B 40 Forslag til folketingsbeslutning om at anerkende Den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republik (Vestsahara) som en selvstændig stat.

Udvalg: Udenrigsudvalget
Samling: 2013-14
Status: Beretning afgivet

Afgivet: 29-04-2014

Afgivet: 29-04-2014

Beretning afgivet af Udenrigsudvalget den 29. april 2014

20131_b40_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Udenrigsudvalget den 29. april 2014

1. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 23. januar 2014 og var til 1. behandling den 25. marts 2014. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udenrigsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 3 spørgsmål til udenrigsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (udvalget undtagen DF) understreger vigtigheden af en snarlig løsning på den langvarige konflikt mellem Marokko og Polisario om Vestsahara. FN har siden indgåelsen af våbenhvilen i 1991 arbejdet for en fredelig løsning mellem de stridende parter. Flertallet konstaterer, at disse bestræbelser går meget langsomt med deraf følgende manglende social og økonomisk udvikling i regionen. Flertallet undtagen EL finder ikke, at Enhedslistens forslag om en dansk anerkendelse af Vestsahara er det bedste middel til en løsning på konflikten.

Et flertal i udvalget (udvalget undtagen DF) opfordrer regeringen til fortsat at støtte FN's og FN's Sikkerhedsråds bestræbelser på at opnå en fredeligt forhandlet løsning mellem parterne og gennemførelse af FN's tilsagn om en folkeafstemning snarest muligt, så den saharawiske befolkning får mulighed for selv at bestemme deres fremtidige tilhørsforhold. Det er af stor vigtighed, at regeringen via FN og EU støtter en snarlig afklaring af de omdiskuterede forhold, hvem der er stemmeberettiget, og hvad der helt konkret skal stemmes om, så en folkeafstemning kan realiseres. Flertallet opfordrer endvidere regeringen til at undersøge behovet for dansk finansiel støtte til at gennemføre en sådan kommende folkeafstemning.

Et mindretal i udvalget (V, LA og KF) understreger, at det ikke alene er Marokko, der skal stilles krav til, men at de øvrige parter i konflikten ligeledes skal bidrage til en langsigtet, fredelig løsning.

Et flertal i udvalget (udvalget undtagen DF) ser med stor alvor på eventuelle krænkelser af basale menneskerettigheder for lokalbefolkningen i Vestsahara. Flertallet opfordrer derfor regeringen til at støtte, såfremt det viser sig muligt i FN's Sikkerhedsråd, at mandatet for FN's mission i Vestsahara, MINURSO, udvides til også at omfatte overvågning af menneskerettighedssituationen i regionen, og at MINURSO tildeles tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at løfte denne opgave.

Et flertal i udvalget (udvalget undtagen DF og KF) noterer med tilfredshed, at den danske regering i efteråret 2013 stemte nej til EU's nye fiskeriaftale med Marokko, og opfordrer regeringen til fortsat at fastholde den kritiske dialog med Marokko på menneskerettighedsområdet.

Over 100.000 flygtninge fra Vestsahara bor i dag i flygtningelejre i Algeriet under meget basale vilkår. Et flertal i udvalget (udvalget undtagen DF) opfordrer regeringen til at undersøge, hvorvidt der er muligheder for inden for EU's humanitære ramme at sikre øget humanitær hjælp til disse flygtninge.

Et flertal i udvalget (udvalget undtagen DF) bifalder, at udenrigsministeren, jf. svar på S 867, fraråder offentlige institutioner at engagere sig i finansielle aktiviteter og indkøb af varer fra områder med uafklaret folkeretlig status som Vestsahara, så længe der ikke er klarhed over, om transaktionerne kommer den oprindelige befolkning til gode. Endvidere opfordrer flertallet regeringen til fortsat at opfordre danske virksomheder til at følge samme linje og sikre, at deres kommercielle aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen, og til at udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara, jf. URU alm. del - svar på spm. 100 (2011-12).

Et mindretal i udvalget (DF) kan ikke tilslutte sig beretningen, men vil tilkendegive, at man ser meget positivt på de bestræbelser, der pågår bl.a. i FN, i forsøget på at mægle mellem parterne i den langvarige konflikt.

Et andet mindretal i udvalget (EL) må med beklagelse konstatere, at der ikke på nuværende tidspunkt kan findes enighed om en anerkendelse af Vestsahara som selvstændig stat. Enhedslisten er dog tilfreds med, at et flertal i udvalget anerkender, at der er behov for et større engagement fra dansk side i forhold til at sikre en international løsning på konflikten. Enhedslisten havde gerne set yderligere konkrete initiativer allerede nu, f.eks. i form af dansk humanitær støtte til de saharawiske flygtninge i Algeriet, dansk udmelding om støtte til at udvide MINURSO's mandat og konkrete initiativer inden for EU til at styrke EU's engagement i konflikten.

P. u. v.

Per Stig Møller

formand

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende B 40

Bilagsnr.

Titel

1
Henvendelse af 17/2-14 fra Dansk-Marokkansk Venskabsforening
2
Henvendelse af 19/2-14 fra Dansk Marokkansk Forum, København
3
Oplæg fra Dansk Marokkansk Forum givet i forbindelse med foretræde den 18/3-14
4
Artikel om svindel med udviklingsbistand begået af Polisario
5
Udkast til beretning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 40

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om kommentar til oplægget fra Dansk Marokkansk Forum om Vestsahara, til udenrigsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om at oversende en redegørelse for Marokkos forstærkede undertrykkelse af befolkningen i de besatte områder m.m., til udenrigsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om kommentar til artiklen »The Embezzlement of Humanitarian Aid by the Polisario«, til udenrigsministeren, og ministerens svar herpå