Betænkning afgivet af Erhvervs-,
Vækst- og Eksportudvalget den 30. marts 2017
1. Ændringsforslag
Der er stillet 8 ændringsforslag til
lovforslaget. Erhvervsministeren har stillet ændringsforslag
nr. 1-4, 7 og 8. Enhedslistens og Alternativets medlemmer af
udvalget har stillet ændringforslag nr. 5. Socialistisk
Folkepartis og Radikale Venstres medlemmer af udvalget har stillet
ændringsforslag nr. 6.
2. Udvalgsarbejdet
Lovforslaget blev fremsat den 11. januar
2017 og var til 1. behandling den 26. januar 2017. Lovforslaget
blev efter 1. behandling henvist til behandling i Erhvervs-,
Vækst- og Eksportudvalget.
Møder
Udvalget har behandlet lovforslaget i 4
møder.
Høring
Et udkast til lovforslaget har inden
fremsættelsen været sendt i høring, og erhvervs-
og vækstministeren sendte den 7. oktober 2016 dette udkast
til udvalget, jf. ERU alm. del - bilag 5. Den 11. januar 2017
sendte erhvervsministeren de indkomne høringssvar og et
notat herom til udvalget.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med
udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:
Alkohol & Samfund,
Dansk Live,
Lis Hartvig Holm, Taastrup,
HORESTA,
Indre By Lokaludvalg og
3F.
Erhvervsministeren har over for udvalget
kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.
3. Tilkendegivelse fra
erhvervsministeren
Erhvervsministeren har tilkendegivet, at
bestemmelsen om unges beskæftigelse i restaurationslovens
§ 27 vil blive evalueret med henblik på oversendelse af
evalueringen til udvalget senest 2 år efter lovens
ikrafttræden, dvs. senest den 1. juli 2019. Der henvises til
ministerens besvarelse af spørgsmål 19, der er optrykt
som bilag 2 til betænkningen.
Erhvervsministeren har endvidere anmodet
udvalget om at optrykke ministerens svar på
spørgsmål 11 og 21 som bilag til
betænkningen.
Deputationer
Endvidere har følgende mundtligt
over for udvalget redegjort for deres holdning til
lovforslaget:
Dansk Live,
HORESTA,
Indre By Lokaludvalg og
3F.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 26
spørgsmål til erhvervsministeren til skriftlig
besvarelse, som denne har besvaret med undtagelse af 1
spørgsmål, som forventes besvaret inden 2. behandling
af lovforslaget.
5 af udvalgets spørgsmål og
erhvervsministerens svar herpå er optrykt som bilag 2 til
betænkningen.
4. Indstillinger og politiske
bemærkninger
Et flertal i
udvalget (DF, V, LA og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de under nr. 1-4, 7 og 8
stillede ændringsforslag. Flertallet vil stemme imod de under
nr. 5 og 6 stillede ændringsforslag.
Et mindretal i
udvalget (S) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet
vil stemme hverken for eller imod de stillede
ændringsforslag.
Socialdemokratiet anerkender, at det er
uhensigtsmæssigt, at unge, der har et sommerferiejob i en
forlystelsespark eller strandcafe, ikke kan servere en fadøl
sammen med burger, pølser og is til familien Danmark.
Omvendt mener Socialdemokratiet, at man skal være meget
forsigtig med at åbne så meget op, at vi pludselig har
unge ned til 15-årsalderen, der serverer stærk alkohol
indtil kl 22.00 om aftenen på restauranter.
Socialdemokratiet mener, at lovforslaget
desværre ikke har fundet den rette balance mellem det
pragmatiske og beskyttelsen af de unge i
15-18-årsalderen.
Socialdemokratiet anerkender, at regeringen
har forsøgt at hegne mulige problemer ind med, at det er
arbejde i tidsrummet mellem kl. 6 og 22, at der skal serveres mad,
og at det skal være under overvågning af en voksen, at
de unge arbejder.
