Det er jo rigtigt, som det er sagt af flere, at det lovforslag, vi behandler her, er en del af den energiaftale, som en meget stor del af Folketingets partier, inklusive Enhedslisten, har indgået.
Det er også rigtigt – som det er sagt – at den energiaftale er udtryk for, at Danmark har den mest ambitiøse energipolitik i verden.
Der er også det særlige ved det, at hvis man skal finde nogle sportsgrene at dyrke, hvor man gerne vil være verdensmester, så skal man finde nogle, hvor der ikke er så meget konkurrence.
Og der kan man sige, at der er det her område måske velvalgt, for hvis man kigger ud over Europa og ud over jordkloden og ser på, hvordan det går med at leve op til de nødvendige målsætninger, som man jo sådan set globalt er enige om, nemlig at reducere CO
2
-udslip og udfase afhængigheden af fossile brændstoffer, så går det jo rigtig, rigtig langsomt rigtig, rigtig mange steder.
Så selv om Danmark er verdens bedste, så vil jeg da håbe, at det snart hører op, og at der er nogle, der overhaler os.
Det er der faktisk ret stor brug for.
Det kunne selvfølgelig også inspirere os til at gøre en yderligere indsats.
Når det er sagt, så er det klart nok, at den her energiaftale på mange områder har et godt indhold.
I Enhedslisten lægger vi vægt på, at den er den første byggesten i at nå den målsætning, som regeringspartierne og Enhedslisten deler om at reducere CO
2
-udslippet i Danmark med 40 pct.
i 2020.
Vi kommer ikke hele vejen, men vi kommer næsten så langt, som regeringen oprindelig havde planlagt, vi skulle komme, og det synes vi sådan set er et vigtigt og godt element i den aftale, der er lavet.
Vi har også noteret os, at vi – hvis man runder op – når det ambitionsniveau, som vi delte med regeringspartierne om, at 50 pct.
af al el i 2020 skal stamme fra vindenergi, for 49,5 pct.
er jo 50 pct., hvis man ikke går op i decimaler.
Hvis nogen til gengæld gerne vil gribe os i at krybe lidt, så er 49,5 pct.
selvfølgelig også en smule mindre end 50 pct.
Men alt i alt vil jeg sige, at de to elementer i energiaftale sådan set er afgørende for, at man kan konstatere, at det er en god aftale.
Så er der en masse elementer, som er rigtig fremragende, og så er der en række elementer, som ikke er så gode, og så er der noget, som er lidt småskidt.
Sådan er det vel i politik.
Men jeg vil bare sige, at i forhold til det lovforslag, som vi behandler her, vurderer jeg faktisk, at det altafgørende er, at det indeholder positive elementer.
For det første, fordi det faktisk er udtryk for en markant opprioritering af indsatsen for at reducere energiforbruget.
I Enhedslisten mener vi sådan set, at det er rigtig vigtigt.
Det er en meget, meget vigtig del af det at få reduceret klimapåvirkningerne, og det er en meget vigtig del af det at reducere CO
2
-udslippet.
Det er også en meget vigtig del af at reducere vores afhængighed af fossile brændstoffer.
Man kan sige, at overgangen til vedvarende energi jo bliver meget nemmere, hvis vi fokuserer på energibesparelser.
Vi er også meget glade for, at der i den aftale, der er lavet her, lægges op til, at man får lavet en samlet strategi for energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, sådan at vi faktisk sikrer os, at man ved de renoveringer af bygninger og boliger osv., der gennemføres i de kommende år, scorer de nødvendige gevinster i forhold til at reducere energiforbruget.
Det synes vi er meget vigtigt, og vi håber jo, at den her aftale sammenholdt med den aftale, som Enhedslisten lavede med regeringen i forbindelse med finansloven om 500 mio.
kr.
over 2 år til investeringer i energibesparelser og energirenoveringer, kan gøre, at vi kan komme ganske langt.
Så er det klart, at når man nedlægger en institution som Go' Energi, skal man selvfølgelig være opmærksom på, om der i Go' Energi kunne være nogle aktiviteter, som vi ønsker at bevare, men som risikerer at forsvinde.
Det kan man slet ikke udelukke, selv om en del af det videreføres andre steder og under andre former.
Både i de diskussioner og forhandlinger, vi har haft – og også i det høringssvar, der kommer fra ministeren i forbindelse med behandlingen af det her lovforslag – har jeg bemærket, at man er helt indstillet på, at vi selvfølgelig skal se på, om der er nogle aktiviteter, som vi skal sikre bliver videreført under den ene eller den anden form.
Hr.
Steen Gade nævnte – hvilket jeg er helt enig med ham i – nødvendigheden af stadig væk at have nogle aktiviteter, som er målrettet mod at sikre det folkelige engagement og den folkelige deltagelse.
Det tror jeg er rigtig, rigtig vigtigt, og det er jo nogle af de ting, vi vil lægge vægt på, når vi skal diskutere, hvad for nogle aktiviteter, der trods alt ligger i Go' Energi, som skal videreføres.
Der er kommet rigtig mange gode input gennem høringssvarene, og det viser jo bare endnu en gang, at det er vigtigt at sikre, at der er tid til og mulighed for, at der kan komme nogle ordentlige høringssvar.
Det bør man altid sikre sig, og her er der i hvert fald kommet en række, synes jeg, meget anvendelige og nyttige svar til den videre proces.
Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at eftersom det her jo er en del af den energiaftale, Enhedslisten er med i – og eftersom det også indholdsmæssigt er et rigtig fornuftigt lovforslag – støtter vi det.