, stk. 1, ændres
»kan indgives til politidirektøren« til:
»skal indgives til politiet«.
2. § 10,
stk. 2, 2. og 3. pkt., affattes
således:
»Bevillingen gælder et bestemt
forretningssted og for et tidsrum af 8 år, men kan, når
omstændigheder taler herfor, gives for et tidsrum af 4 eller
2 år. Bevillingen kan i øvrigt begrænses og
betinges af vilkår.«
3. § 10,
stk. 3, 2.-4. pkt., affattes således:
»Bevillingsnævnet består af en
repræsentant for politiet valgt af politidirektøren,
et sagkyndigt medlem, en uafhængig jurist eller advokat og
indtil 6 andre medlemmer. Personer, der ikke er medlemmer af
kommunalbestyrelsen, kan være medlem af et
bevillingsnævn. I Københavns Kommune består
bevillingsnævnet af borgmesteren som formand, 5 medlemmer
valgt af kommunalbestyrelsen ved forholdstalsvalg, et sagkyndigt
medlem, en uafhængig jurist eller advokat og en
repræsentant for politiet valgt af
politidirektøren.«
4. I
§ 10 indsættes som stk. 5:
»Stk. 5.
Erhvervsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om
ansøgning om alkoholbevilling.«
5. I
§ 10 indsættes som stk. 6:
»Stk. 6.
Erhvervsministeren kan efter forhandling med justitsministeren og
KL fastsætte regler om, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen
kan udøve de beføjelser, som efter loven er henlagt
til politiet.«
6. I
§ 13, stk. 1, nr. 1, ændres
»25 år« til: »21 år« og
»23 år« ændres til: »18
år«.
7. § 13,
stk. 1, nr. 4, affattes således:
»4) ikke
har forfalden gæld til det offentlige på 50.000 kr.
eller derover, som stammer fra drift af
restaurationsvirksomhed.«
8. I
§ 13 indsættes efter stk. 1
som nyt stykke:
»Stk. 2.
Bevillingsmyndigheden kan fravige bestemmelsen i stk. 1, nr. 4,
hvis der er givet henstand eller er indgået en
afdragsordning. Alkoholbevilling kan gøres betinget af, at
vilkårene for henholdsvis henstanden eller afdragsaftalen
overholdes.«
Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og
4.
9. I
§ 15 c indsættes efter 1.
pkt.:
»Godkendelsen gælder for 5 år og
for hele politikredsen.«
10. § 18,
stk. 2, ophæves.
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 2 og
3.
11. I
§ 19, stk. 2, 2. pkt.,
ændres »efter forslag fra politiet« til:
»efter høring af eller forslag fra
politiet«.
12. I
§ 22 ændres »25
år« til: »21 år«.
13. I
§ 24, stk. 1, indsættes
som2. pkt.:
»Forbuddet gælder for alle typer af
virksomheder, herunder salgs- og serveringsvirksomheder.«
14. § 24,
stk. 2, nr. 1, affattes således:
»1) af
næringsdrivende, der i væsentligt omfang fremstiller
eller forhandler stærke drikke, i disses forretningslokaler
og på udstillinger,«.
15. I
§ 24 indsættes efter stk. 2
som nyt stykke:
»Stk. 3.
Uanset stk. 1 kan næringsdrivende, der i væsentligt
omfang fremstiller eller forhandler stærke drikke, udlevere
smagsprøver af stærke drikke til kunder i den
næringsdrivendes forretningslokaler eller på
udstillinger, i det omfang den næringsdrivende ikke
opnår fortjeneste herved.«
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og
5.
16. I
§ 24, stk. 3, der bliver stk. 4,
indsættes efter »stk. 2«: »og 3«.
17. §
27 affattes således:
»§ 27. På
serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke, må
personer under 18 år ikke være beskæftiget i
serveringslokaler, garderober eller toiletter i åbningstiden,
jf. dog stk. 2 og 3.
Stk. 2. Stk. 1
gælder ikke for personer mellem 15 og 18 år, som ikke
er omfattet af undervisningspligten, i tidsrummet
1) kl.
6.00-20.00, hvis den pågældende person er uddannet
eller under uddannelse i tjenerfaget, eller hvis der er tale om
værtens børn eller børnebørn,
2) kl.
6.00-22.00, hvis den pågældende alene er
beskæftiget med afrydning, opdækning,
rengøringsarbejde, modtagelse af bestillinger, eller
servering af stærke drikke under opsyn af personer over 18
år på serveringssteder, hvis hovedformål er
servering af mad, og hvor serveringen af stærke drikke sker i
forbindelse hermed.
Stk. 3. Stk. 1
og 2 er ikke til hinder for, at næringsdrivende, der i
væsentligt omfang fremstiller eller forhandler stærke
drikke, og som udleverer smagsprøver af stærke drikke,
jf. § 24, stk. 3, kan beskæftige personer mellem 15 og
18 år, som ikke er omfattet af undervisningspligten. Personer
under 18 år må dog ikke være beskæftiget
med udlevering af smagsprøver.«
18. I
§ 37, stk. 1, nr. 1, udgår
»§ 18, stk. 2,«.
19. I
§ 37, stk. 1, nr. 1, ændres
»§ 24, stk. 1 og 4« til: »§ 24, stk. 1
og 5«.
20. I
§ 37, stk. 1, nr. 3, ændres
»§ 24, stk. 3« til: »§ 24, stk.
4«.
§ 2
Stk. 1. Loven
træder i kraft den 1. juli 2017, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. § 1, nr. 4,
træder i kraft den 1. januar 2018.
Stk. 3. Lovens § 1,
nr. 9 gælder ikke for godkendelser efter § 15 c i lov om
restauration, som er givet før lovens ikrafttrædelse.
For sådanne godkendelser finder de hidtil gældende
regler anvendelse.
§ 3
Loven gælder ikke for Færøerne
og Grønland.
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige
bemærkninger | | Indholdsfortegnelse | | | 1. | Indledning | 2. | Forslagets baggrund | 3. | Lovforslaget hovedpunkter | | 3.1. | Alkoholbevillinger | | | 3.1.1. | Gældende ret | | | 3.1.2. | Erhvervsministeriets overvejelser og den
foreslåede ændring | | 3.2. | Ændring af alderskrav til
bevillingshavere og bestyrere | | | 3.2.1. | Gældende ret | | | 3.2.2. | Erhvervsministeriets overvejelser og den
foreslåede ændring | | 3.3. | Unges beskæftigelse | | | 3.3.1. | Gældende ret | | | 3.3.2. | Erhvervsministeriets overvejelser og den
foreslåede ændring | 4. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for det offentlige | 5. | Økonomiske og administrative
konsekvenser for erhvervslivet m.v. | 6. | Administrative konsekvenser for
borgerne | 7. | Miljømæssige
konsekvenser | 8. | Forholdet til EU-retten | 9. | Hørte myndigheder og organisationer
m.v. | 10. | Sammenfattende skema |
|
1. Indledning
I aftalen mellem Venstre, Dansk Folkeparti,
Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om
»Vækst og udvikling i hele Danmark« af 9. februar
2016 indgår initiativet: »En tidsvarende
restaurationslov«. Ligeledes indgår initiativet i
turisme-strategien, hvis formål er at skabe vækst i
dansk turisme, bl.a. ved at samle de private og offentlige
aktører på turismeområdet, så hele
turismeerhvervet bidrager til en samlet og koordineret indsats, der
gør det muligt at styrke dansk turisme. Formålet med
lovforslaget er således at skabe vækst og udvikling i
hele Danmark ved f.eks. at undgå meget korte
bevillingsperioder, hvorved hyppige ansøgninger om fornyelse
af alkoholbevilling undgås. Formålet er endvidere at
skabe vækst og udvikling ved, at restauranter og cafeer kan
beskæftige unge under 18 år i lokaler, hvor der
udskænkes alkohol. Ligeledes vil alderskravene for
bevillingshavere blive lempet, så unge
iværksættere får nemmere ved at starte
restaurationsvirksomhed.
Med lovforslaget foreslås det at
videreføre lovens udgangspunkt, som er, at
alkoholbevillinger gives for en periode på 8 år. Af den
gældende bestemmelse fremgår det, at bevillingen efter
omstændighederne kan begrænses, herunder
tidsmæssigt, og betinges af vilkår. Denne brede adgang
til tidsmæssige begrænsninger har i praksis
medført eksempler på meget korte bevillingsperioder.