På trods af regeringens forsøg
på at hegne problemerne ind, er en nedsættelse af
alderskravet for unges beskæftigelse et skridt i den forkerte
retning. Det er et brud med mange års forebyggelsesindsats,
hvor der i Folketinget har været bred enighed om at sikre, at
unge alkoholdebuterer i en så sen alder som muligt. Det er
sket ud fra devisen om, at jo senere i livet et ungt menneske
begynder at drikke alkohol, jo større er sandsynligheden
for, at han/hun ikke får problemer med alkohol senere i
livet. Socialdemokratiet mener, at regeringen burde lytte til
høringssvarene fra Kræftens Bekæmpelse,
Lægeforeningen, Børnerådet, Alkohol og Samfund,
3F og Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, som samstemmende
tilkendegiver, at det er et skridt i den helt forkerte retning at
lade 15-18-årige sælge stærk spiritus på
restauranter.
Socialdemokratiet noterer sig, at
erhvervsministeren erkender, at det er et alt for højt tal,
når 24 pct. af de ansatte i restaurationsbranchen
ifølge en undersøgelse tilkendegiver, at de har
været udsat for seksuel chikane på deres job, jf.
erhvervsministeren svar på spørgsmål 8.
Socialdemokratiet deler ønsket om at
gøre det lettere for erhvervene, men mener, at regeringen
desværre ikke har fundet den rette balance i dette
lovforslag. Derfor kan Socialdemokratiet ikke støtte det
samlede lovforslags vedtagelse.
Socialdemokratiet er positiv over for, at
ministeren har imødekommet Socialdemokratiets ønske
om at evaluere lovforslaget med oversendelse af evaluering til
udvalget senest den 1. juni 2019, jf. svar på
spørgsmål 19.
Et andet
mindretal i udvalget (SF og RV) indstiller lovforslaget til
forkastelse ved 3. behandling.
Mindretallet vil stemme for de under nr. 2, 3, 6 og 7 stillede
ændringsforslag, imod de under nr. 1, 4 og 8 stillede
ændringsforslag og hverken for eller imod det under nr. 5
stillede ændringsforslag.
Et tredje
mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet
vil stemme for det under nr. 5 stillede ændringsforslag og
stemme hverken for eller imod de øvrige
ændringsforslag.
Enhedslisten kan ikke støtte
lovforslaget. Efter Enhedslistens opfattelse er det forbundet med
for store risici, at unge mennesker skal servere for potentielt
berusede kunder. Derudover frygter Enhedslisten, at lovforslaget
vil føre til, at branchen i stigende omfang vil skifte
voksne ansatte ud med ungarbejdere, fordi disse er billigere. Dette
er ikke en udvikling, Enhedslisten finder hensigtsmæssig.
Et fjerde
mindretal i udvalget (ALT) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de under nr. 1-5, 7 og 8
stillede ændringsforslag. Hvis det under nr. 5 stillede
ændringsforslag forkastes, vil mindretallet stemme for det
under nr. 6 stillede ændringsforslag og imod
lovforslaget.
Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og
Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for
betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med
medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med
indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets
sammensætning er optrykt i betænkningen.
5. Ændringsforslag med
bemærkninger
Ændringsforslag
Til § 1
Af erhvervsministeren, tiltrådt af et
flertal (DF, V, LA, ALT og KF):
1) I
den under nr. 3 foreslåede
affattelse af § 10, stk. 3, 2.-4.
pkt., udgår i 2. pkt.
», en uafhængig jurist eller advokat«.
[Udeladelse af krav om
tilføjelse af jurist eller advokat til
bevillingsnævnets sammensætning]
Af erhvervsministeren, tiltrådt af et
flertal (udvalget med undtagelse af S
og EL):
2)
Efter nr. 9 indsættes som nyt nummer:
»01. I §
18, stk. 1, nr. 1, ændres »stk. 3« til:
»stk. 2«.«
[Lovteknisk ændring]
3) I
nr. 12 ændres »§
22« til: »§ 22, stk. 1 og 2, og to steder i stk.
3«.
[Lovteknisk ændring]
Af erhvervsministeren, tiltrådt af et
flertal (DF, V, LA, ALT og KF):
4) Nr.
