L 9 Forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

(Mulighed for digital bekendtgørelse, bemyndigelse til, at bygningsarbejder kan ske efter skriftlig underretning m.v.).

Af: Kulturminister Uffe Elbæk (RV)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 28-11-2012

Afgivet: 28-11-2012

Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 28. november 2012

20121_l9_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 28. november 2012

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 3. oktober 2012 og var til 1. behandling den 25. oktober 2012. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Kulturudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og kulturministeren sendte den 6. juli 2012 dette udkast til udvalget, jf. (folketingsåret 2011-12) KUU alm. del - bilag 217. Den 5. oktober 2012 sendte kulturministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 4 spørgsmål til kulturministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


2. Indstillinger

Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.


Et mindretal i udvalget (EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.


3. Politiske bemærkninger

Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget stiller sig fortsat skeptisk over for ophævelse af § 26, fordi Dansk Folkeparti ikke er sikker på, om fredningsforpligtelsen ved salg og nedrivning er tilstrækkelig sikret. Det er i Dansk Folkepartis øjne ikke nok med en konjunktivisk formodning om, at Kulturstyrelsen ville have fået kendskab til salget af bygningerne gennem lokalforeningers og den lokale presses bevågenhed, sådan som ministeren har svaret. Vi ved i virkeligheden ikke, om dette sikkerhedsnet er dækkende for hele landet og vil være i stand til at udfylde hullerne i styrelsens viden. Vi har heller ikke mulighed for at vurdere, om nogle af de ni fredede bygninger, der er nævnt i svaret på spørgsmål 2, ville være undgået Kulturstyrelsens opmærksomhed og dermed være gået tabt for eftertiden. I Dansk Folkepartis øjne viser ministeren stor tillid til de nævnte foreninger og pressen, og her mener Dansk Folkeparti nok, at tvivlen må komme bygningerne til gode. Dansk Folkeparti opfordrer derfor ministeren til af hensyn til fredningen af fremtidige bygninger at sørge for den sikkerhed.


Enhedslistens medlemmer af udvalget finder det meget betænkeligt, at fredningssager og nedrivningssager ikke længere skal offentliggøres i den lokale presse, men udelukkende på Kulturministeriets og kommunernes hjemmesider. Derved vil der være store grupper af borgere, der ikke får oplysninger om fredningssagerne. Det gælder både de borgere, der ikke har adgang til internettet, og alle de borgere, der ikke regelmæssigt læser Kulturministeriets og kommunernes hjemmesider.


Offentlighedens interesser bliver på denne måde tilsidesat, og det er betænkeligt ud fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt, da der vil være borgere, der på denne måde udelukkes fra at gøre indsigelser.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Flemming Møller Mortensen (S) fmd. Jan Johansen (S) Benny Engelbrecht (S) Leif Lahn Jensen (S) Troels Ravn (S) Mogens Jensen (S) Sophie Hæstorp Andersen (S) Hans Vestager (RV) Lone Loklindt (RV) Linda Kristiansen (RV) Pernille Vigsø Bagge (SF) Ole Sohn (SF) Jonas Dahl (SF) Rosa Lund (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Kim Andersen (V) Martin Geertsen (V) nfmd. Eva Kjer Hansen (V) Michael Aastrup Jensen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Ellen Trane Nørby (V) Eyvind Vesselbo (V) Alex Ahrendtsen (DF) Morten Marinus (DF) Martin Henriksen (DF) Pia Kjærsgaard (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Lars Barfoed (KF) Brian Mikkelsen (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)44
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)16
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 9


Bilagsnr.


Titel


1
Kommenteret høringsnotat og høringssvar, fra kulturministeren
2
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
1. udkast til betænkning
4
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 9


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvilke konsekvenser det vil få for de lokale ugeaviser, hvis annoncering af den offentlige bekendtgørelse af fredning m.v. udelukkende gøres digital, til kulturministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvilke fredninger der konkret har været foretaget i de sidste 10 år, til kulturministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvad det betyder for købere af offentligt ejede bygninger, at bygningerne efterfølgende kan fredes ifølge lovforslaget, til kulturministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. , om byggeselskabet Freja, kommuner og andre offentlige institutioner, der afhænder/nedriver offentlige bygninger, ikke vil indberette dette til Kulturstyrelsen, til kulturministeren, og ministerens svar herpå