L 24 Forslag til lov om ændring af lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet.

(Erklæring om valgbarhed m.v.).

Af: Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Lovforslag som vedtaget

Vedtaget: 12-12-2013

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 12. december 2013

20131_l24_som_vedtaget.pdf
Html-version

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 12. december 2013

Forslag

til

Lov om ændring af lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet1)

(Erklæring om valgbarhed m.v.)

§ 1

I lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, jf. lovbekendtgørelse nr. 126 af 11. februar 2013, foretages følgende ændringer:

1. Som fodnote til lovens titel indsættes:

»1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv 93/109/EF af 6. december 1993 om fastsættelse af de nærmere regler for valgret og valgbarhed ved valg til Europa-Parlamentet for unionsborgere, der har bopæl i en medlemsstat, hvor de ikke er statsborgere, EF-Tidende 1993, nr. L 329, s. 34, og Rådets direktiv 2013/1/EU af 20. december 2012 om ændring af direktiv 93/109/EF for så vidt angår nærmere regler for valgbarhed ved valg til Europa-Parlamentet for unionsborgere, der har bopæl i en medlemsstat, hvor de ikke er statsborgere, EU-Tidende 2013, nr. L 26, side 27.«

2. I § 6, stk. 3, ændres »ved en civil- eller strafferetlig afgørelse« til: »ved en individuel retslig afgørelse eller en administrativ afgørelse, der kan gøres til genstand for retslig prøvelse,«.

3. I § 19 a, stk. 1, nr. 1, indsættes efter »sit statsborgerskab«: », sin fødselsdato, sit fødested, sin seneste adresse i hjemlandet«.

4. I § 19 a, stk. 1, nr. 2, udgår »og«.

5. I § 19 a, stk. 1, nr. 3, ændres »i hjemlandet.« til: »i hjemlandet, og«.

6. I § 19 a, stk. 1, indsættes som nr. 4:

»4) at vedkommende ikke har fortabt retten til at opstille i hjemlandet gennem en individuel retslig afgørelse eller en administrativ afgørelse, der kan gøres til genstand for retslig prøvelse.«

7. § 19 a, stk. 2, ophæves.

8. I § 23, stk. 2, 3. pkt., ændres »jf. dog stk. 3« til: »jf. dog stk. 4«.

9. § 23, stk. 3, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 3. Er der på en rettidigt indleveret kandidatliste opført en kandidat, som er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske Union, fremsender økonomi- og indenrigsministeren til vedkommende myndighed i hjemlandet den i § 19 a, stk. 1, omhandlede erklæring med henblik på indhentelse af oplysninger i hjemlandet om den pågældende kandidats valgbarhed.

Stk. 4. Modtager økonomi- og indenrigsministeren oplysninger fra vedkommende myndighed i hjemlandet, der afkræfter en erklæring om valgbarhed afgivet af en kandidat, som er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske Union, og som er opført på en kandidatliste til Europa-Parlamentsvalg i Danmark, jf. stk. 3, jf. § 19 a, stk. 1, nr. 4, kan sådanne oplysninger dog hverken medføre en kandidatlistes ugyldighed, eller at den pågældende kandidat skal slettes af kandidatlisten, jf. § 6, stk. 4.«

Stk. 4 og 5 bliver herefter stk. 5 og 6.

10. I § 36, stk. 2, 1. pkt., ændres »den valgbarhedsattest ved­rørende kandidaten, der er nævnt i § 19 a« til: »eventuelle oplysninger modtaget fra vedkommende myndighed i kandidatens hjemland om kandidatens valgbarhed i henhold til proceduren i § 23, stk. 3«.

11. I § 36, stk. 2, 2. pkt., ændres »valgbarhedsattest ikke er indleveret« til: »vedkommende myndighed i kandidatens hjemland ikke har fremsendt oplysninger om kandidatens valgbarhed«.

12. I § 47 a, stk. 1, ændres »dansk statsborger« til: »person med dansk indfødsret«.

13. § 47 a, stk. 2-4, affattes således:

»Stk. 2. Har en person med dansk indfødsret, der har fast bopæl i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske Union, i forbindelse med opstilling til Europa-Parlamentsvalget i bopælslandet afgivet en erklæring om, at vedkommende ikke har fortabt retten til at opstille til Europa-Parlamentsvalg i Danmark, giver økonomi- og indenrigsministeren efter anmodning fra vedkommende myndighed i bopælslandet oplysning om den pågældendes valgbarhed til Europa-Parlamentet i Danmark, jf. stk. 3 og 4. Oplysning gives til vedkommende myndighed i bopælslandet inden for 5 arbejdsdage efter modtagelsen af anmodningen eller, hvis det er muligt og vedkommende myndighed i bopælslandet har anmodet herom, inden for en kortere tidsfrist.

Stk. 3. Er den pågældende person med dansk indfødsret under værgemål med fratagelse af den retlige handleevne, jf. § 6 i værgemålsloven, meddeler økonomi- og indenrigsministeren vedkommende myndighed i bopælslandet, at den pågældende ikke er valgbar til Europa-Parlamentet i Danmark.

Stk. 4. Er den pågældende person med dansk indfødsret ikke under værgemål med fratagelse af den retlige handleevne, jf. § 6 i værgemålsloven, meddeler økonomi- og indenrigsministeren vedkommende myndighed i bopælslandet, at økonomi- og indenrigsministeren ikke har kendskab til, at den pågældende har fortabt sin valgbarhed til Europa-Parlamentet i Danmark. Har Folketinget tidligere truffet afgørelse om, at den pågældende ikke er valgbar til Europa-Parlamentet, jf. § 6, stk. 2, giver økonomi- og indenrigsministeren meddelelse herom til vedkommende myndighed i bopælslandet.«

§ 2

Loven træder i kraft den 1. januar 2014.

Officielle noter

1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv 2013/1/EU af 20. december 2012 om ændring af direktiv 93/109/EF for så vidt angår nærmere regler for valgbarhed ved valg til Europa-Parlamentet for unionsborgere, der har bopæl i en medlemsstat, hvor de ikke er statsborgere, EU-Tidende 2013, nr. L 26, side 27.