13 udgår.
[Den foreslåede regel
udgår]
Af et mindretal (EL
og ALT):
5) I
den under nr. 17 foreslåede
affattelse af § 27 udgår
stk. 2, nr. 2.
[Forslaget om, at unge mellem 15 og
18 år må arbejde på serveringssteder, hvor der
serveres stærke drikke, hvis hovedformålet er servering
af mad, udgår af lovforslaget]
Af et mindretal (SF
og RV):
6) I
den under nr. 17 foreslåede
affattelse af § 27, stk. 2, nr. 2,
indsættes efter »hermed«: »og
serveringsstedet kun udskænker drikke med en alkoholprocent
på maksimalt 15 pct.«.
[Indskrænkning af
bestemmelsens anvendelsesområde til kun at kunne anvendes
på serveringssteder, der udskænker stærke drikke
med en alkoholprocent på maks. 15 pct.]
Af erhvervsministeren, tiltrådt af et
flertal (udvalget med undtagelse af S
og EL):
7)
Efter nr. 17 indsættes som nyt nummer:
»02. I §
35, stk. 1, ændres »§ 24, stk. 3«
til: »§ 24, stk. 4«.«
[Lovteknisk ændring]
Til § 2
Af erhvervsministeren, tiltrådt af et
flertal (DF, V, LA, ALT og KF):
8) Stk.
2 udgår.
Stk. 3 bliver herefter stk. 2.
[Den delvise ikrafttræden
udgår]
Bemærkninger
Til nr. 1
Med den i
lovforslaget foreslåede affattelse af § 10, stk. 3,
2.-4. pkt., skal bevillingsnævnet bestå af en
repræsentant for politiet valgt af politidirektøren,
et sagkyndigt medlem, en uafhængig jurist eller advokat og
indtil 6 andre medlemmer. Der tilføres således i
forhold til de gældende regler et sagkyndigt medlem og en
uafhængig jurist eller advokat.
Ændringsforslaget indebærer en indskrænkning af
den foreslåede udvidelse af bevillingsnævnets
sammensætning, ved at kravet om, at bevillingsnævnet
skal bestå af en jurist eller advokat, udgår. Det
betyder, at bevillingsnævnet fortsat foreslås udvidet
til at bestå af et sagkyndigt medlem foruden de medlemmer,
som efter de gældende regler skal være i et
bevillingsnævn.
Med
ændringsforslaget sikres det, at bevillingsnævnet med
det sagkyndige medlem har kvalifikationer i form af en relevant
viden om virksomhedsøkonomi, som kan være af
afgørende betydning i forhold til f.eks. bevillingens
længde samtidig med at det sikres, at kommunerne ikke
unødigt tilføres større økonomiske
konsekvenser, ved at der stilles krav om, at der skal være en
uafhængig jurist eller advokat i bevillingsnævnet.
Til nr. 2
Der er tale om en lovteknisk ændring.
Ændringen af henvisningen til § 18, stk. 3 sker som en
konsekvensændring af lovforslagets § 1, nr. 10, hvor
stk. 3 bliver stk. 2.
Til nr. 3
Der er tale om
lovtekniske ændringer. Ændringsforslaget
præciserer, at sænkelsen af aldersgrænserne i
§ 22 fra 25 år til 21 år sker i både §
22, stk. 1, 2 og 3.
Til nr. 4
Lovforslagets
§ 1, nr. 13, indeholder en udvidelse af det gældende
§ 24, stk. 2, som indebærer, at forbuddet mod at
udlevere eller medbringe stærke drikke i virksomheder, som
ikke har alkoholbevilling, gælder for alle typer af
virksomheder, herunder salgs- og serveringsvirksomheder. Baggrunden
for forslagets § 1, nr. 13, har været at præcisere
de gældende regler, hvorefter restaurationslovens § 24,
stk. 1, ifølge lovteksten gælder for alle
virksomhedstyper. Det foreslås, at § 1, nr. 13,
udgår, da der med formuleringen i forslaget er sket en
utilsigtet udvidelse af bestemmelsens anvendelsesområde.
