L 31 Forslag til lov om ændring af toldloven.

(Kontrol med likvide midler, kontrolanlæg ved landfaste forbindelser til udlandet og hjemmel til anvendelse af kropsscannere i forbindelse med personeftersyn).

Af: Skatteminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2010-11 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 08-12-2010

Afgivet: 08-12-2010

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 8. december 2010

20101_l31_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 8. december 2010

1. Ændringsforslag

Der er stillet 4 ændringsforslag til lovforslaget. Skatteministeren har stillet ændringsforslag nr. 2 og 4, og Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Radikale Venstres medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1 og 3.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 13. oktober 2010 og var til 1. behandling den 4. november 2010. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og skatteministeren sendte den 9. juli 2010 dette udkast til udvalget, jf. SAU alm. del - bilag 245, (folketingsåret 2009-10). Den 13. oktober 2010 sendte Skatteministeriet de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


Spørgsmål

Udvalget har stillet 49 spørgsmål til skatteministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.


3. Indstillinger

Et mindretal i udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de af skatteministeren under nr. 2 og 4 stillede ændringsforslag. Mindretallet vil stemme imod de af et mindretal under nr. 1 og 3 stillede ændringsforslag.


Et andet mindretal i udvalget (S, SF, RV og EL) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Et tredje mindretal (LA) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme hverken for eller imod de stillede ændringsforslag.


Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til titlen

Af et mindretal (S, SF og RV), tiltrådt af et mindretal (EL):

1) I undertitlen ændres »,« til: »og«, og »og hjemmel til anvendelse af kropsscannere i forbindelse med personeftersyn« udgår.

[Konsekvens af ændringsforslag nr. 3]

Til § 1

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af LA):

2) I den under nr. 1 foreslåede affattelse af § 10 a, stk. 2, ændres »10.000 euro« til: »75.000 kr.«

[Angivelse af beløbsstørrelse i danske kroner]

Af et mindretal (S, SF og RV), tiltrådt af et mindretal (EL):

3) Nr. 4 udgår.

[Den del af lovforslaget, som giver SKAT hjemmel til anvendelse af kropsscanning af rejsende, udgår]

Af skatteministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af LA):

4) I den under nr. 6 foreslåede affattelse af § 83, stk. 2, ændres »10.000 euro« til: »75.000 kr.«

[Angivelse af beløbsstørrelse i danske kroner]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 3

Ændringsforslag nr. 3 indebærer, at den del af lovforslaget, som giver SKAT hjemmel til anvendelse af kropsscanning af rejsende, udgår af lovforslaget.


Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre finder, at det er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt og i strid med god lovkvalitetsskik, at Folketinget skal give skatteministeren en sådan hjemmelsbestemmelse, før Folketinget har fået forelagt relevante oplysninger om forskellige problemer forbundet med anvendelse af kropsscannere.


Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre finder, at Folketinget bør vente med at give skatteministeren den pågældende hjemmelsbestemmelse, til det er afklaret, om skatteministeren overhovedet har tænkt sig at anvende en sådan hjemmel, og i givet fald hvilke sundhedsmæssige, administrative, ressourcemæssige og datasikkerhedsmæssige m.fl. konsekvenser der vil være forbundet med anvendelse af kropsscannere. Først når disse oplysninger foreligger, har Folketinget det fornødne grundlag til at vurdere, om ministeren bør gives en sådan hjemmel.


Dertil kommer, at der aktuelt foregår en debat i EU om anvendelse af kropsscannere. De tre partier finder, at det vil være relevant at inddrage de forskellige argumenter og overvejelser, som pågår i EU-regi, i forhold til de nationale overvejelser om anvendelse af kropsscannere.


Ændringsforslag nr. 1 er en konsekvensændring til lovforslagets titel som følge af ændringsforslag nr. 3 om, at det element i lovforslaget, der omhandler kropsscannere, udgår.


Til nr. 2

I mit svar på spørgsmål 11 nævnte jeg, at jeg ville stille et ændringsforslag, således at modværdien af 10.000 euro i danske kroner kommer til at fremgå af loven.


Efter min opfattelse bør beløbsangivelser i dansk lovgivning - i det omfang det er muligt - foretages i danske kroner.


