Tak for det.
På en måde er det helt symbolsk, at formanden sidder, hvor formanden gør, og jeg står her.
Det her er jo et arbejde, om hvilket man kan sige, at ideerne blev født, da formanden stod der, hvor jeg står nu.
Jeg vil gerne starte med at takke ordførerne for den rigtig gode debat i dag.
Der er der jo bred opbakning over hele linjen.
Jeg vil ligefrem tilføje den lille kommentar, at hvis det her er en mere sproglig diskussion om ordet reform og om, hvad det må udtrykke og ikke udtrykke, så har vi nok ramt ret godt med de her nye regler.
Jeg kan for mit eget vedkommende sige, at fordi det ikke er nye regler, men nogle regler, vi moderniserer, vi udvider, vi klargør, vi opruster, så synes jeg sådan set det er fint at bruge begrebet reform, men vi kan jo tage Nudansk Ordbog, når vi på et tidspunkt mødes til gløgg og æbleskiver i Sundhedsudvalget, og finde ud af, hvad der kunne være et synonym for det.
Tilliden til vores læger er guld værd.
Lægerne i det danske sundhedsvæsen står konkret i mødet med patienter med vurderinger i deres hænder, som kan betyde forskellen på liv og død, og som kan være afgørende for, om man bliver sund og rask igen.
Vi har – og heldigvis for det – et utrolig ikkekorrupt land, hvilket man ser, når man sammenligner os med resten af verden.
Vi ligger jo nr.
1 i mange undersøgelser, der bliver lavet, og det gælder også inden for vores sundhedsvæsen.
Det skal vi være exceptionelt glade for.
Det betyder meget for vores demokrati, det betyder meget for vores økonomi, det betyder også rigtig meget for danskernes grundlæggende tryghed i livet, at man ikke bare har et sundhedsvæsen med fri og lige adgang, men at man også kan være tryg ved, at der er en stærk faglighed, der er styrende her.
Vi har også kunnet se i de senere år, og vi har fra industriens side hørt, at det er sværere at tiltrække læger, de klogeste hoveder inden for deres felter til forskning, uddannelse og til noget af det samarbejde, vi har brug for finder sted, og som vi i øvrigt har en hundredårig lang tradition for i Danmark.
Vi har brug for et stærkt offentligt-privat samarbejde, så vi kan få udviklet nye lægemidler med færre bivirkninger, så flere kan overleve alvorlig sygdom; få udviklet nyt medikoudstyr, så folk kan få proteser eller andet efter sygdom.
Vi har rigtig meget brug for det her samarbejde, og derfor skal vi også tage det alvorligt, når vi hører fra industriside, erhvervsside, at det er svært at tiltrække læger, fordi der er usikkerhed om reglerne.
Vi hører fra lægeside, at man er i tvivl om, hvorvidt man har lyst til at indgå samarbejde af frygt for at overtræde nogle normer eller uskrevne regler.
Endelig har vi også kunnet konstatere, at der med tilbagevendende mellemrum bliver rejst usikkerhed om, hvorvidt patienterne kan have den grundlæggende tillid til lægers habilitet på grund af dobbeltroller osv.
Det er der ikke nogen af os der kan leve med, og derfor er det her et rigtig vigtigt forslag.
Det er rigtig godt, at vi får moderniseret og opdateret vores regler, at vi sørger for, at de kommer til at svare til den virkelighed, der er derude i dag med de to vigtige, store danske industrier, lægemiddelindustrien og medikoindustrien, og det er godt, at de forholder sig til det, jeg mener er det allervigtigste her, nemlig at vi får en helt ny og øget åbenhed, at vi får klare regler, og at vi også får en faglig følgegruppe, der kommer til at følge det her løbende, så vi ikke igen skal have en lang periode med usikkerhed, hvis der bliver behov for at justere reglerne, men kan handle hurtigere i fremtiden.
Dermed har jeg også sagt, at jeg synes, at det her lovforslag i virkeligheden rummer gaver til alle sider i denne søde juletid til gavn for patienterne, deres behandlingsmuligheder, deres sikkerhed, deres tillid til de sundhedspersoner, der behandler dem, og også til gavn for industrien, der forhåbentlig vil opleve, at det bliver lettere at tiltrække de dygtigste hjerner, de klogeste hoveder her i landet til at udvikle nye produkter, nye lægemidler.
Og endelig vil det her også være et værn for sundhedspersoner, der, hvis de lever op til reglerne, vil vide, at nu er der altså klare linjer og fuld åbenhed.
Lovforslaget her er jo blevet gennemgået meget godt af ordførerne.
Jeg vil ikke på samme måde gå i detaljer, men bare sige, at opmærksomheden især har været rettet mod at få ændret samarbejdet med medikovirksomheder.
I dag er det område helt uden regulering.
Det er en markant forbedring.
Flere faggrupper omfattes, bl.a.
sygeplejersker, og så går det igen i den nye regulering, både det, vi lovhjemler her, og det, der skal laves med aftaler og bekendtgørelser, at der skal være en ny og øget åbenhed.
Det tror jeg er vejen frem, også for at få habilitetsvurderingerne gjort til en fuldstændig integreret del af sundhedspersoners faglighed i alle sammenhænge.
Derfor vil der være adgang for alle til at søge oplysninger om samarbejdet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, også om størrelsen af de økonomiske relationer.
Så er det rigtigt, at det her forslag også gennemfører EU-regler om styrket lægemiddelsikkerhed.
Det giver Sundhedsstyrelsen ny adgang til transitkontrol af lægemidler.
Det handler jo alt sammen om at forebygge, at formodet falske lægemidler sættes til salg hos forbrugerne, når midlerne sendes videre til lande uden for EU og EØS.
Sikkerheden bliver øget gennem en større indbyrdes udveksling af oplysninger fra lægemiddelovervågningen.
Både lægemiddelvirksomheder og myndigheder får pligt til at underrette hinanden, hvis der opstår mistanke om sikkerhedsproblemer.
Sidst er der, som flere ordførere har været inde på, to nye opgaver til sygehusapotekerne med lovændringerne her.
Med det ene vil sygehusapotekerne få adgang til at gøre lægemidler til kræftbehandling af hunde og andre familiedyr klar.
Det er dyre lægemidler, som har en kort holdbarhed, og derfor er det helt hensigtsmæssigt at bruge sygehusapotekernes produktionsfaciliteter og ekspertise til det.
Den anden ændring er, at sygehusapotekerne kommer til at kunne sælge råvarer til lægemiddelfremstilling i mindre portioner til hinanden.
På den måde kan vi udnytte apotekernes produktionsfaciliteter mere rationelt.
Vi kan få større forsyningssikkerhed og mindre spild af råvarer.
Omend det er en lille ændring, er det bestemt også værd at tage med.
Jeg ser frem til den videre debat af lovforslaget og besvarer selvfølgelig med stor glæde alle de spørgsmål, der måtte være fra Sundhedsudvalget.