Jeg er jo blevet spurgt, om ikke jeg mener, at der bør gennemføres kampagner mod brug af hash, på samme måde som Sundhedsstyrelsen jo nu igennem snart mange år har ført kampagner mod alkohol og tobak.
Og det helt korte svar, hvis jeg skulle komme med det og så sætte mig ned, ville være:
Nej, det mener jeg ikke.
Men jeg vil selvfølgelig gerne uddybe, hvorfor jeg ikke mener, at der skal føres kampagner mod brug af hash på samme måde, som man har ført kampagner mod alkohol og tobak.
Der er flere grunde til det.
Først synes jeg, det er vigtigt at sige, at alkohol, tobak og så stoffer på mange måder adskiller sig fra hinanden.
Der er alene den simple forskel, at alkohol og tobak har en helt anden bred udbredelse i befolkningen end stoffer.
Heldigvis er stoffer ikke så udbredt, som alkohol og tobak er.
Det at prøve stoffer af er typisk et ungdomsfænomen, og det betyder bl.a., at den forebyggelsesindsats, som er relevant – og jeg er enig med spørgeren i, at det er relevant at forebygge her – i forhold til alkohol og tobak ikke nødvendigvis er den, der er relevant i forhold til stoffer.
Jeg mener, at det er bedre at sætte ind de steder, hvor unge typisk eksperimenterer med stoffer, og de steder, hvor vi ved, at der er for mange unge, der er afhængige, og som har et hverdagsmisbrug.
Med sådan en mere målrettet indsats frem for en bred mediekampagne tror jeg, at vi når de unge mere direkte.
Jeg tror, at vi får mere effekt ud af vores forebyggelsesmidler, og også, at vi kan nå det, der er målet, nemlig at færre unge eksperimenterer med stoffer, og at færre unge ender som afhængige misbrugere.
Det mål går jeg ud fra at spørgeren og jeg deler, altså at færre unge f.eks.
skal ryge hash i hverdagen og ende med et misbrug.
Så tror jeg, at der kan være en risiko for, at brede kampagner mod brug af hash kan komme til at virke som reklame for stoffer og vil have den modsatte virkning end det, vi ønsker, altså at unge begynder at tro, at det er noget, man kan prøve, fordi de fejlagtigt tror, at det gør alle andre i øvrigt også.
Det er et synspunkt, som ikke bare er grebet ud af den blå luft.
Jeg tror, at det er noget, mine europæiske kolleger er enige i.
Vi kan nemlig se en tendens til, at flere lande, der ellers har haft den her type kampagner, helt undlader at lave dem, helt udelader dem som en del af deres narkotikaforebyggende arbejde.
Og jeg kan se, at jeg kan uddybe det lidt i min næste replik, hvis spørgeren er interesseret i det.