Ændringsforslaget indebærer således, at forslaget
til § 24, stk. 1, 2. pkt., udgår, hvorfor det
gældende forbud om at udlevere eller medbringe stærke
drikke til nydelse i eller på spisesteder uden
alkoholbevilling videreføres.
Til nr. 5
Ændringsforslaget indebærer, at
forslaget, der gør det muligt for unge mellem 15 og 18
år at arbejde på serveringssteder, hvor der serveres
stærke drikke, og hvor hovedformålet er servering af
mad, udgår af lovforslaget.
Til nr. 6
Med den i lovforslaget foreslåede
§ 27, stk. 2, nr. 2, i restaurationsloven, bliver det i
tidsrummet kl. 6.00 - 22.00 muligt for personer mellem 15 og 18
år at få beskæftigelse med afrydning,
opdækning, rengøringsarbejde, modtagelse af
bestillinger eller servering af stærke drikke under opsyn af
personer over 18 år på serveringssteder, hvis
hovedformål er servering af mad, og hvor serveringen af
stærke drikke sker i forbindelse hermed.
Ændringsforslaget indebærer en
indskrænkning i anvendelsesområdet for den i
lovforslaget foreslåede § 27, stk. 2, nr. 2, og betyder,
at bestemmelsen kun kan anvendes for de serveringssteder, hvis
hovedformål er servering af mad, når serveringsstedet
kun udskænker drikke med en alkoholprocent på maksimalt
15. Det vil som udgangspunkt sige serveringssteder, som alene
serverer øl og vin som alkoholiske drikke, hvilket f.eks.
kan være burger-/grillbarer og madboder i forlystelsesparker
og lign., der sædvanligvis ikke sælger stærkere
spiritus.
Med ændringsforslaget sikres det, at
unge mellem 15 og 18 år ikke kan beskæftiges med de
nævnte arbejdsområder på serveringssteder, som
udskænker stærkere spiritus (over 15 pct.), og hvor der
er en større risiko for, at miljøet kan være
præget af berusede folk.
Til nr. 7
Der er tale om
en lovteknisk ændring som følge af lovforslagets
§ 1, nr. 15, hvor stk. 3 bliver stk. 4.
Til nr. 8
Det foreslås, at lovforslagets §
2, stk. 2, vedrørende afvigelse af
ikrafttrædelsestidspunkt udgår. Der er i lovforslagets
§ 2, stk. 2, henvist til forslagets § 1, nr. 4. Det
skulle rettelig have været § 1, nr. 3, men da forslaget
udgår, har det ingen betydning.
Det
foreslås i ændringsforslag nr. 1, at den
uafhængige jurist eller advokat udgår af lovforslagets
§ 1, nr. 3. En særskilt bestemmelse om et senere
ikrafttrædelsestidspunkt i lovforslagets § 2, stk. 2,
hvor den korrekte henvisning er til lovforslagets § 1, nr. 3,
vurderes herefter ikke at være nødvendig, da den
foreslåede udvidelse af bevillingsnævnet med et
sagkyndigt medlem bør være mulig at gennemgøre
i henhold til lovforslagets § 2, stk. 1, foreslåede
ikrafttrædelsestidspunkt den 1. juli 2017.
Hans Kristian Skibby (DF) Mette
Hjermind Dencker (DF) Jan Rytkjær Callesen (DF) Lise Bech
(DF) Tilde Bork (DF) Dorthe Ullemose (DF) Torsten Schack Pedersen
(V) Preben Bang Henriksen (V) Eva Kjer Hansen (V) Jacob Jensen (V)
Erling Bonnesen (V) Jane Heitmann (V) Villum Christensen (LA)
Joachim B. Olsen (LA) nfmd.