Med ændringsforslaget bliver beløbsgrænsen for, hvornår der skal ske anmeldelse af likvide midler i uledsagede forsendelser, fastsat til 75.000 kr. og ikke 10.000 euro. 75.000 kr. svarer tilnærmelsesvis til 10.000 euro.


Dette giver ikke anledning til EU-retlige problemer. Forordning nr. 1889/2005, som beløbsgrænsen på de 10.000 euro stammer fra, regulerer ikke likvide midler i uledsagede forsendelser - som den foreslåede § 10 a, stk. 2, omhandler - men alene likvide midler, som medføres af rejsende. Ændringsforslaget er således ikke i strid med forordningen.


Til nr. 4

Som det fremgår af bemærkningerne til ændringsforslag nr. 2, er det min opfattelse, at beløbsangivelser i dansk lovgivning, i det omfang det er muligt, bør foretages i danske kroner.


Med ændringsforslaget bliver beløbsgrænsen for, hvornår der under visse omstændigheder kan ske tilbageholdelse af likvide midler, fastsat til 75.000 kr. og ikke 10.000 euro.


Bestemmelsen omfatter tilbageholdelse af såvel likvide midler, der bliver medført af rejsende, som likvide midler i uledsagede forsendelser. For så vidt angår den sidstnævnte gruppe, er der tale om en konsekvensrettelse, idet grænsen for, hvornår der skal ske anmeldelse, foreslås fastsat til 75.000 kr., jf. ændringsforslag nr. 2.


For så vidt angår likvide midler, der medbringes af rejsende, kan der i princippet opstå et problem i forhold til EU-lovgivningen. Dette hænger sammen med, at anmeldelsespligten fremgår af forordning nr. 1889/2005, hvor det i artikel 3 hedder, at alle personer, som rejser ind eller forlader EU med likvide midler til en værdi af 10.000 euro eller derover, skal angive beløbet til den relevante myndighed. I artikel 4 siges det, at likvide midler i tilfælde af manglende overholdelse af angivelsespligten kan tilbageholdes administrativt i overensstemmelse med de betingelser, der er fastlagt i den nationale lovgivning. Eftersom angivelsespligten udløses, når det medbragte beløb svarer til 10.000 euro eller derover, må det lægges til grund, at en tilbageholdelse forudsætter, at der medbringes et beløb svarende til mindst 10.000 euro.


På grund af kursudsving kan der opstå tilfælde, hvor det medbragte og uanmeldte beløb svarer til 75.000 kr. eller derover, men samtidig ligger under 10.000 euro. Det vil formentlig stride mod forordningen, såfremt der sker tilbageholdelse af de likvide midler i disse situationer. Det forudsættes derfor, at SKAT undlader at tilbageholde likvide midler med hjemmel i toldlovens § 83, stk. 2, såfremt det medbragte beløb svarer til et beløb, der er mindre end 10.000 euro.


Ændringsforslaget strider således ikke imod EU-retten.


Torsten Schack Pedersen (V) Karsten Lauritzen (V) Mads Rørvig (V) Jacob Jensen (V) Mikkel Dencker (DF) Pia Adelsteen (DF) Mike Legarth (KF) Charlotte Dyremose (KF) Anders Samuelsen (LA) nfmd. Nick Hækkerup (S) John Dyrby Paulsen (S) Klaus Hækkerup (S) René Skau Björnsson (S) Thomas Jensen (S) Malene Søgaard-Andersen (SF) Niels Helveg Petersen (RV) fmd. Frank Aaen (EL)

Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)47
Socialdemokratiet (S)45
Dansk Folkeparti (DF)24
Socialistisk Folkeparti (SF)23
Det Konservative Folkeparti (KF)17
Radikale Venstre (RV)9
Enhedslisten (EL)4
Liberal Alliance (LA)3
Kristendemokraterne (KD)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Siumut (SIU)1
Tjóðveldisflokkurin (TF)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)2

