L 79 Forslag til lov om ophævelse af lov om Teknologirådet og om ændring af lov om Det Etiske Råd.

(Ændring som følge af nedlæggelse af Teknologirådet).

Af: Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (RV)
Udvalg: Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser
Samling: 2011-12
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 17-04-2012

Betænkning afgivet af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser den 17. april 2012

20111_l79_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser den 17. april 2012

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 1. februar 2012 og var til 1. behandling den 9. februar 2012. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser sendte den 23. november 2011 dette udkast til udvalget, jf. FIV alm. del - bilag 46. Den 1. februar 2012 sendte ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Skriftlige henvendelser

Udvalget har forud for lovforslagets fremsættelse modtaget en række henvendelser, som også ministeren har modtaget og kommenteret i høringsnotatet.


Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra Teknologirådet.


Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.


Deputationer

Endvidere har Teknologirådet mundtligt over for udvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 4 spørgsmål til ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


2. Indstilling og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.


Udvalget finder, at Teknologirådet har spillet en væsentlig rolle i opsamling og formidling af viden i dialog mellem borgere, eksperter, praktikere og beslutningstagere som en særegen form for forskningsformidling. Arbejdet er kendetegnet ved uafhængighed, uvildighed og nytænkning. Dette er et værdifuldt bidrag til en kompleks, ofte fagspecifik og fragmenteret debat.


Med vedtagelse af L 79 nedlægges Teknologirådet som offentligt råd. Udvalget glæder sig imidlertid over, at det er lykkedes at finde en løsning, hvor Teknologirådet videreføres som en privat, almennyttig fond, som fortsat skal kunne arbejde for og i samspil med beslutningstagere på alle niveauer i samfundet, herunder Folketinget.


Fondens tiltag, høringer m.v. vil dermed fortsat kunne bringe fagrelevant viden til den politiske beslutningsproces. Udvalget ser positivt på et fremtidigt samarbejde med Fonden Teknologirådet, uden at Folketinget dermed kan pålægges et specifikt ressourcetræk. Udvalget finder det væsentligt, at Teknologirådet kan fortsætte de internationale funkti?oner som medlem af det internationale netværk af Teknologiråd, EPTA (European Parliamentary Technology As?ses?sment).


Udvalget vil i en beretning efterfølgende afklare ramme?rne for det fremadrettede samarbejde med Fonden Teknologirådet.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Kirsten Brosbøl (S) Magnus Heunicke (S) Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) fmd. Simon Kollerup (S) Sophie Hæstorp Andersen (S) Trine Bramsen (S) Sofie Carsten Nielsen (RV) Hans Vestager (RV) Andreas Steenberg (RV) Jonas Dahl (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Pernille Skipper (EL) Rosa Lund (EL) Bertel Haarder (V) Birthe Rønn Hornbech (V) Karen Ellemann (V) nfmd. Esben Lunde Larsen (V) Tina Nedergaard (V) Mads Rørvig (V) Kristian Jensen (V) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Marie Krarup (DF) Alex Ahrendtsen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Merete Riisager (LA) Mette Bock (LA) Mai Henriksen (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)44
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)16
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 79


Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsnotat, fra ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Oversigt over henvendelser til Folketinget vedr. nedlæggelse af Teknologirådet modtaget forud for lovforslagets fremsættelse
4
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
5
Udkast til betænkning
6
Henvendelse af 21/2-12 fra Teknologirådet
7
Henvendelse af 13/3-12 fra Teknologirådet
8
2. udkast til betænkning
9
Aktstykke nr. 65 af 20/3-12 om, at Teknologirådet bemyndiges til at oprette en erhvervsdrivende fond, der skal videreføre dele af de aktiviteter, der i dag udføres af Teknologirådet
10
Orientering fra ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser vedr. aktstykke nr. 65
11
3. udkast til betænkning
12
Nyt udkast til vedtægter for »Fonden Teknologirådet«
13
4. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 79


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om placering af de opgaver, der hidtil har ligget i Teknologirådet, til ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpå
2
Spm. om kommentar til henvendelserne fra Teknologirådet og NOAH, jf. FIV alm. del - bilag 38, 47 og 62, til ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpå
3
Spm. om kommentar til henvendelse af 21/2-12 fra Teknologirådet, til ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpå
4
Spm. om kommentar til henvendelse af 13/3-12 fra Teknologirådet, til ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser, og ministerens svar herpå