Anders Johansson (KF) Erik Christensen (S) Karin Gaardsted (S)
Peter Hummelgaard Thomsen (S) Kaare Dybvad (S) Morten
Bødskov (S) fmd. Rasmus
Horn Langhoff (S) Thomas Jensen (S) Pelle Dragsted (EL) Henning
Hyllested (EL) René Gade (ALT) Christian Poll (ALT) Ida
Auken (RV) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Karsten Hønge (SF)
Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi
og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Socialdemokratiet (S) | 46 |
Dansk Folkeparti (DF) | 37 |
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V) | 34 |
Enhedslisten (EL) | 14 |
Liberal Alliance (LA) | 13 |
Alternativet (ALT) | 10 |
Radikale Venstre (RV) | ? 8 |
Socialistisk Folkeparti (SF) | 7 |
Det Konservative Folkeparti (KF) | 6 |
Inuit Ataqatigiit (IA) | 1 |
Tjóðveldi (T) | 1 |
Javnaðarflokkurin (JF) | 1 |
Uden for folketingsgrupperne (UFG) | 1 |
Bilag 1
Oversigt over
bilag vedrørende L 113
Bilagsnr. | Titel | 1 | Høringssvar og høringsnotat,
fra erhvervsministeren | 2 | Henvendelse af 11/11-16 fra Indre By
Lokaludvalg | 3 | Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og
Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for
udvalget 8/1-17 | 4 | Henvendelse af 19/1-17 fra HORESTA | 5 | Henvendelse af 25/1-17 fra 3F | 6 | Tidsplan over udvalgets behandling af
lovforslaget | 7 | Henvendelse af 2/2-17 fra Indre By
Lokaludvalg | 8 | Henvendelse af 3/2-17 fra Lis Hartvig
Holm, Taastrup | 9 | Præsentation fra Dansk Live til brug
for deres foretræde for udvalget 9/2-17 |
|
10 | 1. udkast til betænkning | 11 | Henvendelse af 21/2-17 fra HORESTA | 12 | Henvendelse af 22/2-17 fra Dansk
Live | 13 | Anmodning om optryk af L 113 - svar
på spm. 19 i betænkningen, fra erhvervsministeren | 14 | Anmodning om optryk af L 113 - svar
på spm. 11 i betænkningen, fra erhvervsministeren | 15 | Henvendelse af 6/3-17 fra Dansk Live | 16 | Ændringsforslag fra
erhvervsministeren | 17 | Revideret ændringsforslag fra
erhvervsministeren | 18 | 2. udkast til betænkning |
|
Oversigt over
spørgsmål og svar vedrørende L 113
Spm.nr. | Titel | 1 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
11/11-16 fra Indre By Lokaludvalg, til erhvervsministeren, og
ministerens svar herpå | 2 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres
foretræde for udvalget 8/1-17, til erhvervsministeren, og
ministerens svar herpå | 3 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
19/1-17 fra HORESTA, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå | 4 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
25/1-17 fra 3F, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå | 5 | Spm. om kommenar til henvendelsen af 2/2-17
fra Indre By Lokaludvalg, til erhvervsministeren, og ministerens
svar herpå | 6 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
3/2-17 fra Lis Hartvig Holm, Taastrup, til erhvervsministeren, og
ministerens svar herpå | 7 | Spm., om ministeren vil stille
ændringsforslag om en deling af lovforslaget i to dele, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 8 | Spm., om ministeren vil kommentere
undersøgelsen »Seksuel chikane inden for Privat
Service, Hotel og Restauration«, 2015, fra Analyse Danmark,
som 3F havde med under sit foretræde den 2. februar 2017, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 9 | Spm., om ministeren vil kommentere
undersøgelsen »Seksuel chikane inden for Privat
Service, Hotel og Restauration«, 2015, fra Analyse Danmark,
som 3F havde med under sit foretræde den 2. februar 2017, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 10 | Spm., om ministeren vil redegøre for
de arbejdsmiljømæssige problemstillinger, som
ministeren vurderer der særlig er forbundet med
udskænkning af stærke drikke i restaurationer, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 11 | Spm. om, hvilke kriterier der
afgrænser serveringssteder, hvis hovedformål er
servering af mad, fra serveringssteder, hvis hovedformål ikke
