Skriftlig fremsættelse (11. januar
2017)
Erhvervsministeren
(Brian Mikkelsen):
Herved tillader jeg mig for Folketinget at
fremsætte:
Forslag til lov om ændring af lov om
restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.
(Ændring af alderskrav for unge personers beskæftigelse
og alderskrav til bevillingshavere og bestyrere m.v.)
(Lovforslag nr. L 113)
Formålet
med lovforslaget er at gennemføre dele af aftalen om
"Vækst og udvikling i hele Danmark" af 9. februar 2016. I
aftalen indgik initiativet "en tidsvarende restaurationslov", som
indeholder en lempelse af § 27 om forbud mod at
beskæftige mindreårige, hvor der sælges mad og
alkohol, samt en ændring af § 10 vedr.
bevillingsperioder.
Et af
forslagets hovedpunkter er en præcisering af reglerne om
bevillingsperiodernes længde af hensyn til erhvervslivets
byrder, som er forbundet med hyppige ansøgningsrunder.
Lovens udgangspunkt er derfor, at alkoholbevillinger gives for en
periode på 8 år. For at sikre mere gennemsigtighed og
undgå meget korte bevillingsperioder, foreslås det at
begrænse adgangen til tidsmæssige begrænsninger
til 4 og 2 år.
Desuden
indeholder forslaget en nedsættelse af alderskravet til
bevillingshavere/bestyrere. Dette giver mulighed for, at unge
iværksættere kan få nemmere ved at starte
restaurationsvirksomhed. Aldersgrænsen forslås
sænket fra 25 år til 21 år, og for
ansøgere, der har afsluttet en uddannelse inden for hotel-
og restaurationsfaget, foreslås det at sænke
aldersgrænsen fra 23 år til 18 år.
Endvidere
indeholder forslaget en lempelse af forbuddet mod at
beskæftige mindreårige, hvor der serveres alkohol.
Dette forslag åbner op for, at unge mellem 15 og 18 år
kan arbejde på serveringssteder, hvis hovedformål er
servering af mad, og hvor serveringen af stærke drikke sker i
forbindelse hermed. Muligheden for at beskæftige unge
indføres alene for restaurationer, hvor der er en
begrænset risiko for, at unge bliver udsat for at skulle
håndtere alkoholpåvirkede personer.
Det
foreslås, at bevillingsnævnene udvides med et
sagkyndigt medlem og en jurist eller advokat. Denne udvidelse af
bevillingsnævnene skal være med til at sikre viden
inden for virksomhedsøkonomi bl.a. til brug for vurderingen
af bevillingernes længde, samt øge nævnenes
fokus på ansøgerens retsstilling og sikre en saglig
vurdering af hensynene i restaurationslovens § 12 i
forbindelse med udstedelse af alkoholbevillinger.
Idet jeg i
øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger,
der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets
velvillige behandling.