Til det er der bare at sige, at jeg slet ikke køber præmissen for spørgsmålet, nemlig at der ikke kan effektiviseres i kommunerne, uden at det går ud over kernevelfærden i kommunerne.
Jeg køber slet ikke den præmis.
Kommunerne har 240 mia.
kr.
De står for halvdelen af den samlede offentlige økonomi, og selvfølgelig er det en forpligtelse at effektivisere og sikre, at vi får mest muligt for pengene.
Tag nu f.eks.
folkeskolen.
En opgørelse af de gennemsnitlige udgifter pr.
folkeskoleelev på tværs af kommunerne viser, at de ti kommuner med de højeste udgifter i gennemsnit bruger mere end 20.000 kr.
mere pr.
elev end de ti kommuner, der bruger færrest midler.
Jeg tror, når man sammenligner med nogle af de undersøgelser, der er af resultaterne, at man ikke kan se, at der er en sådan sammenhæng, at de elever, der går i den kommune, der bruger flest penge, får bedre resultater end de andre.
Så jeg køber slet ikke den her præmis.
Tag dagtilbudsområdet, som også er en kommunal opgave.
De ti kommuner, der har de højeste udgifter, bruger i gennemsnit 25.000 kr.
mere pr.
barn end de kommuner, der har færrest midler.
Altså, der er jo noget at komme efter inden for kommunerne.
Hele formålet er at styrke det, vi – spørgeren og jeg – gerne vil styrke, nemlig kernevelfærden, velfærden i sundhedsvæsenet, i folkeskolen, i daginstitutioner, for de ældre osv.
Det er jo ligesom formålet med det, og der synes jeg det er forkert, når Høje-Taastrups borgmester siger, at der bare er den sammenhæng, at en krone sparet på det kommunale område giver en krone mindre til kernevelfærden.