er servering af mad, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå | 12 | Spm. om, hvem der er kontrolansvarlig, og
hvordan det sikres, at reglerne i praksis overholdes, herunder at
15-17-årige kun serverer stærke drikke i forbindelse
med servering af mad og under opsyn af personer over 18 år,
til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 13 | Spm. om, hvad der i det foreslåede
§ 27, stk. 2, forstås ved »stærke
drikke«, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå | 14 | Spm. om, hvilke overvejelser og
dokumentation der ligger bag vurderingen af, at risikoen for at
blive udsat for berusede personer før kl. 22.00 på
serveringssteder, hvis hovedformål er serveringen af mad, er
begrænset, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå | 15 | Spm. om en præcis afgrænsning
af begreberne i det foreslåede § 27, stk. 2, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 16 | Spm. om, hvordan serveringssteder
sanktioneres, hvis ikke de opfylder lovens krav, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 17 | Spm., om ministeren vil redegøre for
de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af lovforslaget i
forhold til typen af job, som 15-17-årige vil overtage
på serveringsstederne, der i dag beskæftiges af
personer på 18 år og derover, til erhvervsministeren,
og ministerens svar herpå | 18 | Spm. om, hvilke hensyn der ligger bag, at
15-17-årige unge skal have mindre trygge arbejdsvilkår,
alene fordi de er i familie med værten eller er under
uddannelse i tjenerfaget, til erhvervsministeren, og ministerens
svar herpå | 19 | Spm., om ministeren i forlængelse af
sin tilkendegivelse under førstebehandlingen af
lovforslaget, vil bekræfte, at han vil foretage en evaluering
af loven og orientere udvalget om resultatet af evalueringen senest
2 år efter lovens ikrafttræden, til erhvervsministeren,
og ministerens svar herpå | 20 | Spm. om kommentar til præsentation
fra Dansk Live, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå | 21 | Spm. om en uddybning af L 113 - svar
på spm. 3, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå |
|
22 | Spm., om ministeren kan bekræfte, at
lovforslaget, jf. det foreslåede § 24, stk. 1, 2. pkt.,
indebærer, at det fremover ikke vil være lovligt at
medtage eller få udleveret alkoholiske drikke på 2,8
pct. eller derover (f.eks. champagne eller øl) i forbindelse
med bl.a. studenterkørsel og bryllupskørsel i
limousine, hestevogn, bus og på havnerundfarter og lign, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå | 23 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
22/2-17 fra Dansk Live, og ministerens svar herpå | 24 | Spm. om kommentar til henvendelsen af
6/3-17 fra Dansk Live, til erhvervsministeren, og ministerens svar
herpå |
|
Bilag 2
5 af udvalgets
spørgsmål til erhvervsministeren og ministerens svar
herpå
Spørgsmål og svar er optrykt efter ønske fra
udvalget.
Spørgsmål nr. 8:
Ministeren bedes kommentere
undersøgelsen »Seksuel chikane inden for Privat
Service, Hotel og Restauration«, 2015, fra Analyse Danmark,
som 3F havde med under sit foretræde for Erhvervs-
Vækst og Eksportudvalget den 2. februar 2017, hvor 3F
bemærkede, at undersøgelsen indikerede, at
arbejdstagere, der arbejder med udskænkning af stærke
drikke i restaurationer, særligt i forbindelse med
julefrokoster og lignende arrangementer, i særlig grad bliver
udsat for seksuel chikane. Herunder bedes oplyst, om ministeren
vurderer, at arbejdsmiljøet vil være anderledes for
den gruppe af unge, som lovforslaget vil give mulighed for at
arbejde med udskænkning af stærke drikke.
Svar:
3F har fået foretaget en
undersøgelse blandt 3F/Privat Service, Hotel &
Restaurations medlemmer, som peger på, at næsten en
fjerdedel af alle ansatte (24 pct.) har været udsat for
seksuel chikane fra gæsterne. Dette tal finder jeg
naturligvis for højt.
Det følger af
arbejdsmiljøreglerne om seksuel chikane, at arbejdsgiveren
(bestyreren) har pligt til at sikre, at arbejdet ikke
medfører risiko for fysisk eller psykisk
helbredsforringelse.
