Tak for det indledende svar.
Som vi allerede har hørt fra min kollega, der var heroppe lige før, er det her jo en alvorlig sag, for det handler faktisk om nogle historisk store nedskæringer ude i kommunerne.
7 mia.
kr.
vil regeringen have at kommunerne skal aflevere over de kommende år, og en række borgmestre, herunder Venstreborgmestre og konservative borgmestre, og KL's formand har været ude med meget, meget klare advarsler om, at det her vil betyde mindre hjælp til vores ældre, mindre hjælp til mennesker ramt af handicap, færre pædagoger i børnehaverne, dårligere undervisning i folkeskolen.
Så siger ministeren:
Ja, men man kan jo effektivisere.
Det lyder, som om ministeren har den opfattelse, at kommunerne aldrig før er kommet på den idé.
Men sagen er den, at det har været stramme år ude i kommunerne siden den økonomiske krise, og at der i den grad er blevet effektiviseret; f.eks.
er der blevet skåret omkring 5 millioner hjemmehjælpstimer væk i en situation, hvor der er kommet flere ældre.
Så der er skåret langt ind til benet og måske også ind i benet på rigtig mange områder.
Ministeren siger også, at det her omprioriteringsbidrag har vi haft på statens område i lang tid.
Ja, det er rigtigt – og med alvorlige konsekvenser.
Bare se på SKAT, hvor den her grønthøster år efter år har et alvorligt medansvar for, at vi har tabt milliarder af kroner.
Eller se på andre områder, som f.eks.
politiet, hvor vi også har set, hvordan grønthøsteren har haft alvorlige konsekvenser og har betydet, at politiet ikke har kunnet løse deres opgaver i tilstrækkelig grad.
Så det er ikke en vej, jeg mener der er nogen som helst gode erfaringer med at gå ned ad, heller ikke i forhold til kommunerne.
Men regeringen skal jo have flertal for det her, og derfor synes jeg, at det er meget relevant at gøre helt klart, hvad det er, man stemmer om.
Så mit spørgsmål er egentlig meget konkret:
Er det korrekt forstået, at hvis et flertal her i Folketinget stemmer for de her lovforslag om udgiftslofter inden jul, vil de penge, man tager fra den kommunale velfærd, principielt kunne bruges af et andet flertal i Folketinget, f.eks.
på en reduktion af topskatten i forbindelse med forårets skatteforhandlinger – altså, at de partier, der støtter de her lovforslag, ikke har nogen som helst snor i, hvad pengene efterfølgende bliver brugt til?