For at sikre mere gennemsigtighed og undgå meget korte
bevillingsperioder, foreslås det at begrænse adgangen
til tidsmæssige begrænsninger til 4 og 2 år. Der
indføres således en minimumsperiode på 2
år, hvormed en bevillingsperiode ikke kan være kortere
end 2 år.
Herudover foreslås det at sænke
alderskravet fra 25 år til 21 år for ansøgere om
alkoholbevilling. For ansøgere om alkoholbevilling, der har
afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget,
foreslås det at sænke aldersgrænsen fra 23
år til 18 år. Bestyrere skal opfylde samme alderskrav
som ansøgere om alkoholbevilling. Dette foreslås
videreført. Som konsekvens lempes alderskravene for
bestyrere ligeledes i samme omfang, som for ansøgere om
alkoholbevilling.
Endelig foreslås det, at der gives
mulighed for, at unge mellem 15 og 18 år - under visse
forudsætninger - kan arbejde på serveringssteder, hvor
der serveres stærke drikke.
2. Lovforslagets
baggrund
I aftalen mellem Venstre, Dansk Folkeparti,
Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om
»Vækst og udvikling i hele Danmark« af 9. februar
2016 indgår initiativet: »En tidsvarende
restaurationslov«. Aftalen indeholder nogle konkrete forhold
i restaurationsloven, som aftaleparterne ønsker at
ændre.
Formålet med lovforslaget er at skabe
vækst og udvikling i hele Danmark, ved bl.a. at undgå
meget korte bevillingsperioder, nedsætte aldersgrænsen
for bevillingshavere og bestyrere samt ved at foretage en mere
tidssvarende regulering af unges beskæftigelse på
serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke.
Mere konkret foreslås en forkortelse af
bevillingsperioderne i restaurationslovens § 10, af hensyn til
erhvervslivets byrder forbundet med hyppige
ansøgningsrunder, hvorfor der ifølge aftalen
ønskes præciseret, at alkoholbevillinger som
udgangspunkt altid gives for en periode af 8 år. Derudover
skal det være muligt, at unge fra 15 år må
arbejde på serveringssteder, hvor der sælges mad og
stærke drikke, som f.eks. restauranter og cafeer.
Horesta og DRC har gjort opmærksom
på, at alderskravet for bevillingshavere og bestyrere
bør lempes.
Endelig har Virksomhedsforum for enklere
regler foreslået at tillade salg af alkoholholdige
smagsprøver og vinsmagningsarrangementer. DSK (De
Samvirkende Købmænd) har også foreslået,
at reglen i § 24 lempes, så det også bliver muligt
for butikkerne at afholde vinsmagnings- og
»gourmetaftener« med mulighed for at kunne sælge
eksempelvis dyre vine glasvis.
3. Lovforslagets
hovedpunkter
3.1 Alkoholbevillinger
3.1.1 Gældende ret
Ansøgning om alkoholbevilling,
tilladelser eller dispensationer kan indgives til
politidirektøren. Alkoholbevilling gives og fornys af
kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet.
Bevillingsmyndigheden skal ved afgørelsen af, om
alkoholbevilling vil kunne gives, iagttage samfundsmæssige,
ædruelighedsmæssige, ordensmæssige og dermed
sammenhængende hensyn.
Alkoholbevillinger tildeles efter de
gældende regler for en periode af 8 år, jf. § 10,
stk. 2, men kan efter omstændighederne begrænses,
herunder tidsmæssigt, og betinges af vilkår.
Alkoholbevillinger tildeles og fornyes af kommunalbestyrelsen efter
forhandling med politiet.
3.1.2 Erhvervsministeriets overvejelser og den
foreslåede ændring
Det foreslås, at ansøgning om
alkoholbevilling, tilladelser eller dispensationer fremover skal
indgives til politiet i stedet for til politidirektøren.
Ændringen foretages af hensyn til, at det er politiet der har
det nødvendige lokalkendskab og de nødvendige
kontakter med lokalsamfundet. Derudover er ændringen i
øvrigt i overensstemmelse med gældende praksis
på området.
Derudover foreslås en regulering af
processen og de krav, der stilles i forbindelse med
ansøgning om alkoholbevilling, som i dag er ureguleret og
foregår ved udfyldelse af et ansøgningsskema udstedt
af politiet. Således foreslås det, at Erhvervsstyrelsen
bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om
ansøgning om alkoholbevilling. Tanken er, at processen skal
forenkles, og unødige dokumentationskrav skal fjernes.
Erhvervsstyrelsen udarbejder desuden en
vejledning angående de hensyn, som kommunalbestyrelsen skal
iagttage ved afgørelsen af, om alkoholbevilling kan gives.
Denne vejledning vil endvidere indeholde en beskrivelse af
hensynene i § 14a, hvorefter bevillingshaveren eller
bestyreren skal være til stede i et sådant omfang, at
virksomheden kan ledes på forsvarlig måde, så det
sikres, at der ikke sker overtrædelser af lovgivningen.
Formålet er at opnå en mere ensartet praksis på
området.
Den relative brede mulighed for efter
omstændighederne at begrænse bevillingen
tidsmæssigt har i dag medført, at der i nogle kommuner
har udviklet sig en praksis til i vid udstrækning at give
2-årige bevillinger samt bevillinger helt ned til f.eks. et
halvt år.
Det foreslås derfor, at lovens
udgangspunkt på 8 år fastholdes samtidig med, at
kommunalbestyrelsen adgang til at fastsætte tidsmæssige
begrænsninger i forhold til gyldighedstiden for
alkoholbevillinger begrænses således, at
bevillingsperioden fremover alene kan begrænses til enten 4
år eller 2 år. Dette betyder, at forslaget
indebærer indførelse af en minimumsperiode på 2
år, som altså er den korteste periode, som en bevilling
kan meddeles for. Brancheorganisationerne DI, Horesta og DRC, har
oplyst, at branchen oplever, at byrderne ved at skulle foretage
hyppige ansøgninger er store, og at en kort
bevillingsperiode på f.eks. et halvt eller et helt år
kan gøre det svært at opnå leverandør-
eller bankkreditter. Den foreslåede minimumsperiode tager
højde for denne problematik samtidig med, at
kommunalbestyrelsens behov for at kunne give en kortere bevilling
end 8 år til f.eks. førstegangsansøgere
imødekommes.
Indføringen af en minimumsperiode skal
ses i sammenhæng med den foreslåede ændring af
§ 19 om administrativ tilbagekaldelse af alkoholbevillinger,
jf. lovforslagets § 1, nr. 11. Formålet er at
gøre processen for en administrativ tilbagekaldelse lettere,
således at den i højere grad anvendes, når der
måtte være behov herfor, i stedet for tildeling af
korte bevillinger, som det ses i praksis.
3.2 Ændring af alderskrav til bevillingshavere
og bestyrere
3.2.1 Gældende ret
Efter de gældende regler skal
ansøgere om alkoholbevilling være fyldt 25 år
hhv. 23 år for ansøgere, der har afsluttet en
uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget, jf. § 13,
stk. 1, nr. 1. Bestyrere skal opfylde samme alderskrav som
ansøgere om alkoholbevilling, jf. § 15, stk. 1, 1. pkt.
Reglerne om, at en bevillingshaver skal være fyldt 25
år, stammer tilbage fra 1958. Senere blev der lempet i
forhold til personer, der har afsluttet uddannelse inden for
restaurationsfaget, da de vurderes at være kvalificeret til
at administrere en virksomhed, der har en alkoholbevilling.
3.2.2 Erhvervsministeriets overvejelser og den
foreslåede ændring
Det foreslås at sænke alderskravet
for at gøre det muligt for unge iværksættere at
starte egen virksomhed. Dette fremgår bl.a. også af den
daværende venstreregerings turismestrategi fra sommeren 2016.
Ændringen sker også som følge af en udvikling i
samfundet, og af at restaurationsbranchen er karakteriseret ved at
beskæftige mange unge mennesker. Ligeledes tager forslaget
højde for, at en større gruppe personer i dag vil
være under 23 år, når de færdiggør
deres uddannelse inden for restaurationsfaget, da de kan
påbegynde denne direkte efter grundskolen og afslutte
allerede efter 2 år. Endeligt er ændringen i god
tråd med den almindelige myndighedsalder, der i dag er
sænket til 18 år.
