L 20 Forslag til lov om mediestøtte.

Af: Kulturminister Marianne Jelved (RV)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 02-10-2013

Skriftlig fremsættelse (2. oktober 2013)

20131_l20_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (2. oktober 2013)

Kulturministeren (Marianne Jelved):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om mediestøtte

(Lovforslag nr. L 20)

Hovedformålet med lovforslaget er at omlægge og modernisere den danske mediestøtte - som det følger af regeringsgrundlaget - så den medvirker til at løfte den demokratiske debat og fremme mangfoldigheden i medierne ved at understøtte nye former for journalistik, nye medier og de trykte mediers omlægning til digital distribution samt internetmedier i øvrigt.

På baggrund heraf indgik regeringspartierne og Enhedslisten den 18. januar 2013 en aftale om den fremtidige model for fordeling af mediestøtte, der i hovedsagen er baseret på Mediestøtteudvalgets arbejde.

Konkret stilles der forslag om, at følgende punkter fra aftalen gennemføres:

Den nuværende distributionsstøtte til dagblade og dagbladslignende publikationer erstattes af produktionsstøtte til trykte og skrevne internetbaserede nyhedsmedier.

Inden for produktionsstøtten oprettes en supplementsordning, hvorfra der kan ydes ekstra støtte til små, landsdækkende dagblade og fritstående internetmedier.

Det nuværende Dagbladsnævn erstattes af en Innovationspulje, hvorfra der kan ydes projektstøtte til etablering og udvikling af trykte og skrevne internetbaserede nyhedsmedier. Der kan desuden ydes saneringsstøtte til nyhedsmedier i akutte økonomiske vanskeligheder.

Der nedsættes et medienævn, som yder tilskud efter loven.

Den nye ordning implementeres over en 3-årig overgangsperiode, og der etableres en overgangsordning for blade, der vil opnå mindre støtte i den nye ordning.

Der indføres en revisionsbestemmelse, således at der senest efter 3 år tages stilling til, om der er behov for at revidere ordningen.

Samtlige forslag foreslås i forslag til lov om mediestøtte.

Visse punkter i aftalen gennemføres administrativt, herunder distributionsstøtteordningen til ideelle foreningsblade, der er gennemført ved udstedelse af bekendtgørelse.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2014.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.