Jeg tager primært ordet for at besvare nogle af oppositionens spørgsmål og kritikpunkter i forhold til lovforslaget og processen.
Jeg kan godt forstå, at man fra oppositionens side er ærgerlige over, at kriterierne, som skal bruges af vandrådene for at bestemme, hvilke vandløb der skal være med i vandområdeplanerne, først er kommet frem til oppositionen her kl.
7 i morges.
Det kan jeg godt forstå.
Jeg vil dog også sige, at man skal være klar over, at i regeringspartierne er vi selvfølgelig bekendt med indholdet af et lovforslag, før det bliver fremsat.
Det er bare for at sige, at når det bliver påstået, at vi stemmer noget igennem, som der ikke har været kendskab til før kl.
7 i morges, så er det ikke rigtigt.
Det ville regeringen selvfølgelig ikke gøre.
Det er også rigtigt, som hr.
Erling Bonnesen sagde, at lovforslaget her ikke teknisk set handler om kriterierne for, hvilke vandløb der skal være med.
Det handler om nedsættelse af vandrådene.
Lovforslaget rummer i sig selv ikke ret meget nyt i forhold til det, der allerede var kendt fra landbrugspakken.
Det var bare en implementering af den aftale, vi lavede dengang.
Derfor er der sådan set heller ikke sket de store ændringer i positionerne fra dengang, hvor vi havde de forhandlinger.
Vi har nogle vandområdeplaner, som omfatter ca.
19.000 km.
af Danmarks 78.000 km.
vandløb.
Det, at et vandløb er med i vandområdeplanerne, betyder, at man har en forpligtelse til at arbejde for, at de kommer i god økologisk tilstand, som det hedder.
Det betyder ikke, at man så har lov til at hælde gift i et vandløb eller på anden måde ødelægge det, hvis det ikke er med i en vandområdeplan.
Men det betyder altså, at i forhold til de vandløb, som er omfattet, har man en forpligtelse til eksempelvis at sørge for, at der er en tilstrækkelig slyngning på dem, således at der kan være et ordentligt dyreliv i dem.
Da vi så forhandlede landbrugspakken, var der mange landmænd, der mente, at der er for mange vandløb, som er omfattet af vandområdeplanerne.
Ude på markerne er der en masse smalle, flade, gravede kanaler, som egentlig kun har et afvandingsformål og ikke er naturlige vandløb, men alene er afvandingskanaler.
Der mener mange landmænd at det er fejlagtigt, at der i forhold til de kanaler, som aldrig har været naturlige og er kunstige, skal være et mål om at genoprette dem.
For der ikke noget at genoprette.
Der er tale om kunstige kanaler, hvor der aldrig har været en god økologisk tilstand.
Det syntes vi var en indvending, som var svær fuldstændig at tilsidesætte, hvis det er rigtigt, at der er en masse smalle, flade, gravede kanaler, for så bør de ikke være omfattet af målene om at gøre dem til naturparadiser med ørreder og frøer og alt muligt andet.
Der er så lidt tvivl om, hvor mange af de her vandløb der er tale om, altså hvor mange kanaler der fejlagtigt er i vandområdeplanerne.
Der havde vi forskellige synspunkter.
Der var nogle, der mente, at alle de små vandløb, det vil sige vandløb med et opland på under 10 m², skulle tages ud af vandområdeplanerne.
Der var andre af os, der syntes, at det var lidt for voldsomt, for vi var bange for, at der så ville være en masse vandløb, som har en naturmæssig værdi, som ville blive taget ud af vandområdeplanerne.
Derfor besluttede vi i forhold til landbrugspakken at lave den proces, som bliver vedtaget nu, som er, at vandrådene – som vi har 23 af, og som er organer, hvor der både sidder folk fra landbruget og folk fra natur- og miljøorganisationerne – skal kigge vandløbene igennem for at vurdere, hvilke af dem der har en naturmæssig værdi.
Lovforslaget og kriterierne, som er blevet fremlagt her til morgen, slår fast, at det kun er de vandløb, som ikke har en naturmæssig værdi eller potentiale til det, der skal tages ud af vandområdeplanerne.
Det betyder, at vi jo så ikke kommer til at fjerne vandløb, som har et rigt naturliv og en naturmæssig værdi.
De ryger ikke ud af vandområdeplanerne.
De vandløb, der kommer til at ryge ud af vandområdeplanerne, er vandløb uden naturmæssig værdi eller potentiale.
Det er vandrådene, som skal tage stilling til, om et vandløb har en naturmæssig værdi og dermed fortsat skal være i vandområdeplanerne, eller om et vandløb ikke har en naturmæssig værdi eller potentiale til det og derfor skal tages ud af vandområdeplanerne.
Det synes vi er en god proces, for det sikrer jo, at der også sidder miljøfolk ude lokalt, som kender vandløbene meget bedre, end vi gør på Christiansborg, og tager stilling til, om vandløbene skal være med eller ikke.
Det er den proces, som vi så vedtager nu, og der er med kriterierne, som er lagt frem her, taget en beslutning om, at vandrådene kan kigge ret bredt på alle små vandløb.
Men det er klart, at man ikke skal forestille sig, at der ryger mange, mange tusind kilometer vandløb ud.
Det har jeg i hvert fald ikke selv fantasi til at forestille mig vil blive vandrådenes anbefalinger.
Tak.