Vi kom langt omkring.
Jeg vil gerne begrunde, hvorfor jeg synes, at det, som Merkel og Sarkozy har foreslået – for det var vel det, der stod tilbage, når alt andet var sagt – er et interessant initiativ.
Det er det jo, fordi vi oven på krisen i Europa står med nogle skærpede udfordringer.
Mens Europa har været i recession og er blevet fattigere, har en række andre regioner i verden fortsat været i fremdrift.
Mens en række andre regioner ude i verden er præget af relativt unge befolkninger, så er vi – det er vi jo alle sammen en del af – præget af at være en aldrende befolkning.
Mens andre regioner rundtomkring i verden har styrket deres konkurrencekraft og konkurrencedygtighed, så har vi svækket den.
Og det er en fælles udfordring at få gjort noget ved det.
Der er det bestemt spændende, at der med en akse Berlin/Paris og med en forpligtelse i kredsen af eurolande nu er lagt kimen til en mere forpligtende dialog om, hvordan Europa på ny gør sig konkurrencedygtig, så vi kan få væksten igen, så vi kan få jobbene igen, og så vi kan få velstandsfremgang igen.
Det ønsker jeg da at melde mig ind i og få indflydelse på, så langt det nu er muligt, og med respekt for at vi ikke er et euroland.
Det er i dansk interesse.
Det er da også derfor, at lande i eurozonen, som jo ikke nødvendigvis er kristendemokratiske, men også er under ledelse af socialdemokrater – i Grækenland er det Papandreou, i Portugal er det Sócrates, i Spanien er det Zapatero – sådan set også markerer det samme.
For det, der nok så meget statuerer, hvilken politik der føres rundtomkring, er jo i virkeligheden ikke, om folk er socialdemokrater, kristdemokrater, konservative eller liberale, men det er, om de har ansvar eller ikke har ansvar.
For de, der har ansvar rundtomkring i Europa, uanset deres partifarve, er jo langt hen ad vejen i gang med at træffe den samme type beslutninger, nemlig svære reformbeslutninger, hvor man bl.a.
beder folk om at blive længere på arbejdsmarkedet.