Jeg finder, at risikoen for at blive udsat for
berusede personer er mindst i restaurationer, der har madservering
som hovedformål. Derfor får diskoteker, barer m.v ikke
mulighed for at kunne beskæftige unge under 18 år. Jeg
finder, at der med udformningen af lovforslagets § 27, stk. 2,
nr. 2, om unges beskæftigelse, er taget højde for at
begrænse seksuel chikane, bl.a. ved at muligheden for at
beskæftige unge er begrænset til restaurationer med
madservering som hovedformål. Yderligere er bestemmelsen
afgrænset ved, at unge under 18 år alene må
beskæftige sig med afrydning, opdækning,
rengøringsarbejde, modtagelse af bestillinger, eller
servering af stærke drikke under opsyn af personer over 18
år.
Spørgsmål nr. 11:
Kan ministeren, jf. det foreslåede
§ 27, stk. 2, redegøre udførligt for, hvilke
kriterier der afgrænser serveringssteder, hvis
hovedformål er servering af mad, fra serveringssteder, hvis
hovedformål ikke er servering af mad? Og kan ministeren i
forlængelse heraf redegøre for, hvor mange
serveringssteder i f.eks. Nyhavn og Jomfru Ane Gade, der ud fra
disse kriterier vil skulle betegnes som serveringssteder, hvis
hovedformål er servering af mad?
Svar:
I den foreslåede ordlyd i § 27,
stk. 2, og bemærkningerne hertil, sondres mellem
restaurationer, hvis hovedformål er servering af mad, og
restaurationer, hvis hovedformål er at servere alkohol.
Sondringen sker ud fra et hensyn til på den ene side at skabe
mulighed for, at unge i højere grad kan være
beskæftiget i restaurationsbranchen og på den anden
side at beskytte de unge, således at det ikke er muligt for
dem at arbejde i restaurationsvirksomheder, hvis hovedformål
er servering af stærke drikke.
Ved vurderingen af, om lovforslagets §
27, stk. 2, nr. 2, gælder for en konkret restauration, skal
det tillægges vægt, om restaurationen har servering af
mad som hovedformål. Servering af stærke drikke
må kun ske sekundært hertil. Af forslagets
bemærkninger fremgår, at de omfattede restaurationer
f.eks. kan være caféer og restauranter, madboder i
forlystelsesparker, hoteller m.v. Endvidere kan følgende
indikatorer være med i skønnet over, om en
restauration er omfattet og dermed kan beskæftige unge under
18 år frem til kl. 22.00:
- at der tilberedes
eller anrettes mad på stedet
- at der forefindes
et menukort med angivelse af et valg af forskelligt madudbud.
Uanset om en restauration i løbet af
aftenen ændrer formål fra madservering til servering af
stærke drikke, vil den stadig være omfattet af
lovforslagets § 27, stk. 2, nr. 2, hvis den i tidsrummet kl.
06:00 til 22:00 har som primært formål at servere
mad.
Restaurationer, hvis hovedformål er at
servere stærke drikke, vil således ikke kunne
beskæftige unge under 18 år. Hermed afskæres
f.eks. barer, diskoteker og natklubber fra at kunne ansætte
unge mellem 15 og 18 år.
Jeg er ikke bekendt med, hvor mange
serveringssteder der er i f.eks. Nyhavn og Jomfru Ane Gade.
Derudover er det en konkret vurdering om en restauration kan
betegnes, som et serveringssted, jf. restaurationslovens § 27,
stk. 2, nr. 2. Jeg kan oplyse, at det i første omgang er
restauratøren selv, der skal vurdere, hvorvidt virksomheden
har servering af mad som sit primære formål med
mulighed for at beskæftige unge under 18 år.
Spørgsmål nr. 19:
Vil ministeren i forlængelse af sin
tilkendegivelse under førstebehandlingen af lovforslaget
bekræfte, at han vil foretage en evaluering af loven og
orientere udvalget om resultatet af evalueringen senest 2 år
efter lovens ikrafttræden?
Svar:
Som jeg også gav udtryk for under 1.
behandlingen af lovforslaget er jeg enig i, at ændringen af
restaurationslovens § 27 skal evalueres.