Aldersgrænsen forslås sænket
fra 25 år til 21 år, og for ansøgere, der har
afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget,
foreslås det at sænke aldersgrænsen fra 23
år til 18 år. Bestyrere skal opfylde samme alderskrav
som ansøgere om alkoholbevilling. Dette forslås
videreført. Som konsekvens lempes alderskravene for
bestyrere ligeledes i samme omfang som for ansøgere om
alkoholbevilling.
3.3 Unges beskæftigelse
3.3.1 Gældende ret
For beskæftigelse af unge under 18
år gælder særlige regler, som er reguleret i
EU-retten, og fremgår af Arbejdstilsynets
bekendtgørelse nr. 239 af 6. april 2005 om unges arbejde. Af
denne bekendtgørelses § 29 følger, at unge, som
er under 15 år, eller er omfattet af undervisningspligten,
ikke må være beskæftiget ved arbejde. Unge, som
er mellem 15-18 år, og som ikke
er omfattet af undervisningspligten, må som hovedregel ikke
arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 6.00. Der gælder dog en
række undtagelser, f.eks. at unge må arbejde indtil kl.
24.00 i restauranter, hoteller, grillbarer og lignende, hvor der
ikke serveres stærke drikke. I samme bekendtgørelse
henvises til restaurationslovens regler om unges
beskæftigelse.
Ifølge restaurationslovens § 27
må unge under 18 år ikke på noget tidspunkt
være beskæftiget i serveringslokaler, garderober eller
toiletter i åbningstiden på serveringssteder, hvor der
serveres stærke drikke (dvs. drikkevarer med en
alkoholprocentvolumen over 2,8). Dette gælder, uanset om de
unge er omfattet af undervisningspligt eller ej.
3.3.2 Erhvervsministeriets overvejelser og den
foreslåede ændring
Denne regel vurderes at være
utidssvarende i den nugældende form. Restaurationsbranchen
rummer i dag mange forskellige typer af restaurationer, herunder
restaurationer hvis primære formål er at servere mad.
Inden for bl.a. turismeerhvervet og oplevelsesøkonomien vil
en lempelse af alderskravet være en fordel. Det skal
således fremover være muligt for unge mellem 15 og 18
år - under visse omstændigheder - at arbejde på
serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke. Der er
alene tale om unge mellem 15 og 18 år, som ikke er omfattet
af undervisningspligten.
Det foreslås, at der åbnes op for,
at disse unge inden for tidsrummet 6.00-22.00 kan beskæftiges
med afrydning, opdækning og rengøringsarbejde eller
med servering af stærke drikke under opsyn af voksent
personale på serveringssteder, hvis hovedformål er
servering af mad, og hvor serveringen af stærke drikke sker i
forbindelse hermed. Lempelsen af alderskravet er sket i
overensstemmelse med Arbejdstilsynets regler om bl.a. arbejdstidens
placering m.v.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for
det offentlige
Lovforslaget forventes at medføre
administrative og økonomiske positive konsekvenser for det
offentlige, da antallet af ansøgninger, som skal behandles i
kommunerne/bevillingsnævnene, vil falde i akt med, at
bevillingsperioderne bliver længere.
5. Økonomiske og administrative konsekvenser for
erhvervslivet m.v.
Lovforslaget vurderes at medføre
administrative konsekvenser på under 4 mio. kr. årligt.
De administrative konsekvenser bliver derfor ikke kvantificeret
yderligere.
6. Administrative
konsekvenser for borgerne
Lovforslaget forventes at medføre
positive økonomiske og administrative konsekvenser for
borgere, der er ansat i restaurationsvirksomheder og omfattet af et
krav om en politigodkendelse af deres person, idet
godkendelsesperioden forlænges og gælder for hele
politikredsen. De anførte ændringer vil føre
til færre ansøgninger om ansøgerens godkendelse
af politiet.
7. Miljømæssige konsekvenser
Lovforslaget har ingen
miljømæssige konsekvenser.
8. Forholdet til
EU-retten
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige
aspekter.
9. Hørte
myndigheder og organisationer m.v.
Udkast til lovforslag har i perioden den 7.
oktober 2016 til den 4. november 2016 været sendt i
høring hos følgende myndigheder og organisationer
m.v.:
3F, Advokatrådet, Alkohol & Samfund, Arbejdstilsynet,
Bager- og Konditormestre i Danmark, Blå Kors,
Bryggeriforeningen, BUPL, Børnerådet, Coop Danmark
A/S, Danmarks Rederiforening, Danmarks Restauranter og
Caféer, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Center vedr.
Alkoholisme og andre Afhængighedssygdomme (DCAA), Dansk
Erhverv, Dansk Supermarked, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Ungdoms
Fællesråd (DUF), Danske Advokater, Danske
Slagtermestre, De Samvirkende Købmænd, DI,
Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af
Socialchefer, Foreningen God Alkoholkultur (GODA), Formanden for
Forbrugerklagenævnet, HK Handel, Horesta,
Håndværksrådet, Institut for Menneskerettigheder,
KFUM's Sociale Arbejde i Danmark, Komiteen for Sundhedsoplysning,
KL, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Kommune,
Københavns Politi, Landbrug & Fødevarer,
Landsforeningen Lænken, Ligebehandlingsnævnet, LO,
Lægeforeningen, Politidirektørforeningen, Red Barnet,
Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Sex og Samfund, Sikkerhedsbranchen,
SKAT og Vin og Spiritusorganisationen i Danmark.
10. Sammenfattende skema | Samlet vurdering af
konsekvenser af lovforslaget | | Positive konsekvenser/
mindreudgifter | Negative konsekvenser/merudgifter | Økonomiske konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Begrænset | Ingen af betydning | Administrative konsekvenser for stat,
kommuner og regioner | Begrænset | Ingen af betydning | Økonomiske konsekvenser for
erhvervslivet m.v. | Begrænset | Ingen | Administrative konsekvenser for
erhvervslivet m.v. | Begrænset | Ingen | Administrative konsekvenser for
borgerne | For borgere, der er ansat i
restaurationsvirksomheder og omfattet af et krav om en
politigodkendelse, forlænges godkendelsesperioden og udvides
til hele politikredsen. | Ingen | Miljømæssige
konsekvenser | Ingen | Ingen | Forholdet til EU-retten | Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige
aspekter. | Overimplementering af EU-retlige
minimumsforpligtelser (sæt X) | JA | NEJ X |
|
Bemærkninger til lovforslagets enkelte
bestemmelser
Til §
1
Til nr.
1
Det foreslås, at § 10, stk.
1, ændres, således at ansøgning om
alkoholbevilling, tilladelser eller dispensationer fremover skal
indgives til politiet. Efter den nugældende formulering kan
en ansøgning indgives til politidirektøren.
Politidirektøren har ledelsesansvaret for hele politikredsen
og den lokale anklagemyndighed, mens politiet har det
nødvendige lokalkendskab og de nødvendige kontakter
med lokalsamfundet. Det er også lokalpolitiet, som har den
daglige kontakt til kommunerne og forbereder en evt. sag om
alkoholbevilling. Ændringen er i overensstemmelse med
gældende praksis på området, hvorefter
bevillingsansøgere sender ansøgningerne til politiet.
Ligeledes er præciseringen fra »kan« til
»skal« indgives til politidirektøren i
overensstemmelse med gældende praksis, da der kun er denne
indgangsvinkel for ansøgere af alkoholbevillinger.
Alkoholbevilling gives som hidtil af kommunalbestyrelsen efter
forhandling med politiet, jf. restaurationslovens § 10, stk.
2.
Til nr.
2
Af den gældende bestemmelse i § 10,
stk. 2, fremgår det, at bevillingen gælder for et
bestemt forretningssted og et bestemt tidsrum af 8 år, men at
kommunalbestyrelsen efter omstændighederne kan
tidsbegrænse en bevilling og fastsætte vilkår for
denne.
Det foreslås videreført, at
bevillinger som udgangspunkt altid skal være gældende i
et tidsrum af 8 år, af hensyn til de byrder, erhvervslivet
oplever i forbindelse med hyppige ansøgningsrunder.
