L 130 Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf-kurser) og lov om uddannelserne til højere handelseksamen (hhx) og højere teknisk eksamen (htx).

(Fleksibelt klasseloft på 28 elever på de gymnasiale fuldtidsuddannelser).

Af: Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2011-12
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 08-05-2012

Afgivet: 08-05-2012

Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 8. maj 2012

20111_l130_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 8. maj 2012

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2012 og var til 1. behandling den 13. april 2012. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Børne- og Undervisningsudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og børne- og undervisningsministeren sendte den 2. februar 2012 dette udkast til udvalget, jf. BUU alm. del - bilag 110. Den 29. marts 2012 sendte børne- og undervisningsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 1 spørgsmål til børne- og undervisningsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (S, RV, SF og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.


Et mindretal i udvalget (V, DF, LA og KF) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.


Dansk Folkeparti kan ikke støtte lovforslaget, fordi det giver en merudgift, der kun finansieres via højere skatter. Dansk Folkeparti har forståelse for lovforslagets mål - at skabe mindre klasser - men mener, at målet opnås på en forkert måde.


Liberal Alliance ser lovforslaget som et udtryk for symbolpolitik og uden målbar effekt for det faglige niveau på de gymnasiale uddannelser.


Liberal Alliance finder det derfor urimeligt, at der postes et trecifret millionbeløb i etableringen af det fleksible klasseloft. Ligeledes opfattes lovforslaget som et indhug i de selvejende gymnasiers ret til at lede og agere frit, hvilket er et problem, da netop selvejet er medvirkende til at skabe gode rammer for fagligheden.


Undervisningsministeren har på trods af gentagne opfordringer ikke ønsket at fastlægge målbare mål for det fleksible gymnasieloft, hvilket vil gøre det stort set umuligt at evaluere, hvorvidt lovforslaget har haft den ønskede effekt på de parametre, som undervisningsministeren selv har udpeget: Forbedret faglighed, mere tid med læreren og mindre frafald.


Liberal Alliance mener derfor, at lovforslaget mere er et spørgsmål om at ville fremstå handlekraftig end rent faktisk at skabe resultater. Det fleksible klasseloft er centralt dikteret og har derfor en række uhensigtsmæssige følgevirkninger, herunder unge, der ikke kan få plads på deres foretrukne gymnasium, unge, der får længere til deres uddannelsessted, og gymnasier, der skal prioritere deres ressourcer uhensigtsmæssigt.


Liberal Alliance opfordrer regeringen til at fokusere initiativer og ressourcer omkring gymnasiet på initiativer, der fremmer frihed og faglighed frem for centralisme og symbolpolitik.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


Ane Halsboe-Larsen (S) Annette Lind (S) Karin Gaardsted (S) Kirsten Brosbøl (S) Orla Hav (S) fmd. Rasmus Horn Langhoff (S) Troels Ravn (S) Lotte Rod (RV) nfmd. Jeppe Mikkelsen (RV) Hans Vestager (RV) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Rosa Lund (EL) Lars Dohn (EL) Henning Hyllested (EL) Karen Ellemann (V) Peter Juel Jensen (V) Esben Lunde Larsen (V) Louise Schack Elholm (V) Anni Matthiesen (V) Tina Nedergaard (V) Ulla Tørnæs (V) Alex Ahrendtsen (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Marie Krarup (DF) Martin Henriksen (DF) Merete Riisager (LA) Mette Bock (LA) Mai Henriksen (KF)

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)44
Dansk Folkeparti (DF)22
Radikale Venstre (RV)17
Socialistisk Folkeparti (SF)16
Enhedslisten (EL)12
Liberal Alliance (LA)9
Det Konservative Folkeparti (KF)8
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 130


Bilagsnr.
Titel
1
Høringsnotat og høringssvar, fra børne- og undervisningsministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
1. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 130


Spm.nr.
Titel
1
Spm. om, hvor mange elever og kursister der som følge afstandskriteriet ville være blevet henvist til et alternativt udbudssted, hvis fleksibelt klasseloft havde været gældende for 2011-12, til børne- og undervisningsministeren, og ministerens svar herpå