Tak.
Det lovforslag, vi behandler her i dag, er en udløber af et grundigt arbejde for at se, om det er muligt, at vi i Danmark kan forbedre forholdene for vores produktionsdyr.
Det her forslag går i den retning, og vi har jo også tidligere behandlet en række lovforslag, hvor vi ligesom har taget fat i hver art – sidst havde vi lov om hold af kvæg.
Og jeg tror, det er godt, at vi sætter fokus på det her, således at vi skridt for skridt har en dokumentation for, hvordan vi kan forbedre dyrevelfærden, og hvordan vi kan implementere det.
Jeg vil også gerne sige, at jeg synes, det er vigtigt, at det ikke bare er her i Danmark, vi forbedrer dyrevelfærden – som i det her tilfælde handler om slagtekalkuner – men at det gælder i hele EU, og jeg synes også, at alle, der har mulighed for at påvirke internationale beslutninger og handelsaftaler, også skal give dyrevelfærd en høj prioritet, for det skylder vi de dyr, som vi opdrætter, lever af og sluttelig spiser.
Så derfor er det vigtigt, at vi på alle de felter, hvor vi kan gøre det, forbedrer dyrevelfærden.
Det her handler som sagt om, at der har været lavet et grundigt forarbejde i forhold til spørgsmålet om dokumentation, altså:
Kan man dokumentere, at hvis dyrene får mere plads, er der færre trædepudesvidninger og den slags ting, og har de i det hele taget bedre forhold, ved at de har et større friareal?
Vi har også haft lov om slagtekyllinger, og der ligger tallene noget lavere; her ligger de lidt højere.
Jeg ved ikke præcis, hvad årsagen er til, at høner skal have mindre plads, altså at der er færre kilo pr.
m
2
for høner end for haner, men det må vi jo kigge på under udvalgsarbejdet.
Det, som der ligger i hele det her, er jo en forbedring.
Igennem tiden har vi som politikere været nødt til at gå ind og sætte tal på, f.eks.
krav til, hvordan belysningen skal være i staldene.
Det er sådan med dyr, at hvis der er lys hele tiden, så spiser de hele tiden, og der så vi jo med kyllingerne, at det er de slet, slet ikke bygget til.
Derfor var vi nødt til at sige, at der skal være krav om, at der skal være mørkt i staldene.
Og der ved vi også med hensyn til lys, at man ikke bare lige må tænde det på en knap, og det betyder, at det er lys, der skal laves sådan, at det starter langsomt op og blænder lige så langsomt ned igen – lidt ligesom vi kender det fra dagslyset.
Det er gode ting.
Og der skal også være krav om, hvordan vi i forbindelse med temperaturudsving – og det kan jo komme, hvis der er strømsvigt – kan sikre, at der er alarmsystemer og ting og sager.
Det er beskrevet, og det er godt, at det er med.
Så er der en påbudsordning, for det er også vigtigt, når vi beslutter os for, at vi vil have nogle forbedringer, at vi rent faktisk over for dem, der ikke lever op til kravene, har den her påbudsordning.
Og der ligger også i det her lovforslag, at man i forhold til lov om hold af kvæg og lov om hold af heste får den samme påbudsordning.
Det er vi også tilfredse med.
Hvis man kigger på høringssvarene, kan man se, at der er nogle, der især ønsker sig en lavere belægningsgrad.
Der må vi selvfølgelig kigge på, om der findes dokumentation.
Der er jo ikke noget, der lige tyder på, at der findes dokumentation for, at de vil få det meget bedre, ved at man sænker antallet af kg pr.
m².
Det, jeg synes der især er grund til at hæfte sig ved i den her debat, er, at det jo er en produktion, der foregår både i Danmark og i Tyskland, altså, avlsarbejdet er jo heller ikke med her, for kyllingerne bliver udruget i Tyskland og kommer herop og bliver fedet op, og så ryger de tilbage til Tyskland og bliver slagtet.
Og der er selvfølgelig nogle forhold omkring det i forhold til næbtrimning osv., som foregår i Tyskland.
Vi har lige haft debatten om, at vi napper halerne af grisene herhjemme for stort set 99 pct.s vedkommende.
Men der er det jo også sådan, at tyskerne slet ikke vil have vores smågrise, hvis ikke vi har gjort det, så der er problematikker i forbindelse med det her.
Og så er der selvfølgelig også hele transportdelen, som man kan kigge på.
Men vi synes grundlæggende, at der er tale om en række forbedringer, som vi kan støtte, og så må vi jo se på det i udvalgsarbejdet.
Der var en ting, som jeg studsede lidt over, og det var i forhold til økologi, og der synes jeg, at de svar, der er kommet, ikke er særlig fyldestgørende, for som det måske kan læses, er det sådan, at økologerne siger, at de stramninger, der kommer her, faktisk gør, at det ikke er muligt at have økologiske slagtekalkuner i Danmark.
Jeg ved ikke, om ministeren kan svare på det allerede nu, men vi vil i hvert fald gerne under udvalgsarbejdet have kigget på, hvordan de forhold er.
Vi synes, at økologi er godt, fordi det specifikt siger noget om dyrevelfærd, og derfor vil vi altid, når vi har spørgsmål om lovgivning i forhold til det konventionelle, se på, hvordan det ser ud i forhold til økologi.
Det er helt tydeligt, at dyrene har bedre plads, de har mere friareal, og de har bedre mulighed for at udøve deres naturlige adfærd.
Derfor er det i hvert fald nogle forhold, vi skal kigge på i forbindelse med udvalgsarbejdet.
Tak.