Kommunalbestyrelserne/bevillingsnævnene
har dog udtrykt et ønske om fortsat at kunne give
bevillinger for en kortere periode end 8 år til f.eks.
førstegangsansøgere eller ved skrøbelig
økonomi. En høring af samtlige kommuner viser, at den
relative brede adgang til tidsmæssige begrænsninger,
som er gældende i dag, har medført eksempler på
en uhensigtsmæssig praksis med meget korte bevillingsperioder
helt ned til f.eks. et halvt år. Dette er til ulempe for
erhvervslivet, der oplever byrder i forbindelse med hyppige
ansøgningsrunder m.v.
Det foreslås derfor, at det udtrykkeligt
fremgår af bestemmelsen, at bevillingen alene kan
begrænses til 4 eller 2 år, når
omstændighederne taler herfor. Kommunalbestyrelsen vil
således ikke længere have mulighed for at give
bevillinger for mindre end 2 år, af hensyn til erhvervslivet
og de byrder, som opleves i forbindelse med hyppige
ansøgningsrunder og de ofte store investeringer, der
gøres i restaurationsvirksomheder. Derudover er en kortere
periode end 2 år oftest en for kort tidshorisont for en
virksomhed til f.eks. at rette op på en skrøbelig
økonomi. De foreslåede regler tager derfor
højde for det behov, mange
kommunalbestyrelser/bevillingsnævn har for at kunne
begrænse bevillingsperiodens længde, når der er
tale om f.eks. førstegangsansøgere eller ved
skrøbelig økonomi. Det skal hertil bemærkes, at
antallet af afslag på tidsbegrænsede bevillinger
formodes at stige, da der med de foreslåede regler ikke kan
gives bevillinger på under 2 år. Dette er således
en ændring af, hvad praksis hidtidig har været.
Det bemærkes, at det i
bevillingsmyndighedens vurderingsgrundlag bl.a. bør
indgå den omstændighed, at en virksomhed finansieres af
lånt kapital, ikke i sig selv betyder, at virksomheden ikke
vil blive drevet for ansøgerens egen regning og risiko, og
at en sådan omstændighed dermed ikke i sig selv kan
begrunde, at bevillingen kun gives for en begrænset periode.
Om virksomheden vil blive drevet for ansøgerens egen regning
og risiko er afhængig af de konkrete omstændigheder,
herunder lånebetingelserne og ansøgernes
økonomi i øvrigt.
Bevillingen kan gives for en begrænset
periode på 4 år, hvor f.eks. virksomhedens karakter
indebærer, at der er øget risiko for støj eller
ordensmæssige problemer (diskoteker o. lign.), eller ved
fornyelser, hvor der tidligere har været ordensmæssige
problemer af et vist omfang. Bevillingen kan gives for en periode
på 2 år, til f.eks. førstegangsansøgere
eller ved skrøbelig økonomi.
Bevillingen kan i øvrigt
begrænses tidsmæssigt og betinges af vilkår. Der
kan ikke opstilles begrænsninger eller betingelser, der ikke
er motiveret af de hensyn, som loven skal varetage. Der er
således ikke tiltænkt en ændring af
gældende praksis. En alkoholbevilling kan således
begrænses til f.eks. kun at omfatte tilladelse til at servere
øl og bordvin. En sådan begrænsning vil
også kunne ske for f.eks. klubhuse i idrætsforeninger
og i sportshaller. Bevillingen vil tillige kunne begrænses
til kun at give adgang til servering for den personkreds, der
benytter vedkommende lokalitet. Dette kunne eksempelvis være
en forening, som afholder arrangementer i et klubhus. Her ville
klubhuset skulle have en alkoholbevilling, da arrangementerne ikke
er enkeltstående. Bevillingen vil kunne betinges af, at
bestemte direktions- eller bestyrelsesmedlemmer forbliver i et
selskabs ledelse, eller at selskabskapitalen forbliver på
bestemte hænder. Sker der i sådanne tilfælde
ændringer i ledelsen eller kapitalbesiddelsen, er
bevillingens fortsatte gyldighed betinget af bevillingsmyndighedens
positive vurdering af de ændrede forhold.
Den foreslåede ændring af §
10, stk. 2, der således sætter nye rammer for
kommunalbestyrelsens adgang til at fastsætte
begrænsninger i bevillingsperioden, skal forstås i
sammenhæng med forslaget om lettere adgang til administrativ
tilbagekaldelse af bevillinger, jf. lovforslagets § 1, nr. 11, vedrørende en
ændring af § 19. Ændringen i denne bestemmelse
vil, i sammenhæng med forslaget om en tilknytning af et
sagkyndigt medlem samt en uafhængig jurist eller advokat,
være med til at øge kvaliteten af sagsbehandlingen af
bevillingsansøgninger.
Til nr.
3
Bevillingsnævn består i dag
politidirektøren og indtil 6 andre medlemmer. Det
foreslås som noget nyt i stk. 3,
at bevillingsnævnet udvides med et sagkyndigt medlem og en
uafhængig jurist eller advokat. Det sagkyndige medlem skal
så vidt muligt have kvalifikationer i form af en relevant
viden om virksomhedsøkonomi. I lyset af, at en virksomheds
økonomi er af afgørende betydning i forhold til
f.eks. bevillingens længde, er det vigtigt at sikre, at
bevillingsnævnene har den fornødne
virksomhedsøkonomiske indsigt. Medlemmet, som enten er en
uafhængig jurist eller advokat, skal medvirke til at
øge bevillingsnævnets fokus på ansøgerens
retsstilling samt sikre, at der sker en saglig vurdering af hensyn
efter restaurationslovens § 12.
Derudover foreslås det i § 10, stk. 3, 4. pkt., at det ikke
længere er politidirektøren, der skal være
medlem af bevillingsnævnet, men at det skal være en
repræsentant for politiet, valgt af politidirektøren.
Dette gælder allerede for Københavns Kommune, jf.
restaurationslovens § 10, stk. 3, 4. pkt., da nævnet her
består af borgmesteren som formand, 5 medlemmer valgt af
kommunalbestyrelsen ved forholdstalsvalg og en repræsentant
for politiet valgt af politidirektøren.
Til nr.
4
Der er i dag ikke nedfældet
særlige krav til eller nærmere beskrivelse af processen
for ansøgning om alkoholbevilling. Det foreslås
således som noget nyt i stk. 5,
at Erhvervsstyrelsen bemyndiges til at fastsætte
nærmere regler om ansøgning om alkoholbevilling.
Processen og de krav, der stilles til dokumentation mv., er i dag
ureguleret og foregår ved udfyldelse af et
ansøgningsskema udstedt af politiet. Tanken er, at processen
skal forenkles, og unødige dokumentationskrav skal
fjernes.
Erhvervsstyrelsen vil i samarbejde med de
relevante myndigheder, herunder kommunerne, politiet og
interessenter, fastsætte nærmere regler for
ansøgningsproceduren, og hvilke krav der skal stilles til en
ansøgning om alkoholbevilling.
Til nr.
5
I et nyt stykke stk.
6 foreslås det, at erhvervsministeren efter
forhandling med justitsministeren og KL kan fastsætte regler
om, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen kan udøve de
beføjelser, som efter loven er henlagt til politiet.
Dermed vil det på sigt være muligt
at overdrage beføjelser, som efter loven er henlagt til
politiet til kommunalbestyrelsen. Det kan f.eks. nævnes, at
Københavns Kommune og Københavns Politi, som led i en
digitalisering af en række ansøgningsprocesser, i
øjeblikket gennemfører et pilotprojekt
vedrørende ansøgninger om alkoholbevillinger. Viser
det sig således at give en smidigere proces at indsende
ansøgninger direkte til kommunalbestyrelserne i stedet for
til politiet, vil det være muligt at overføre opgaven
fra politiet til kommunalbestyrelserne.
Alkoholbevilling gives som hidtil af
kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet, jf.
restaurationslovens § 10, stk. 2, 1. pkt.
Til nr.
6
I § 13, stk. 1, nr.
1, foreslås det at sænke aldersgrænsen for
personer, der kan blive meddelt alkoholbevilling, fra 25 år
til 21 år. For ansøgere, der har afsluttet en
uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget, foreslås
det at sænke aldersgrænsen fra 23 år til 18
år. Dette indgår bl.a. i turismestrategien så
unge iværksættere får nemmere ved at starte en
restaurationsvirksomhed.
