Fremsat den 1. november 2013 af
René Christensen (DF), Bent Bøgsted (DF), Kristian
Thulesen Dahl (DF), Jørgen Dohrmann (DF),
Søren Espersen (DF), Dennis Flydtkjær (DF) og Peter
Skaarup (DF)
Forslag til folketingsbeslutning
om mærkning af fødevarer med
slagtemetode
Folketinget pålægger regeringen
inden udgangen af indeværende folketingssamling at
fremsætte lovforslag, der skal sikre, at kødvarer er
mærket, så forbrugerne kan se, om det
pågældende dyr er slagtet efter traditionelle metoder,
eller om der er tale om en rituel slagtning, herunder om der er
tale om schächtning eller halal. Lovforslaget skal udformes
således, at det får den virkning, at producenterne
eller importørerne af fødevarerne forpligtes til at
mærke fødevarerne med slagtemetoden.
Bemærkninger til forslaget
Formålet med indeværende forslag
er at sikre, at kødvarer i landets supermarkeder og lign.
mærkes, så forbrugerne ikke er i tvivl om, hvorledes
det pågældende dyr er blevet slagtet, herunder om dyret
er rituelt slagtet. Lovforslaget skal udformes således, at
producenterne eller importørerne af fødevarerne
forpligtes til at mærke fødevarerne med slagtemetoden.
Det skal endvidere fremgå, hvilken rituel slagtemetode der er
benyttet, så forbrugerne kan se, om der er tale om
schächtning eller halal. Forslaget er en delvis
genfremsættelse af B 150, 1996-97, og B 58, 2006-07.
Indledende
bemærkninger
Uden at vide det risikerer danske forbrugere
at spise kød fra dyr, der er rituelt slagtet, da der ikke er
krav om, at sådant kød mærkes med slagtemetode.
De rituelle metoder, der er tale om, er halal, som praktiseres af
muslimer, og schäctning, som praktiseres af jøder.
Mange forbrugere finder de rituelle slagtemetoder forkastelige og
ville fravælge kød, der er slagtet efter sådanne
metoder, hvis det var muligt.
Da hovedparten af Danmarks befolkning
tilhører andre trosretninger, forekommer det forkert, at de
er tvunget til at spise rituelt slagtet kød. Endvidere har
der fra flere steder i samfundet lydt krav om bedre dyreetisk
adfærd. De danske forbrugere er i stigende grad optaget af
dyreetiske forhold og stiller stadig større krav til dyrenes
samlede livsvilkår. Der har flere gange været fremsat
forslag i Folketinget om denne problematik, jf. f.eks. B 58,
Forslag til folketingsbeslutning om mærkning af
fødevarer med slagtemetode, i folketingssamlingen
2006-07.
Forslagsstillerne ser helst, at rituelle
slagtninger helt forbydes, ligesom det er tilfældet i
eksempelvis Sverige. Men da det ved flere lejligheder har vist sig
umuligt at samle flertal for et sådant forslag i Folketinget,
er det forslagsstillernes opfattelse, at man i det mindste skal
give forbrugerne muligheden for at vælge. Et sådant
valg forudsætter, at det er muligt at skelne mellem
kød, der er slagtet efter traditionelle metoder, og
kød slagtet efter rituelle metoder.
Lovgivningen
Reglerne for mærkning af
fødevarer fremgår af fødevarelovens § 16:
»Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan
fastsætte regler om, at fødevarer skal mærkes
med oplysninger, der er af betydning for forbrugerne,
virksomhederne eller tilsynsmyndighederne.«
Producenterne og importørerne er
naturligvis velkomne til at indgå aftaler med
leverandørerne om at foretage mærkningen.
Sådanne aftaler indgås allerede i nogle tilfælde
i dag. Der findes endvidere fortilfælde, hvor der foretages
mærkning af importerede varer i Danmark. En række
udenlandsk producerede øl, der importeres til Danmark,
mærkes med et bestemt pantmærke, inden de sendes i
handelen. Denne mærkning foretages i Danmark. Følgelig
er det også muligt at foretage mærkning af
fødevarer, således at forbrugerne kan se, om der er
tale om slagtning efter traditionelle metoder eller rituel
slagtning.
Afsluttende
bemærkninger
En væsentlig del af det kød, der
i dag ligger i supermarkedernes kølediske, er slagtet efter
halalmetoden. Stort set alt fjerkræ er slagtet efter denne
metode, men også andre former for kød, f.eks.
oksekød og lammekød. Slagtemetoden fremgår dog
meget sjældent, da der i dag ikke er et lovkrav om, at en
sådan mærkning af fødevarer skal finde sted.
Mange danskere finder rituelle slagtemetoder frastødende og
ville efter al sandsynlighed fravælge sådant
kød. Men en del tyder på, at meget få mennesker
er klar over, hvor meget af det solgte kød i Danmark der
rent faktisk er slagtet efter rituelle metoder.
Det bør være op til den enkelte
forbruger at kunne vælge, om man vil spise kød, der er
slagtet efter rituelle metoder, eller ej. Uden mærkning
fører man forbrugerne bag lyset, og i dag skal man
være vegetar for at være sikker på, at man ikke
spiser rituelt slagtet kød.
Skriftlig fremsættelse
René
Christensen (DF):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
mærkning af fødevarer med slagtemetode.
(Beslutningsforslag nr. B 15)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.