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 31


Bilagsnr.
Titel
1
Høringssvar og høringsskema, fra skatteministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
3
Fastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
1. udkast til betænkning
5
Ændringsforslag, fra skatteministeren
6
2. udkast til betænkning
7
3. udkast til betænkning
8
Nyt tidspunkt for betænkningsafgivelse over lovforslaget
9
4. udkast til betænkning
10
Nyt ændringsforslag, som erstatter tidligere fremsatte ændringsforslag, fra skatteministeren
11
5. udkast til betænkning
12
6. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 31


Spm.nr.
Titel
1
Spm. , om der er overvejelser om, at pengeoverførsler via elektroniske midler skal anmeldes på tilsvarende måde som ved overførsel af likvide midler over landegrænserne, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om, hvad begrundelsen er for, at ministeren finder det nødvendigt allerede på nuværende tidspunkt at stille forslag om en hjemmelsbestemmelse til anvendelse af krospscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om, hvad ministerens holdning er til at lade den del af lovforslaget, som omhandler anvendelse af kropsscannere, udgå af lovforslaget, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om at oplyse, hvilke erfaringer andre lande har gjort sig i forbindelse med anvendelse af kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm. om at oplyse, om SKAT vil få tilført ekstra ressourcer, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm. om konsekvenser for Femern Bælt-forbindelsen i forhold til økonomien og tidsplanen, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
7
Spm. , om det nye indberetningssystem vil være klar til ibrugtagning på tidspunktet for lovforslagets ikrafttræden den 1. januar 2011, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
8
Spm. om, hvilken viden man på nuværende tidspunkt har om de sundhedsmæssige aspekter forbundet med kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
9
Spm. om en opgørelse over omkostninger og effektiviseringsgevinster ved at anskaffe og anvende kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
10
Spm. om, hvad begrundelsen er for, at den foreslåede beløbsgrænse for anmeldelse ved forsendelse af likvide midler er angivet i euro og ikke i danske kroner, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
11
Spm. om at stille ændringsforslag, hvorefter den foreslåede beløbsgrænse på 10.000 euro for anmeldelse ved forsendelse af likvide midler ændres til en beløbsgrænse i danske kroner, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
12
Spm. om, hvilket etisk regelsæt der vil blive fastsat i forhold til at sikre, at resultater og oplysninger fra kropsscanninger ikke misbruges, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
13
Spm. om, hvilke administrative konsekvenser det vil få for medarbejderne i SKAT, at TastSelv-indberetningssystemet ikke vil være klar til brug på tidspunktet for lovens forventede ikrafttræden den 1. januar 2011, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
14
Spm. om baggrunden for, at ministeren ikke har igangsat undersøgelser om de sundhedsmæssige aspekter ved at bruge kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
15
Spm. om at garantere, at der ikke er sundhedsmæssige risici for mor og foster forbundet med kropsscanning af gravide, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
16
Spm. om at redegøre for, om der er en øget risiko for kropsscanning af syge mennesker, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
17
Spm. , om der er specifikke sygdomme, hvor kropsscanning generelt ikke bør anvendes, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
18
Spm. , om personalet, der skal betjene kropsscannere, vil kunne se på billederne, om f.eks. en kvinde er gravid, eller om en person har en sygdom, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
19
Spm. om, hvor stor stråledosis »den mindre stråledosis« er udtryk for, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
20
Spm. , om ministeren har kendskab til en kropsscanner, hvor det er dokumenteret, at man kan opnå den ønskede billedkvalitet, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
21
Spm. , om de sundhedsmæssige vurderinger først endeligt kan vurderes, når man har truffet beslutning om, hvilken kropsscanner man vil anvende, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
22
Spm. om udgifter forbundet med indkøb af kropsscannere og udgifter til uddannelse af det personale, som skal betjene scanneren, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
23
Spm. om at bekræfte, at der hele tiden de steder, hvor kropsscannere anvendes, vil skulle være mindst fire specialuddannede personer til stede, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
24
Spm. , om det vil være påkrævet, at en person med lægefaglig uddannelse skal være til stede, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
25