Hvor der er udskænkning af stærke
drikke, er det nødvendigt at stille særlige krav om
ansvarsbevidsthed, modenhed og robusthed. Dette vurderes at
forudsætte en højere alder end den almindelige
myndighedsalder på 18 år, med mindre man har en
særlig uddannelse, som kvalificerer hertil.
Det nugældende krav om, at
bevillingshaver skal være fyldt 25 år, fremgik allerede
af beværterloven, jf. lov nr. 207 af 7. juni 1958. Samfundet
har udviklet sig sidenhen. F.eks. er den almindelige
myndighedsalder i den mellemliggende periode ændret fra 21
år til 18 år. Den foreslåede aldersgrænse
på 21 år bruges også i andre sammenhænge,
f.eks. som krav for erhvervelse af et trafikflyvercertifikat
(Airline Transport Pilot Licence, ATPL), jf. BL 6-68, som krav ved
erhvervelse af kørekort til erhvervsmæssig
personbefordring, jf. § 28 i
kørekortbekendtgørelsen, eller som krav til at
opnå godkendelse som kørelærer, jf.
færdselslovens § 66.
Aldersgrænsen for personer, der kan
blive meddelt alkoholbevilling, blev ved lov nr. 256 af 6. maj 1993
lempet til 23 år for personer, der har afsluttet en
uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget. Ændringen
bygger på Restaurationsudvalgets betænkning nr. 1206,
der er afgivet i juni 1990. Udvalget fandt, at unge mennesker, der
har afsluttet en uddannelse inden for restaurationsfaget,
almindeligvis må antages at være kvalificeret til at
administrere en virksomhed, der har alkoholbevilling. Udvalget
mente, at alderskravet skulle lempes til 23 år, idet en
uddannelse inden for restaurationsfaget normalt ville være
afsluttet i 23-års alderen. I dag er det muligt at
påbegynde sådanne uddannelser direkte efter
grundskolen, og uddannelserne afsluttes normalt efter 2-4 år.
Der er således en større gruppe personer, der
afslutter deres uddannelse inden for restaurationsfaget før
de fylder 23 år. Det foreslås derfor at lempe
alderskravet, så aldersgrænsen ikke forhindrer unge
iværksættere i at starte egen virksomhed, når de
har færdiggjort deres uddannelse. Det foreslås
således, at der for personer med uddannelse inden for
restaurationsfaget alene stilles krav om en alder på 18
år.
Til nr.
7
Efter den gældende bestemmelse i § 13, stk. 1, nr. 4, må en person,
der ansøger om alkoholbevilling, ikke have forfalden
gæld til det offentlige på 50.000 kr. eller derover.
For at stadfæste gældende praksis, tydeliggøres
det med den foreslåede formulering af nr. 4, at gælden skal stamme fra drift
af restaurationsvirksomhed.
Til nr.
8
Bevillingsmyndigheden kan ikke efter de
gældende regler undtage fra gældskravet i § 13,
stk. 1, nr. 4. Det foreslås, at bevillingsmyndigheden kan
undtage herfra, hvis der er givet henstand, f.eks. i forbindelse
med en retssag, eller der er indgået en afdragsordning.
Bevillingen kan betinges af, at der sker rettidig betaling efter
henstandens udløb, eller af, at afdragsaftalen overholdes.
Det kan have betydning, om gælden er under afvikling. Det kan
også have en betydning, om gælden er nystiftet, eller
om der er tale om gammel gæld. Gammel gæld, der ikke er
under afvikling, kan være en indikator for, at
ansøgeren ikke har det fornødne overblik over sin
økonomi. Ligeledes kan baggrunden for nystiftet gæld
indgå i overvejelserne.
Alkoholbevilling kan gøres betinget af,
at vilkårene for henholdsvis henstanden eller afdragsaftalen
overholdes.
Til nr.
9
I den gældende restaurationslov findes
der ikke en regel om, hvor og hvor længe politiets
godkendelse af en ansat i en restaurationsvirksomhed skal
gælde. I dag skal der en ny godkendelse til, hver gang en
person skifter arbejdsgiver, hvilket inden for
restaurationsbranchen kan ske ofte. Godkendelser, der gælder
for hele politikredsen, findes allerede i dag, og anvendes f.eks.
af Fyns Politi.
Det foreslås, at politiets godkendelse
efter § 15 c af en ansat i en restaurationsvirksomhed - der
ikke er bestyrer eller dørmand - skal gælde for 5
år fra udstedelsesdatoen, og at godkendelsen skal gælde
for hele politikredsen. Dermed kan en godkendt person arbejde i
samtlige restaurationer i en given politikreds, hvor der stilles
krav om godkendt personale, uden at skulle ansøge om en ny
godkendelse ved et eventuelt jobskifte. Hyppige ansøgninger
giver byrder for den enkelte ansøger men også for
politiet.
Til nr.
10
Efter den gældende bestemmelse i §
18, stk. 2, påhviler det bevillingshaveren at underrette
bevillingsmyndigheden, hvis bevillingen ikke udnyttes. Denne
bestemmelse foreslås ophævet, idet bestemmelsen ikke
har nogen praktisk betydning og kun efterleves i ringe omfang i
dag. Ophævelsen vil endvidere være en byrdelettelse for
virksomhederne, da bevillingshaveren ikke længere skal rette
kontakt til bevillingsmyndigheden.
Til nr.
11
Efter § 19, stk. 2, 2. pkt.,
træffes afgørelser i sager om tilbagekaldelse efter
§ 19, stk. 1, nr. 2, af bevillingsmyndigheden efter forslag
fra politiet. Det betyder, at det er politiet, som skal
igangsætte en sag om tilbagekaldelse.
Det foreslås, at § 19, stk. 2, ændres,
således at afgørelser i sådanne sager fremover
træffes af bevillingsmyndigheden efter høring af eller
forslag fra politiet, således at adgangen til administrativ
tilbagekaldelse lettes. Kommunalbestyrelsen kan således
igangsætte en tilbagekaldelsessag af egen drift efter
høring af politiet. Det betyder, at både politiet og
kommunalbestyrelsen kan starte en sag om tilbagekaldelse af
alkoholbevilling, men politiet skal stadig inddrages i
kommunalbestyrelsens tilbagekaldelsessag.
Tilbagekaldelse af en alkoholbevilling kan
ske, hvor der er særlig grund til at antage, at
bevillingshaveren ikke vil eller kan drive
restaurationsvirksomheden på forsvarlig måde. Dette kan
bl.a. være i tilfælde, hvor bevillingshaveren undlader
at føre tilstrækkelig adgangskontrol, hvor bestyreren
eller bevillingshaveren ikke er til stede i virksomheden på
de tidspunkter, hvor der er mange og vanskelige gæster, hvor
bevillingshaveren undlader at tilkalde politiet ved alvorlige
lovovertrædelser som f.eks. slagsmål eller voldelige
overfald, hvor bevillingshaveren, bestyreren eller personalet er
påvirket af alkohol eller euforiserende stoffer i et
sådant omfang, at virksomheden ikke kan drives på
forsvarlig måde, hvor bevillingshaveren benytter
ikke-godkendte dørmænd, eller hvor der hersker grov
uorden som f.eks. mangelfuld afrydning af tomme eller knuste glas
eller flasker, mangelfuld rengøring m.m.
Hvis der i de ovenfor nævnte
tilfælde tillige er tale om overtrædelse af
restaurationsloven eller vilkår for alkoholbevillingen, er
det domstolene, der kan frakende alkoholbevillingen med hjemmel i
§ 19, stk. 1, nr. 1.
Den lettere adgang til administrativ
tilbagekaldelse skal ses i sammenhæng med, at det
tydeliggøres, at bevillinger som udgangspunkt gives for 8
år af hensyn til erhvervslivets byrder i forbindelse med
hyppige ansøgningsrunder. Det forventes således at
medføre, at myndighederne i større grad vil anvende
tilbagekaldelsesmuligheden.
