Tak.
Enhedslisten har stillet to ændringsforslag, som jeg gerne vil henlede opmærksomheden på i håb om, at vi kan få en dialog om dem.
Der er i hvert fald visse partier, synes jeg, som skylder nogle begrundelser for, at de vil stemme imod de to ændringsforslag.
Det første af vores ændringsforslag handler om, at ministres og folketingsmedlemmers pensionsalder skal følge resten af befolkningens.
Det burde jo egentlig være en selvfølge.
Man kan da ikke stemme for en forhøjelse af pensionsalderen for befolkningen som helhed, men stemme imod, når det pludselig gælder en selv, fordi man gerne vil beholde sine egne privilegier og kunne gå på pension for skatteydernes penge, længe før resten af befolkningen har ret til det.
Det eneste, man får ud af sådan en holdning, er da i hvert fald at give næring til den meget omtalte politikerlede, og i dette tilfælde må man da sige, at det er helt velfortjent.
Så hvad er egentlig begrundelsen for, at Socialdemokrater, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti stemmer imod vores ændringsforslag på det her punkt?
Men jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke SF, Alternativet og Dansk Folkeparti for deres støtte til det ændringsforslag.
Det andet ændringsforslag handler om en seniorførtidspension.
I Enhedslisten har vi lyttet til FOA, som siger, at 38 pct.
af deres medlemmer ikke regner med at kunne holde til at arbejde, indtil de kan gå på pension.
Vi har lyttet til 3F, som fortæller, at ca.
25 pct.
af deres medlemmer har forladt arbejdsmarkedet senest omkring 60-årsalderen.
De grupper får det jo kun sværere, hver eneste gang man sætter pensionsalderen i vejret.
De er i forvejen hårdt ramt af forringelserne af dagpenge, efterløn, førtidspension, sygedagpenge og kontanthjælp.
Konsekvensen af disse reformer er allerede i dag, at mange i disse grupper ikke kan bide sig fast på arbejdsmarkedet, til de kan gå på efterløn og folkepension, men i stedet kommer til at leve i årevis på kontanthjælp eller uden forsørgelse.
Det bliver kun værre for denne gruppe, hvis man vedtager det lovforslag, der ligger her i dag.
Det er en uværdig måde at behandle mennesker på, som har aftjent deres værnepligt på arbejdsmarkedet, siden de var 18 år eller endnu yngre.
Så noget må der gøres.
Derfor vores forslag om seniorførtidspension, som er en mulighed for, at nedslidte i alderen fra 55 år og opefter kan få en nogenlunde tryg tilværelse.
Jeg kan simpelt hen ikke forstå, at Socialdemokrater, Dansk Folkeparti og SF ikke vil støtte dette forslag.
Under førstebehandlingen erkendte alle tre partier, at vi har et stort problem i forhold til denne gruppe på arbejdsmarkedet.
De erkendte også alle, at den gældende ordning om seniorførtidspension ikke løser problemet.
Men når der så kommer et konkret forslag, kan vi ikke få deres opbakning.
Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har ikke engang gjort sig den umage at begrunde det, men det kan jo nås endnu her fra talerstolen, og jeg ser med glæde, at Dansk Folkepartis ordfører er på vej.
Tak til SF, fordi de i deres betænkningsbidrag går ind i debatten og begrunder, hvorfor de ikke kan støtte vores forslag.
Her hedder det, at vores forslag faktisk ligger tættest på deres egne overvejelser, men at de gerne vil have et gennemarbejdet forslag.
Med al respekt for det ville det bare være rart at vide, hvad man mener, der er forkert i det forslag, vi har stillet.
SF's begrundelse i betænkningsbidraget er også, at de føler sig bundet af forliget om tilbagetrækningsreformen og derfor ikke kan støtte vores forslag.
Det forstår jeg så ikke rigtig, for under førstebehandlingen fik vi oplyst, at SF netop ikke føler sig bundet af det her tilbagetrækningsforlig.
Jeg håber, at mit lille oplæg kan lokke nogle ordførere på talerstolen – og det går indtil videre meget godt med det – sådan at vi får nogle begrundelser for, hvorfor man stemmer imod forslaget om, at politikeres pensionsalder skal følge befolkningens pensionsalder, og vores forslag om at give en udsat gruppe på arbejdsmarkedet en håndsrækning i form af en seniorførtidspension, der kan bruges til noget, i modsætning til den ordning vi har i dag.
Enhedslisten støtter Alternativets ændringsforslag, men det får vi også lejlighed til at debattere.