Spm. om at redegøre for, hvilke retssikkerhedsmæssige betragtninger der ligger til grund for vurderingen af, at der bør være en hjemmelsbestemmelse, inden ministeren ved, om han overhovedet vil anskaffe og anvende kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
26
Spm. om retssikkerhedsmæssige betragtninger i relation til behandlingen af spørgsmålet om at give hjemmel til anvendelse af kropsscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
27
Spm. , om det vil være nødvendigt med indførelse af en straffebestemmelse, der kan bringes i anvendelse over for eventuelt personale, der misbruger oplysningerne fra en scanning, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
28
Spm. , om det vil være nødvendigt med ændringer af straffeloven for at sikre, at oplysninger fra et scanningsbillede kan anvendes i en eventuel straffesag mod den person, der er blevet scannet, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
29
Spm. om begrundelsen for, at ministeren ikke først søger Folketingets tilslutning til anvendelse af kropsscannere, når det er afklaret, hvilket udstyr der dokumenteret kan give den nødvendige billedkvalitet, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
30
Spm. , om der er nogle juridiske regler og betragtninger, der indebærer, at hjemmelsbestemmelsen nødvendigvis skal gennemføres på nuværende tidspunkt, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
31
Spm. om at oplyse, om der alene er vurderet udstyr fra ét specifikt firma, eller om SKAT har været/er i dialog med flere firmaer/producenter, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
32
Spm. , om der er andre lande end Storbritannien, der anvender kropsscannere og har gjort sig erfaringer hermed, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
33
Spm. , om der har været foretaget en høring af Transportministeriet, til skatteministeren, kopi til transportministeren, og skatteministerens svar herpå
34
Spm. , om ministeren er bekendt med, at Københavns Lufthavn har fået tilladelse til at teste securityscannere, som bygger på mikrobølgeteknologi, til skatteministeren, kopi til transportministeren, og skatteministerens svar herpå
35
Spm. om, hvornår testscannerne er taget i brug i Københavns Lufthavn, til skatteministeren, kopi til transportministeren, og skatteministerens svar herpå
36
Spm. , om der har været foretaget en høring af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, til skatteministeren, kopi til indenrigs- og sundhedsministeren, og skatteministerens svar herpå
37
Spm. , om det er korrekt, at typen med mikrobølger vurderes at være den mindst sundhedsskadelige, men at billedkvaliteten er bedst ved typer, der anvender røntgenstråler, til skatteministeren, kopi til indenrigs- og sundhedsministeren, og skatteministerens svar herpå
38
Spm. , om ministeren kan bekræfte, at der er amerikanske forskere, der mener, at stråler fra kropsscannerne kan være sundhedsskadelige og øge risikoen for hudkræft, til skatteministeren, kopi til indenrigs- og sundhedsministeren, og skatteministerens svar herpå
39
Spm. om, hvilken type kropsscanner der anvendes i Storbritannien, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
40
Spm. , om ministeren kan bekræfte, at tysk politi for nylig har påbegyndt testning af kropsscannere i Hamburg Lufthavn, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
41
Spm. om, at ministeren bedes forholde sig til artiklen »Debat om kropsscannere i Kastrup Lufthavn« på Teknologirådets hjemmeside www.tekno.dk, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
42
Spm. om, hvornår det er lufthavnene henholdsvis SKAT, der skal betale for indkøb og drift af de eventuelle kropsscannere, der skal anvendes i lufthavnene, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
43
Spm. om, hvornår det er personale ansat af lufthavnen henholdsvis SKATs medarbejdere, der skal foretage kropsscanningerne, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
44
Spm. om, i hvilket omfang spørgsmålet om anvendelse af kropsscannere har været drøftet/behandlet i EU-regi, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
45
Spm. , om EU har beslutningskompetence til at stille krav om, at alle medlemslande skal anvende kropsscannere, og i givet fald hvilken type, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
46
Spm. om at bekræfte, at der i en artikel på Teknologirådets hjemmeside refereres til kropsscannere, der benytter sig af røntgenstråling, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
47
Spm. om at begrunde forskelle i de danske og tyske toldmyndigheders behov for at anvende henholdsvis mikrobølgescannere og røntgenscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
48
Spm. , om ministeren har søgt oplyst, hvilke vurderinger der ligger til grund for de tyske toldmyndigheders valg af microbølgescannere frem for røntgenscannere, til skatteministeren, og ministerens svar herpå
49
Spm. om at indhente nærmere oplysninger om de amerikanske undersøgelser, til skatteministeren, og ministerens svar herpå