I dag er der meget få sager om
tilbagekaldelse. Flere alkoholbevillinger på 8 år vil
formentlig kunne betyde en stigning i antallet af
tilbagekaldelsessager, hvorfor det bør sikres, at
kommunalbestyrelsen fremover kan igangsætte en
tilbagekaldelsessag af egen drift efter høring af
politiet.
Til nr.
12
Det følger af den gældende
restaurationslov § 22, at personer, der ønsker at
afholde et enkeltstående arrangement enten efter stk. 1, 2
eller 3, skal være fyldt 25 år. Det foreslås i
§ 22, at sænke
aldersgrænsen for personer, der kan afholde
enkeltstående arrangementer, fra 25 år til 21 år.
Det vurderes hensigtsmæssigt at ensrette aldersgrænsen
for bevillingshavere og bestyrere med personer, der kan afholde
enkeltstående arrangementer. Der henvises til
bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 6.
Til nr.
13
Efter den gældende bestemmelse i § 24, stk. 1, må der ikke
udleveres eller medbringes stærke drikke til nydelse på
eller ved forretningsstedet, hvis virksomheden ikke har en
alkoholbevilling.
Med det foreslåede § 24, stk. 1, 2. pkt.,
tydeliggøres det, at forbuddet mod at udlevere eller
medbringe stærke drikke ikke alene gælder for
spisesteder/serveringsvirksomheder, men for alle typer af
virksomheder, som ikke har alkoholbevilling, herunder f.eks. for de
såkaldte partybusser. Omfattet af forbuddet er også
såkaldte »pose-fester« arrangeret af
professionelle eventfirmaer. En »posefest« er en fest,
hvor f.eks. en idrætsforening skaffer lokaler og musik,
hvorefter der indbydes unge typisk i alderen 13-18 år. De
unge medbringer selv en pose med alkohol, som afleveres i baren med
navn på, hvorefter den unge i løbet af aftenen kan
henvende sig i baren og bede om alkohol fra posen. Drikkevarer, som
indeholder en alkoholprocentvolumen på under 2,8 vil fortsat
ikke være omfattet af forbuddet, jf. restaurationslovens
§ 1, nr. 1 og 4.
Til nr.
14
Efter den gældende regel må man
vederlagsfrit udlevere stærke drikke i forretningslokaler og
på udstillinger for næringsdrivende, der i
væsentligt omfang fremstiller eller forhandler stærke
drikke.
Der foreslås en sproglig tilpasning af
§ 24, stk. 2, nr. 1, for at
tydeliggøre den gældende retstilstand, hvorefter
næringsdrivende, der i væsentlig omfang fremstiller
eller forhandler stærke drikke, vederlagsfrit må
udlevere stærke drikke i forretningslokaler og på
udstillinger. Bestemmelsen blev ændret ved lov nr. 256 af 6.
maj 1993 og den foreslåede ændring fremgår af
lovbemærkningerne til ændringsloven. Forslaget
tilsigter ingen realitetsændring i retstilstanden. Af
ordensmæssige grunde tydeliggøres det alene med den
foreslåede formulering, at udlevering af stærke drikke
i forretningslokaler og på udstillinger ikke kun er tilladt
for næringsdrivende, men udleveringen er tilladt af den
næringsdrivende, som i væsentligt omfang fremstiller
eller forhandler stærke drikke.
Til nr.
15
Efter forslaget til et nyt § 24, stk.
3, kan næringsdrivende, der i væsentlig omfang
fremstiller eller forhandler stærke drikke, uden eller mod et
beskedent vederlag udlevere smagsprøver af stærke
drikke til kunder i den næringsdrivendes forretningslokaler
eller på udstillinger.
Det foreslås dermed som noget nyt, at
der kan udleveres smagsprøver mod et beskedent vederlag,
så det f.eks. er muligt at lade kunderne smage også
meget dyre vine. Det må ikke være muligt for den
næringsdrivende at opnå en fortjeneste ved det.
En smagsprøve er en lille portion af en
drikkevare, som serveres for en person, for at vedkommende kan
vurdere varen. Der må således ikke være tale om
udlevering af smagsprøver af varer, der ellers skulle
være solgt. Som eks. kan nævnes en vinhandel, der
sælger vin i flasker. Her må vinhandleren ikke udlevere
en hel flaske vin som smagsprøve, men skal udlevere
smagsprøver af vinen i mindre portioner.
Det foreslås således, at det skal
være muligt, at der f.eks. kan ske smagning af lokalt
producerede stærke drikke, eller at der kan afholdes f.eks.
vinsmagningsarrangementer eller gourmetarrangementer med
stærke drikke. For er at være omfattet af bestemmelsen
skal den næringsdrivende fremstille eller forhandle
stærke drikke i væsentligt omfang i forhold til den
samlede omsætning eller absolut set. Derudover skal
forretningslokalet have en fysisk varig placering. Der kan
således ikke ske udlevering fra f.eks. helt ubebyggede
arealer som torvestader- og fortovspladser eller fra en bus eller
lignende.
Som led i et arrangement må der godt
sælges varer og optages bestillinger. Dette skal i så
fald ske i henhold til lov om detailsalg fra butikker m.v.
Til nr.
16
Den foreslåede ændring i §
24, stk. 3, som bliver til stk. 4, er en konsekvensændring af
lovforslaget § 1, nr. 15. Politiet kan således
også i disse situationer, der er nævnt i det nye stk.
3, forbyde udlevering af stærke drikke, hvis forholdene giver
anledning hertil.
Den foreslåede ændring
indebærer, at overtrædelse af § 24, stk. 3, kan
straffes, jf. § 37, stk. 1, nr. 1. Det skyldes, at en
overtrædelse af § 24, stk. 3, er en overtrædelse
af § 24, stk. 1. Straffen er bøde eller under
skærpende omstændigheder eller i
gentagelsestilfælde fængsel indtil 4 måneder, jf.
stk. 5.
Til nr.
17
Der foreslås en ændring af den
gældende bestemmelse i § 27
om beskæftigelse af unge personer. Det følger af den
gældende bestemmelse, at på serveringssteder, hvor der
serveres stærke drikke, må personer under 18 år
ikke være beskæftiget i serveringslokaler, garderober
eller toiletter i åbningstiden. Dog er værtens
børn og børnebørn undtaget, ligesom personer,
der er uddannet eller under uddannelse inden for tjenerfaget. Det
bagvedliggende hensyn er et ønske om at beskytte unge
mennesker mod berusede personer. Der stilles således et krav
om en vis modenhed, når man via sit arbejde kan komme i
kontakt med personer, der er påvirket af stærke
drikke.
Restaurationsbranchen rummer i dag mange
forskellige typer restaurationer, herunder restaurationer, der har
som deres primære formål at servere stærke
drikke, men også restaurationer, hvis primære
formål er at servere mad. Denne type af restaurationer er
f.eks. caféer, eller typisk restauranter/madboder i
forlystelsesparker, svømmehaller, hoteller,
konference-/messecentre m.v. I relation til restaurationer, hvis
primære formål er at servere mad, vil servering af
stærke drikke ofte være sekundært. Servering af
stærke drikke vil derfor som regel ske i forbindelse med
servering af mad. Som følge heraf foreslås en lempelse
af bestemmelsen, så det på visse typer af
restaurationer bliver muligt at beskæftige unge mellem 15 og
18 år. Dette vil også være en fordel inden for
turisterhvervet og oplevelsesøkonomien, hvor unge under 18
år udgør en arbejdsressource, særligt som
sæsonarbejdere.
Af forslaget til et nyt stk. 2 i § 27
følger en præcisering af retstilstanden. Det
tydeliggøres i stk. 2, at der
altid skal være tale om personer over 15 år, der ikke
længere er omfattet af undervisningspligten. Bestemmelsen i
stk. 2, nr. 1, følger i dag af
arbejdstilsynets regler og gælder værtens børn
og børnebørn og personer, der er under uddannelse i
tjenerfaget. Tidsrummet fastsat i
bestemmelsen følger af Arbejdstilsynets regler om
arbejdstidens placering. Inden for dette tidsrum kan unge, som
opfylder kravet i bestemmelsen, være beskæftiget med
alle opgaver i forbindelse med varetagelse af restaurationens
drift. Dette betyder også, at der ikke et krav om, at
hovedformålet skal være servering af mad.
