L 38 Forslag til lov om ændring af regionsloven.

(Regioners nedsættelse af stående udvalg uden forudgående godkendelse).

Af: Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 09-10-2013

Skriftlig fremsættelse (9. oktober 2013)

20131_l38_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (9. oktober 2013)

Økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af regionsloven (Regioners ned­sæt­tel­se af stående udvalg uden for­ud­gå­ende god­ken­delse)

(Lovforslag nr. L 38)

Lovforslagets formål er at udmønte anbefalinger fra Udvalget om evaluering af kommunalreformen om, at regionerne uden forudgående godkendelse fra økonomi- og indenrigsministeren får mulighed for at nedsætte stående udvalg såvel med som uden del i den umiddelbare forvaltning af regionens anliggender. Disse anbefalinger er omfattet af den del af aftalen af 26. juni 2013 om rammer for justering af kommunalreformen, der vedrører mere frihed i det regionale styre, som regeringen har indgået med Enhedslisten og Liberal Alliance.

Med lovforslaget får regioner mulighed for at træffe beslutning i styrelsesvedtægten om almindeligt udvalgsstyre uden ministerens godkendelse. En sådan styreform svarer til det såkaldte udvalgsstyre, som efter gældende ret er den almindelige styreform i kommunerne. Dette indebærer, at den umiddelbare forvaltning af regionens opgaver varetages af et eller flere stående udvalg og et økonomiudvalg, som efter regionsrådets bestemmelse i stedet kan benævnes forretningsudvalget.

Regionsrådet kan endvidere kan træffe beslutning i styrelsesvedtægten om, at stående udvalg og økonomiudvalget (forretningsudvalget) ikke eller kun inden for visse af deres områder varetager den umiddelbare forvaltning af regionens anliggender. Kommuner har i dag tilsvarende hjemmel til etablering af denne styreform (den ovenfor omtalte Skanderborg-model).

Lovforslaget fremsættes nu med henblik på ikrafttræden med virkning fra de nyvalgte regionsråds start den 1. januar 2014.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.