Paragrafområde:
§
7
Finansministeriet
Tiltrådt af et flertal i Finansudvalget den 19-11-2015 (udvalget med undtagelse af Enhedslistens, Alternativets og Socialistisk Folkepartis medlemmer, der stemte imod aktstykket)
Alternativets og Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget udtaler, at Finansministeren gerne vil kunne sænke det samlede bloktilskud, selvom anlægsudgifterne ikke ligger under udgiftsloftet. Den endelige overskridelse i regnskabet vil oftest være lavere end den budgetterede, og samtidig er den budgetterede overskridelse relativ lille på 200 mio. kr. Derudover er de budgetterede serviceudgifter 50 mio. kr. lavere end aftalt. Endelig finder Alternativet og SF ikke, at eventuelle overskridelser af denne størrelse, er til fare for dansk økonomi. Derfor mener Alternativet og Socialistisk Folkeparti, at det er en unødig stram detailstyring af kommunernes økonomi, som Finansministeren lægger op til, og derfor er Alternativet og SF imod aktstykket.
Efter Enhedslistens opfattelse indebærer budgetlovens udvidelse af de økonomiske sanktionsmuligheder overfor kommuner og regioner et stort skridt i retning af centralisering af den offentlige økonomi. Sanktionerne er endnu et redskab, som regeringen vil bruge til at skære ned på velfærden, hvor der er allermest brug for den. Dette er Enhedslisten grundlæggende imod.
Endvidere bemærker Enhedslisten, at regeringen med dette aktstykke søger opbakning til at gå videre end hvad der er nødvendigt ifølge lovens bogstav. I loven står der udtrykkeligt, at finansministeren kan vælge at tilbageholde en del af bloktilskuddet, hvis kommunernes budgetter overskrider forudsætningerne for aftalen om kommunernes økonomi. Dette indebærer også, at ministeren kan undlade at sanktionere budgetter, der ligger højere end den aftalte ramme.
Erfaringerne med budgetlovens sanktionsregime er, at det skaber budgetkaos. Når enhver overskridelse af budgetterne udløser sanktion vil der opstår underforbrug i kommuner og regioner. Derfor er det efter Enhedslistens opfattelse nødvendigt at tillade kommunerne at budgettere over den aftalte ramme for at det faktiske forbrug kan komme på det niveau, som rammen ligger på.
Derfor er Enhedslisten også imod, at kommunerne skal sanktioneres ved en budgetlægning, der alene går 200 mio. kr. over den aftalte ramme. Endvidere er Enhedslisten imod, at regeringen kan sanktionere kommunerne for et højere end aftalt anlægsniveau, når dette specifikt er udeladt af aftalen om økonomien.
Slutteligt bemærker Enhedslisten, at der efter flere års mindreforbrug, og med flere omgange af store nedskæringer af bloktilskuddet, ikke er behov for yderligere at sanktionere kommunerne økonomisk. Der er derimod behov for, at kommunerne får flere midler, og mere rum til økonomisk selvstyre. Det betyder, at regeringens detailstyring og sanktions-politik må afskaffes og i stedet må kommunerne sættes fri.
På den baggrund stemmer Enhedslisten nej til aktstykket