Med forslaget til §
27, stk. 2, nr. 2, bliver det muligt for personer mellem 15
og 18 år at arbejde med afrydning, opdækning,
rengøringsarbejde samt tage imod bestillinger, hvis
hovedformål er servering af mad, og hvor serveringen af
stærke drikke sker i forbindelse hermed. Derudover bliver det
muligt at arbejde med servering af stærke drikke under opsyn
af voksent personale, dvs. personer, som er fyldt 18 år.
Adgangen er begrænset til tidsummet kl. 6.00-22.00.
Det bemærkes, at muligheden for at
beskæftige unge alene indføres for restaurationer,
hvor der er en begrænset risiko for, at unge bliver udsat for
at skulle håndtere alkoholpåvirkede personer.
Restaurationer, hvor servering af stærke drikke er det
primære formål, falder således udenfor. I forhold
til den anførte tidsperiode er det i overensstemmelse med,
hvad der i dag gælder for unge, der arbejder på kontor,
i butikker, på servicestationer og lignende, jf.
Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 239 af 6. april 2005om
unges arbejde. Det følger af bekendtgørelsens §
23, stk. 4, at unge, der er fyldt 15 år, og ikke
længere er omfattet af undervisningspligten, må arbejde
i restauranter, hoteller, grillbarer og lignende, hvor der ikke
serveres stærke drikke, indtil kl. 24.00. I lyset heraf
vurderes det at være passende, at unge, der er mellem 15 og
18 år, og ikke længere er omfattet af
undervisningspligten, kan være beskæftiget indtil kl.
22.00 på restaurationer, hvis primære formål er
at servere mad, og hvor risikoen for at blive udsat for berusede
personer derfor vurderes at være begrænset.
Forslaget til et nyt stk.
3 i § 27 er en følge af lovforslagets § 1,
nr. 15, hvorefter der gives mulighed for vederlagsfrit eller mod et
beskedent vederlag at udlevere smagsprøver af stærke
drikke. Den gældende § 27 indeholder et forbud mod at
beskæftige unge under 18 år på serveringssteder,
hvor der serveres stærke drikke. Heraf følger, at en
person under 18 år, f.eks. ikke vil kunne være
beskæftiget i et supermarked, når der f.eks. afholdes
et vinsmagningsarrangement. Da disse situationer ikke kan vurderes
at udsætte de unge for yderligere risiko, foreslås det,
at næringsdrivende, der udleverer smagsprøver af
stærke drikke, jf. det foreslåede § 24, stk. 3, stadig kan
beskæftige personer mellem 15 og 18 år, og ikke
længere er omfattet af undervisningspligten. Personer under
18 år må dog ikke være beskæftiget med
udleveringen af smagsprøver af stærke drikke.
Til nr.
18
Henvisningen til § 18, stk. 2, i § 37, stk. 1, nr. 1, udgår, som en
konsekvensændring af lovforslaget § 1, nr. 10.
Til nr.
19
Ændringen af henvisningen til § 24,
stk. 4 sker som en konsekvensændring af lovforslagets §
1, nr. 16, hvor stk. 4 bliver til stk. 5.
Til nr.
20.
I § 37, stk. 1, nr.
3 ændres § 24, stk. 3, til § 24, stk. 4, som
en konsekvensændring af lovforslagets § 1, nr. 16.
Til §
2
Det foreslås i stk.
1, at loven træder i kraft den 1. juli 2017.
Undtagelsen i stk. 2 fastsætter,
at forslagets § 1, nr. 4, først træder i kraft
den 1. januar 2018. Denne afvigelse af
ikrafttrædelsestidspunktet i stk. 2, er indført for at
kommunalbestyrelserne kan nå at indrette sig på
ændringen til kravet i lovens § 10,
stk. 3, 2.-4. pkt., således at bevillingsnævnene
kan nå at finde de fornødne juridiske og
virksomhedsøkonomiske kompetencer og indsigt til
bevillingsnævnene.
Godkendelser efter § 15 c i lov om
restauration, som er givet før lovens ikrafttrædelse,
bevarer deres gyldighed, jf. det foreslåede stk. 3. For sådanne godkendelser finder
de hidtil gældende regler anvendelse.
Til §
3
Da lov om restaurationsvirksomhed og
alkoholbevilling m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18.
januar 2010, ikke gælder for Færøerne og
Grønland, jf. restaurationslovens § 40, foreslås
det, at forslagets ændringer ligeledes ikke gælder for
Færøerne og Grønland, og at de ikke kan
sættes i kraft for disse landsdele.
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende
ret
Gældende
formulering | | Lovforslaget | | | | | | § 1 | | | | | | I lov om restaurationsvirksomhed og
alkoholbevilling m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18.
januar 2010, som ændret senest ved § 2 i lov nr. 1370 af
16. december 2014, foretages følgende ændringer: | | | | § 10.
Ansøgning om alkoholbevilling, tilladelser eller
dispensationer kan indgives til politidirektøren. | | 1. I § 10, stk. 1, ændres »kan
indgives til politidirektøren« til: »skal
indgives til politiet«. | | | | | | 2. § 10, stk. 2, 2. og 3. pkt., affattes således: | Stk. 2.
Alkoholbevilling gives og fornys af kommunalbestyrelsen efter
forhandling med politiet. Bevillingen gælder et bestemt
forretningssted og for et tidsrum af 8 år. Bevillingen kan
efter omstændighederne begrænses, herunder
tidsmæssigt, og betinges af vilkår. | | »Bevillingen gælder et bestemt
forretningssted og for et tidsrum af 8 år, men kan, når
omstændigheder taler herfor, gives for et tidsrum af 4 eller
2 år. Bevillingen kan i øvrigt begrænses og
betinges af vilkår.« | Stk. 3.
Kommunalbestyrelsen kan nedsætte et bevillingsnævn til
at træffe afgørelser, der efter denne lov er henlagt
til kommunalbestyrelsen. Bevillingsnævnet består af
politidirektøren og indtil 6 andre medlemmer. Personer, der
ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af
nævnet. I København består nævnet af borgmesteren som formand, 5 medlemmer
valgt af kommunalbestyrelsen ved forholdstalsvalg og en
repræsentant for politiet valgt af politidirektøren.
Såfremt Københavns Kommune har et magistratsstyre
eller en styreform med delt administrativ ledelse, jf. §§
64 og 64 a i lov om kommunernes styrelse, kan kommunalbestyrelsen i
kommunens styrelsesvedtægt bestemme, at et magistratsmedlem
henholdsvis en udvalgsformand er formand i stedet for
borgmesteren. | | | Stk.
4. - - - | | | | | | | | 3. § 10,
stk. 3, 2.-4. pkt., affattes således: | | | »Bevillingsnævnet skal
bestå af en repræsentant for politiet valgt af
politidirektøren, et sagkyndigt medlem, en uafhængig
jurist eller advokat og indtil 6 andre medlemmer. Personer, der
ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af
et bevillingsnævn. I København består
bevillingsnævnet af borgmesteren som formand, 5 medlemmer
valgt af kommunalbestyrelsen ved forholdstalsvalg, et sagkyndigt
medlem, en uafhængig jurist eller advokat og en
repræsentant for politiet valgt af
politidirektøren.« | | | | | | 4. I § 10 indsættes som stk. 5: | | | »Stk. 5.
Erhvervsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om
ansøgning om alkoholbevilling.« | | | | | | 5. I § 10 indsættes som stk. 6: | | | »Stk. 6.
Erhvervsministeren kan efter forhandling med justitsministeren og
KL fastsætte regler om, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen
kan udøve de beføjelser, som efter loven er henlagt
til politiet.« | | | | § 13.
Alkoholbevilling kan kun meddeles personer, der | | 6. § 13, stk. 1, nr. 1, ændres
»25 år« til: »21 år« og
»23 år« ændres til: »18
år«. | 1) er fyldt 25 år eller, hvis
ansøgeren har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og
restaurationsfaget, 23 år, | | | | | | | | 7. § 13, stk. 1,
nr. 4, affattes således: | 4) ikke har forfalden gæld til det
offentlige på 50.000 kr. eller derover. Stk. 2. - 3. - -
- | | »4) ikke har forfalden gæld til
det offentlige på 50.000 kr. eller derover, som stammer fra
drift af restaurationsvirksomhed.« | | | | | | 8. I § 13 indsættes efter stk. 1 som
nyt stykke: | Stk. 2.
