Tak for det.
I dag skal vi behandle et lovforslag, som vil gøre det nemmere for borgerne at stemme til valgene, og samtidig vil vi lette de administrative byrder for både kommuner og partier i forbindelse med et valg.
Begge dele lyder jo rigtig godt, og jeg tror ikke, jeg overrasker nogen ved allerede nu at afsløre, at Venstre har tænkt sig at stemme for lovforslaget.
I forbindelse med de seneste valg har der vist sig nogle uhensigtsmæssigheder ved den nuværende valglovgivning, og det har så givet anledning til, at vi sammen med regeringen og de øvrige politiske partier i Folketinget har indgået en politisk aftale om at modernisere valglovgivningen.
Dette lovforslag udmønter så denne aftale.
Lovforslagets elementer kan deles i to kategorier.
Den ene kategori vedrører hensynet til vælgere og de såkaldte stillere og indeholder følgende forslag:
For fremtiden skal man allerede kunne stemme fra kl.
8.00 om morgenen på valgdagen.
Det betyder jo, at flere vil få muligheden for at stemme, inden de møder på arbejde.
På den måde kan vi forhåbentlig også afhjælpe problemet med de lange køer om aftenen på valgstederne, og samtidig yder vi en bedre service til de mange vælgere, der jo heldigvis har et arbejde.
I dag kan folk brevstemme 3 måneder før valget, men man har først det fulde overblik over, hvilke partier der stiller op til valget, langt senere, nemlig 4 uger før valgdagen.
Derfor vil tidspunktet for, hvornår man kan begynde at brevstemme, og tidspunktet for, hvornår kandidatlisterne er godkendt og dermed offentligt kendt, fremover være sammenfaldende.
Det betyder jo så også, at navnene på de enkelte kandidater er kendt, så forhåbentlig vil der komme flere brevstemmer, der vil være personlige stemmer.
Oplysninger om, hvilke kandidater og kandidatlister der stiller op til valgene, skal ikke kunne gøres offentligt tilgængelige via aktindsigt, før kandidatlisterne er godkendt og offentliggjort.
Og så omhandler lovforslaget også, at stillerlister til kommunale og regionale valg og til folketingskandidater uden for partierne ikke længere skal være offentligt tilgængelige af hensyn til at beskytte stillernes politiske overbevisning mod offentliggørelse.
Den anden kategori af lovforslaget letter så de administrative byrder for kommuner og partier og indeholder følgende tiltag:
Sidste frist for at brevstemme her i landet fremrykkes med 1 dag til tre hverdage inklusive lørdag før valgdagen for alle valgtyper.
Valgbestyrelsens formand kan fremover afvise at modtage kandidatlister til kommunal- og regionalvalg, der åbenbart ikke opfylder de formelle krav, og den gældende regel om, at der er en pligt til at lade sig opstille til kommunale og regionale valg, altså det, vi kalder borgerligt ombud, foreslås afskaffet.
Reglen har ikke nogen betydning i praksis.
Heldigvis er det sådan, at der ikke er nogen, der bliver tvunget til at stille op.
Vi er ganske mange, der gør det helt frivilligt.
Som det sidste er det ikke længere nødvendigt for kandidatlister, der allerede er valgt ind i kommunalbestyrelsen eller regionsrådet, at samle stillere igen for at kunne stille op til næste valg.
Det var jo et forslag, som Dansk Folkeparti kom med for nogen tid siden.
Vi behandlede det her i salen den 16.
maj 2013, og dengang var der nærmest ingen ende på, hvor meget kaos det ville give, og hvor forfærdeligt det ville være.
Ikke mindst hr.
Simon Kollerup fra Socialdemokraterne talte om, at der ville være en urimelig forskelsbehandling mellem nye partier og gamle partier, og jeg ved ikke hvad.
Derfor glæder det selvfølgelig Venstre, at regeringen nu har skiftet holdning i det spørgsmål og derfor i dag mener noget andet, end man gjorde den 16.
maj 2013.
Det er glædeligt.
Hvad der ikke er så glædeligt, er den automatreaktion, der desværre er i Folketinget ved beslutningsforslag, der pr.
definition er noget, der skal stemmes ned.
Sådan er det sikkert også, når regeringen har en anden farve.
Det er egentlig lidt ærgerligt, at vi ikke er bedre til at tage en fordomsfri debat om indholdet af de beslutningsforslag, der fremsættes.
Det kunne jo godt være, at der kom noget fornuftigt en gang imellem, selv om det er fra et oppositionsparti.
Men altså, Venstre stemmer for lovforslaget.
Der er tale om fornuftige ændringer af valglovgivningen, og vi er jo også en del af den politiske aftale, der er indgået.