Jeg vil godt starte med at takke fru Anni Matthiesen for spørgsmålet, for det giver mig lejlighed til at uddybe det, jeg har skrevet i Berlingske Tidende, og jeg glæder mig naturligvis over, at fru Anni Matthiesen har læst det. Hovedbudskabet i mit indlæg er, at regeringen har en målsætning om, at alle danskere skal have fornuftige levevilkår og mulighed for et godt liv.
Jeg og regeringen vil have et Danmark, der hænger sammen. Det generelle billede er stadig, at flere danskere flytter fra land til by, og at det danske samfund er under omstilling. Jeg tror også, at vi begge har diskuteret det meget i Landdistriktudvalget. Det drejer sig om en hel række fundamentale spørgsmål og udfordringer.
Befolkningen i nogle landområder oplever negative effekter af den her omstilling: Virksomheder lukker, der er en stor ledighed, fraflytning skaber overskud og forfald i boligmassen. Det er en virkelighed, som vi skal forholde os til. Vi er også nødt til at forholde os til den inden for rammerne af den aktuelle samfundsøkonomi. Det er jo de vilkår, vi som anstændige og ansvarlige partier alle er underlagt.
Samtidig må vi jo heller ikke glemme, at der er mange andre landområder, der har fremdrift og vækst. Mange af vores mindre byer har rigtig gode tilbud til den travle familie, gode, ordentlige og billige huse, ordentlig pasning af børnene og ordentlige rammer for børnenes opvækst og let adgang til naturoplevelser. De mindre samfund præges mange steder af meget stor iværksætterånd og virkelyst. Og den undersøgelse, som jeg lavede op til landdistriktkonferencen, viste jo, at folk, der bor uden for de større byer, paradoksalt nok, med det pressen skriver, faktisk er lykkeligere, end dem, der bor inde i de større byer.
Jeg definerer også fire hovedudfordringer i Berlingske. Det er vækst og jobskabelse, hvor jeg synes, at en række af vores landdistrikter har været ramt rigtig hårdt. Det er adgang til hurtigere bredbånd. Fru Anni Matthiesen ved, at vi, både Erhvervsministeriet og mit ministerium, sammen med kommunerne er i gang med at kortlægge det. Det er uddannelsesmulighederne, som vi skal fokusere på. Og så er det det, som min kollega trafikministeren og hr. Lars Christian Lilleholt diskuterede før, nemlig den kollektive trafik.
Jeg vil sige, at det foreløbigt er resulteret i en energiaftale med 40.000 nye arbejdspladser over de næste 8-10 år, en bredbåndsaftale om 10 Megabit med en dækning på 99,8 pct. i alle kommuner inden udgangen af 2015 og et trafikforlig, hvor der er afsat 285 mio. kr. til at styrke den kollektive trafik på landet. Men der er stadig væk meget at gøre.
Men tak for spørgsmålet.