Den sparsomme del af vores SU-politik, der har været ude, berører bl.a., at vi vil tage de såkaldte cafépenge.
Jeg vil godt lige understrege – for det er jeg blevet kritiseret for – at jeg på ingen måde har opfundet det udtryk; det var almindeligt anvendt bredt i de danske medier og den danske offentlige debat, så det er ikke noget, jeg har opfundet til lejligheden, sådan som det er blevet påstået andetsteds fra.
Når det er slået fast, vil jeg sige, at det med cafépengene jo er en måde, hvorpå vi kan finansiere et folkeskoleudspil, hvor vi siger:
Vi har en af verdens dyreste folkeskoler, det skal også være en af verdens bedste, men vi ved, at omstilling er omkostningsfuld; det er det også ved f.eks.
fusioner i det private erhvervsliv, så derfor skal der være en saltvandsindsprøjtning.
Vi mener i regeringen, at den bedste forudsætning for at tilvælge en ungdomsuddannelse er, at man har en god folkeskoleuddannelse bag sig, hvilket en nylig offentliggjort rapport jo også viser.
Det helt afgørende for, at man kommer ind i en ungdomsuddannelse og klarer den, er den faglighed, man har med sig fra folkeskolen.
Derfor er det sådan set en målsætning for os, at vi styrker folkeskolen, med henblik på at flere tilvælger ungdomsuddannelse.
Derudover vil jeg pege på, at vi afsætter en pulje for dem, der har behov for at få en SU for at tilvælge uddannelse, så vi sikrer, at det bliver tilfældet.
Endelig vil jeg pege på, at Socialdemokraterne jo ofte sammen med den øvrige del af oppositionen klandrer os for de skatteomlægninger, vi har lavet.
Men dem er vi sådan set ret glade for, bl.a.
i sådan en situation her, hvor man kan sige, at en typisk LO-familie faktisk har ca.
3.000 kr.
mere til sig selv om måneden, altså 36.000 kr.
om året.
Hvis man som familie har de ekstra midler – ekstra i forhold til hvis vi havde fortsat den tidligere regerings skattepolitik – så er der også bedre mulighed for at kunne hjælpe sin egen unge i gang med uddannelse
Endelig skal jeg nævne, at det jo er interessant i forbindelse med ungdomsuddannelserne, at det alene er alderen, der afgør, hvilken forsørgelse man har.
De sidder altså side om side ude i klasserne; 17-årige sidder ved siden af 18-årige.
Den 17-årige har søgt uddannelse, det har den 18-årige også, de får nøjagtig samme uddannelse, men den ene får støtte, det gør den anden ikke.
Vi vil hellere sige, at vi vil understøtte alle børn og unges mulighed for at gennemføre uddannelse ved at styrke folkeskolen.