Det er vigtigt, at vi løbende har fokus
på, om reglerne fungerer som tilsigtet. Derfor vil jeg
sørge for at ændringen af bestemmelsen om unges
beskæftigelse bliver evalueret med henblik på
oversendelse af evalueringen til udvalget senest to år efter
bestemmelsens ikrafttræden - det vil sige senest 1. juli
2019.
Spørgsmål nr. 21:
Ministeren bedes bekræfte, jf.
ministerens svar på L 113 - spørgsmål 3:
»Ligeledes kan der af den gældende restaurationslov
ikke udledes et generelt krav om, at en restauration ikke må
lukke unge under 18 år ind efter et bestemt
klokkeslæt.«, at Restaurationsplan 2014-2017 for Syd-
og Sønderjylland ikke er i overensstemmelse med
gældende lovgivning, når der står
»(…) må unge under 16 år som udgangspunkt
ikke færdes på restaurationer, hvor udskænkning
af alkohol er det bærende element, og efter kl. 24
gælder det samme for unge under 18 år.«
Svar:
Restaurationsloven opstiller ikke et
alderskrav for adgang til en restauration. Der er ikke noget til
hinder for, at en restauratør kan fastsætte regler
for, hvem der kan få adgang til restaurationen. En
restauratør kan således godt selv bestemme, at unge
under 18 år ikke har adgang til en restauration, f.eks. efter
et bestemt klokkeslæt. Derudover skal jeg henvise til min
besvarelse af spørgsmål 3 ad L 113.
Der er således ikke hjemmel i
restaurationsloven til at fastsætte et generelt krav om, at
restaurationer ikke må lukke unge under 18 år ind.
Kommunalbestyrelsen/bevillingsnævnet kan
på baggrund af bl.a. en vurdering af lokale og regionale
forhold i området - evt. i samarbejde med politiet -
fastsætte vilkår om adgang til en restauration i
forbindelse med udstedelse af en bevilling. Der skal i den
forbindelse altid foretages en konkret vurdering af forholdene for
den enkelte restauration.
Spørgsmål nr. 22:
Kan ministeren bekræfte, at
lovforslaget, jf. det foreslåede § 24, stk. 1, 2. pkt.,
indebærer, at det fremover ikke vil være lovligt at
medtage eller få udleveret alkoholiske drikke på 2,8
procent eller derover (f.eks. champagne eller øl) i
forbindelse med bl.a. studenterkørsel og
bryllupskørsel i limousine, hestevogn, bus og på
havnerundfart o. lign. ? I bekræftende fald bedes ministeren
redegør for regeringens begrundelse for at
ulovliggøre sådanne danske traditioner.
Svar:
Jeg vil gerne starte med at understrege, at
restaurationsloven omfatter restaurationsvirksomhed, hvorved
forstås selvstændig erhvervsvirksomhed ved servering af
stærke drikke. Hvis serveringen af stærke drikke alene
sker til private selskaber i forbindelse med de nævnte
arrangementer, såsom studenterkørsel,
limousinekørsel m.v., vil de ikke være omfattet af
restaurationsloven. Såfremt der ikke er offentlig adgang til
arrangementet - i dette tilfælde kørslen -
gælder forbuddet mod at udlevere eller medbringe stærke
drikke ikke i disse tilfælde.
Med den foreslåede ændring af
restaurationslovens § 24, er der sket en uhensigtsmæssig
og utilsigtet udvidelse af bestemmelsens anvendelsesområde,
hvilket ikke har været hensigten. Jeg kan henvise til min
besvarelse af udvalgsspørgsmål 6 ad L 113, som
vedrører samme problemstilling.
Jeg kan oplyse, at ministeriet er ved at
udarbejde et ændringsforslag, hvor forslaget til
ændring af restaurationslovens § 24, stk. 1,
udgår, således at der ikke vil ske en udvidelse af
bestemmelsens anvendelsesområde. Det vil derfor fortsat
være lovligt at medbringe alkohol i de beskrevne
situationer.