Mange tak.
Da Venstres arbejdsmiljøordfører ikke har mulighed for at være til stede i dag, læser jeg hermed ordførerens tale op.
Ingen danskere skal blive syge af at gå på arbejde.
Det var baggrunden for et bredt politisk forlig i Folketinget om en national arbejdsmiljøplan frem til 2020.
Planen indeholder konkrete målsætninger for indsatsen samt 19 nye initiativer.
Det er en aftale mellem den daværende regering, bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020.
Aftalen bygger på et udspil fra beskæftigelsesministeren og en udtalelse fra Arbejdsmiljørådet.
Aftalen indeholder overordnet en samlet prioritering af indsatsen og en præcis målsætning for det samme.
Derudover er aftalt 19 konkrete initiativer, der bl.a.
omfatter en ændret tilsynsordning, ændrede regler om rådgivning, påbud og nye initiativer i forhold til det psykiske arbejdsmiljø m.v.
De prioriterede arbejdsmiljøproblemer i de kommende 9 år bliver arbejdsulykker, psykisk arbejdsmiljø og muskel-skelet-påvirkninger.
Der er aftalt følgende målsætninger:
at antallet af alvorlige arbejdsulykker set i forhold til antallet af beskæftigede er reduceret med 25 pct.; at andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede, er reduceret med 20 pct.; og at andelen af beskæftigede, der har muskel-skelet-overbelastninger, er reduceret med 20 pct.
Der vil løbende blive fulgt med i udviklingen inden for de prioriterede arbejdsmiljøproblemer.
I 2014 og 2017 vil der i samarbejde med Arbejdsmiljørådet blive foretaget midtvejsevalueringer af, hvordan det går med målopfyldelsen.
Og det er aftalt, at det kan være relevant i løbet af perioden frem til 2020 at justere såvel arbejdstilsyns- som arbejdsmiljøaktørernes indsats i takt med udviklingen på arbejdsmiljøområdet.
Det præciseres indledningsvis i aftalen, at det er veldokumenteret, at et godt arbejdsmiljø kan føre til lavere sygefravær og til, at færre forlader arbejdsmarkedet før tid.
Der er i aftalen fokus på, at arbejdsmiljøindsatsen og et forbedret arbejdsmiljø kan bidrage til, at det danske arbejdsudbud forøges, og at den danske vækst sikres.
Og så fastslås det også, at det rent økonomisk kan betale sig for virksomhederne, samfundet og for den enkelte at have et godt psykisk arbejdsmiljø.
Om det er baggrunden for lovforslaget, vi behandler i dag, lader jeg være usagt, men som vi i dag tager stilling til at præcisere:
arbejdsmiljøloven omfatter både det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø.
Det fremgår dog allerede i dag i bemærkningerne til loven fra 1975, at loven omfatter både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.
Ministeren vil gerne, at ingen skal være i tvivl om, at det er sådan.
Derfor præciseres det direkte i lovteksten, at regeringen gerne vil, at lovforslaget samler certifikatreglerne i arbejdsmiljølovgivningen, samt at der gennemføres mindre justeringer i arbejdsmiljøcertifikatordningen.
Endelig foreslås der mindre strafferetlige og ordensmæssige ændringer.
Ingen kan være uenige i hensigten, men vi skal også være klar over, at det er ude på virksomhederne, arbejdsmiljøproblemerne opstår og skal bekæmpes.
Forslaget om indskrivning af det psykiske arbejdsmiljø i arbejdsmiljøloven tilsigter ikke at skabe ændringer i forhold til retsstillingen, som vi kender den i dag.
Det fremgår af bemærkningerne.
Ingen skal blive syge af at gå på arbejde er en flot målsætning, men også en ambitiøs målsætning.
Jeg nævnte i min indledning, at det er veldokumenteret, at et godt arbejdsmiljø kan føre til lavere sygefravær og til, at færre forlader arbejdsmarkedet før tid; kort sagt:
Det betaler sig også for virksomhederne, samfundet og den enkelte at have et godt arbejdsmiljø.
Og det har rigtig mange set og forstået.
Vi har i Danmark et arbejdsmiljø i verdensklasse, også inden for det psykiske arbejdsmiljø.
Der er allerede en rigtig stor indsats i gang ude på virksomhederne; det skal vi også huske at nævne på sådan en dag som i dag.
Vi skal nævne, at danske arbejdstagere og danske arbejdsgivere hver dag anstrenger sig for at sikre et godt arbejdsmiljø; et arbejde, som vi til enhver tid bør bakke politisk op om, hvilket også er grunden til, at Venstre vil anbefale dette forslag.
Tak.