Alkoholbevilling kan nægtes, hvis der foreligger forhold, som
efter § 16, stk. 2 og 4, er til hinder for meddelelse af
bevilling, samt under de omstændigheder, der er nævnt i
straffelovens § 78, stk. 2. | | »Stk. 2.
Bevillingsmyndigheden kan fravige fra bestemmelsen i stk. 1, nr. 4,
hvis der er givet henstand eller er indgået en
afdragsordning. Alkoholbevilling kan gøres betinget af, at
vilkårene for henholdsvis henstanden eller afdragsaftalen
overholdes.« | Stk. 3. I
interessentskaber og i kommanditselskaber skal alle fuldt
ansvarlige deltagere have alkoholbevilling. | | Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og
4. | | | | | | 9. I § 15 c indsættes efter 1.
pkt.: | § 15 c.
Bevillingsmyndigheden kan træffe bestemmelse om, at andre
ansatte eller bestemte kategorier af ansatte i
restaurationsvirksomheder ud over bestyrere og dørmænd
skal være godkendt af politiet. Godkendelse af ansatte kan
nægtes, såfremt den pågældende har udvist
en sådan adfærd, at der er grund til at antage, at
vedkommende ikke vil kunne udføre hvervet på
betryggende måde. Kan en person, der er ansat på det
tidspunkt, hvor bevillingsmyndigheden træffer
afgørelse om, at godkendelse skal finde sted, ikke
godkendes, betragtes det som en tilbagekaldelse af en godkendelse,
jf. § 15 d. | | »Godkendelsen gælder for 5
år og for hele politikredsen.« | | | | § 18. - -
- | | 10. § 18, stk. 2, ophæves. | Stk. 2. Det
påhviler bevillingshaveren at underrette
bevillingsmyndigheden, hvis bevillingen ikke udnyttes. | | Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 2 og
3. | Stk. 3. - 4. - -
- | | | | | | § 19. - -
- Stk. 2.
Afgørelse i sager om frakendelse efter stk. 1, nr. 1,
træffes af domstolene. Afgørelse i sager om
tilbagekaldelse efter stk. 1, nr. 2, træffes af
bevillingsmyndigheden efter forslag fra politiet, og
afgørelsen kan af bevillingshaveren kræves indbragt
for domstolene. Bevillingsmyndighedens afgørelse skal
indeholde oplysning om adgangen til at begære
domstolsprøvelse og om fristen herfor. Stk.
3. - - - | | 11. I § 19, stk. 2, 2. pkt., ændres
»efter forslag fra politiet« til: »efter
høring af eller forslag fra politiet«. | | | | § 22. Ved
fester, møder og lignende særlige lejligheder kan en
af loven omfattet virksomhed udøves uden tilladelse af en
person, der er fyldt 25 år, når serveringen af
stærke drikke foregår indendørs for højst
150 personer og de stærke drikke kun består i øl
og bordvin. Politiet skal underrettes senest 3 dage før
arrangementets afholdelse. Politiet kan fastsætte
vilkår for virksomhedens udøvelse eller forbyde
virksomheden. | | 12. I § 22 ændres »25
år« til: »21 år«. | Stk. 2. Politiet
kan ved fester, møder og lignende særlige lejligheder
tillade, at en person, der er fyldt 25 år, forestår
servering af øl og bordvin, uanset om serveringen
foregår udendørs, og uanset om deltagerantallet
omfatter flere end 150 personer. | | | Stk. 3. Politiet
kan i øvrigt ved de lejligheder, som er nævnt i stk.
1, tillade, at en person, der har alkoholbevilling, enten alene
eller sammen med en person, der er fyldt 25 år, udøver
en af loven omfattet virksomhed. Hvis et arrangement afholdes med
et velgørende formål eller der i øvrigt
foreligger særlige forhold, kan politiet tillade, at
serveringen forestås af en person, der er fyldt 25 år.
Det samme gælder, hvis ingen bevillingshaver vil påtage
sig servering. | | | | | | § 24. I og
fra virksomheder, som ikke har alkoholbevilling, må der ikke
udleveres eller medbringes stærke drikke til nydelse på
eller ved forretningsstedet. | | 13. I § 24, stk. 1, indsættes som 2. pkt.: | | »Forbuddet gælder for alle typer
af virksomheder, herunder salgs- og
serveringsvirksomheder.« | | | | § 24. - -
- | | 14. § 24, stk. 2, nr. 1, affattes
således: | Stk. 2. Uanset
bestemmelsen i stk. 1, må der vederlagsfrit udleveres
stærke drikke 1) i forretningslokaler og på
udstillinger for næringsdrivende, der i væsentligt
omfang fremstiller eller forhandler stærke drikke, | | »1) af næringsdrivende, der i
væsentligt omfang fremstiller eller forhandler stærke
drikke, i disses forretningslokaler og på
udstillinger,«. | | | | | | 15. I § 24 indsættes efter stk. 2 som
nyt stykke: | Stk. 3. Politiet
kan i de situationer, der er nævnt i stk. 2, forbyde
udlevering af stærke drikke, hvis forholdene giver anledning
dertil. Stk. 4.
Udlevering af stærke drikke, må ikke finde sted til de
i § 29, stk. 1, nr. 2, omhandlede personer. | | »Stk. 3.
Uanset stk. 1 kan næringsdrivende, der i væsentligt
omfang fremstiller eller forhandler stærke drikke, udlevere
smagsprøver af stærke drikke til kunder i den
næringsdrivendes forretningslokaler eller på
udstillinger, i det omfang den næringsdrivende ikke
opnår fortjeneste herved.« | | | Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og
5. | | | | | | 16. I § 24, stk.
3, der bliver stk. 4, indsættes efter »stk.
2«: »og 3«. | | | | | | 17. § 27
affattes således: | § 27.
På serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke,
må personer under 18 år ikke være
beskæftiget i serveringslokaler, garderober eller toiletter i
åbningstiden. Dette gælder dog ikke personer, der er
under uddannelse i tjenerfaget eller er uddannet i dette fag, eller
værtens børn og børnebørn. | | »§ 27. På serveringssteder,
hvor der serveres stærke drikke, må personer under 18
år ikke være beskæftiget i serveringslokaler,
garderober eller toiletter i åbningstiden, jf. dog stk. 2 og
3. 1) kl. 6.00-20.00, hvis den
pågældende person er uddannet eller under uddannelse i
tjenerfaget, eller hvis der er tale om værtens børn
eller børnebørn, kl. 6.00-22.00, hvis den
pågældende 2) alene er beskæftiget med afrydning,
opdækning, rengøringsarbejde, modtagelse af
bestillinger, eller servering af stærke drikke under opsyn af
personer over 18 år på serveringssteder, hvis
hovedformål er servering af mad, og hvor serveringen af
stærke drikke sker i forbindelse hermed. | | | | | | | Stk. 3. Stk. 1
og 2 er ikke til hinder for, at næringsdrivende, der i
væsentligt omfang fremstiller eller forhandler stærke
drikke, som udleverer smagsprøver af stærke drikke,
jf. § 24, stk. 3, kan beskæftige personer mellem 15 og
18 år, som ikke er omfattet af undervisningspligten. Personer
under 18 år må dog ikke være beskæftiget
med udlevering af smagsprøver. | | | | | | 18. I § 37, stk. 1, nr. 1, udgår
»§ 18, stk. 2,«. | | | | | | 19. I § 37, stk. 1, nr. 1, ændres
»§ 24, stk. 1 og 4« til: »§ 24, stk. 1
og 5«. | | | | | | 20. I § 37, stk. 1, nr. 3, ændres
»§ 24, stk. 3« til »§ 24, stk.
4«. | | | | | | § 2 | | | | | | Stk. 1. Loven
træder i kraft den 1. juli 2017, jf. dog stk. 2. | | | Stk. 2. §
1, nr. 4, træder i kraft den 1. januar 2018. | | | Stk. 3. Lovens
§ 1, nr. 9 gælder ikke for godkendelser efter § 15
c i lov om restauration, som er givet før lovens
ikrafttrædelse. For sådanne godkendelser finder de
hidtil gældende regler anvendelse. | | | | | | § 3 | | | | | | Loven gælder ikke for
Færøerne og Grønland. |
|