Det er på mange måder en spændende sag, vi nu skal tredjebehandle i Folketinget.
Det er jo en sag, hvor flertallet i Folketinget har haft en enestående mulighed for at gøre en forkert beslutning god igen, for da man traf beslutningen om at lægge testcenteret i Østerild, traf man jo også en beslutning, som betyder, at vigtige naturområder i det nordvestlige Jylland skal ødelægges.
Det var dengang, da vi traf beslutningen første gang, en forkert beslutning.
Den var forkert, fordi man her helt klart valgte at prioritere nogle økonomiske interesser og nogle industriinteresser og satte det hensyn over hensynet til natur og miljø.
Og man valgte, på trods af at det forudgående arbejde havde vist, at der eksisterede alternative placeringsmuligheder, at placere testcenteret i Østerild.
Det var dengang en forkert beslutning, som angriber naturværdier, og som angriber – det kan være svært for politikere at forstå, at det skulle have nogen værdi – et af de få områder i Danmark, hvor man endnu kan nyde sådan nogenlunde uindskrænket stilhed.
Og jeg kan forsikre for, at når man har tilbragt meget tid her i Folketinget, er det en velsignelse at komme sådan et sted hen.
Beslutningen viste sig så at være baseret på en VVM-undersøgelse, der på i hvert fald et område var fuldstændig forkert.
Det betød, at man i Folketinget traf en beslutning, som var direkte i strid med lovgivningen og vel at mærke i strid med en lovgivning, som man ikke havde fået lavet om, samtidig med at man vedtog loven om placeringen af de her testvindmøller.
Det er sådan set en ren tilståelsessag.
Og grunden til, at vi behandler den i dag, er, at man fra ministerens side måtte erkende, efter at der havde været en omfattende kritik af det, at der var tale om en fejl.
Til gengæld må det siges, at da man så lovliggjorde det, som var årsagen til, at den her lov var i strid med den gældende lov på området – altså at støjproblemerne faktisk var større, end man havde forudset, og at der var områder, som var omfattet af en støjbeskyttelse, som man ikke havde taget hensyn til – ændrede man loven på det område, men alle forsøg på at få diskuteret, om der kunne være andre fejl i VVM-undersøgelsen, om det faktisk var sådan, at der var en risiko for, at det at planlægge og anbringe testcenteret i Østerild også kunne give nogle problemer i forhold til naturbeskyttelsesregler og oven i købet EU-regler, har man været fuldstændig afvisende over for at undersøge igen.
Og hvis nogen er i tvivl om, at man har afvist at undersøge det igen, kan man bare gennemlæse den store bunke papirer fra forhandlingerne mellem forligspartierne, forud for at det her forslag blev fremsat i Folketinget.
Man har været helt afvisende.
Det synes jeg er rigtig ærgerligt, for jeg er faktisk overbevist om, at en seriøs behandling af det her spørgsmål ville have ført til, at man havde ændret beslutningen – ikke bare sådan, at man nu eksproprierer 5-12 fungerende vindmøller for at få plads til testcenteret, men sådan at man havde overvejet, om det på det grundlag, man nu havde, var fornuftigt at placere testcenteret i Østerild.
Der er selvfølgelig en grund til, at et flertal i Folketinget om kort tid vælger at vedtage det her.
Man siger, at det er vigtigt af hensyn til beskæftigelsen og udviklingen af vindmølleindustrien i Danmark.
Man siger, at det er vigtigt af hensyn til beskæftigelsen og udviklingen af vindmølleindustrien i Danmark.
Når man så går ind og ser på de aftaler, der er lavet omkring, hvordan testcenteret skal forvaltes, kan man konstatere, at lovgivningen og de aftaler, der er lavet, ikke giver nogen – absolut ingen – sikkerhed for, at de forskningsresultater, der opnås i testcenteret, bliver til gavn for dansk forskning.
Det hænger jo sammen med, at det her testcenter etableres af hensyn til nogle store multinationale vindmøllefabrikanter.
En enkelt af dem er dansk.
Selv om den i stor udstrækning har udflaget sin produktionsvirksomhed i Danmark, er den dansk, men den kan jo sådan set i princippet i morgen sælges til en kinesisk koncern, eller hvem det skulle være, og i så tilfælde kan vi i hvert fald sige, at det, vi vedtager i dag, ikke på nogen som helst måde sikrer, at de resultater, der kommer ud af det her, vil være til gavn for dansk forskning.
Men så er der hensynet til dansk beskæftigelse, og der må man jo bare i al stilfærdighed sige, at det samme, der gør sig gældende omkring forskningen, jo gør sig gældende omkring beskæftigelsen.
Det her vindmølletestcenter giver ingen sikkerhed for, at der produceres vindmøller i Danmark.
Der har heller ikke været nogen løfter fra vindmølleindustrien om, at det skulle forholde sig sådan.
Så der er altså rigtig, rigtig mange grunde til at være kritisk over for det lovforslag, der ligger her.
Så er der jo en særlig rolle, som Dansk Folkeparti har spillet, for ved førstebehandlingen kunne man godt få det indtryk, at Dansk Folkeparti var i opposition til det her forslag, at Dansk Folkeparti ville stemme imod.
I hvert fald ville man stille en lang, lang række grundige spørgsmål, som man krævede meget, meget grundige svar på.
Jeg vil bare opfordre befolkningen og dem, der interesserer sig for det her, til at læse de spørgsmål, Dansk Folkeparti har stillet i udvalgsbehandlingen, og læse svarene og så på baggrund af det konstatere eller spørge sig selv, om her er opnået et tilfredsstillende resultat.
I virkeligheden kan man spørge sig selv, om Dansk Folkepartis støtte til det her testcenter ikke snarere skal ses som et led i Dansk Folkepartis almindelige modvilje mod vindmøller, for der er jo ingen tvivl om, at etableringen af det her testcenter mange steder har skærpet modviljen og modstanden mod vindmøller, og det passer jo meget bedre med Dansk Folkepartis politik end et ønske om at sikre en fortsat vindmølleproduktion og vindenergi i Danmark.
Og det er måske i virkeligheden det værste ved at vedtage det her forslag.
Hvis man følger med i de debatter, der foregår ude i samfundet i de her dage omkring vindmøllerne, kan man konstatere, at gang på gang fremhæves etableringen af testcenteret i Østerild som et eksempel på, at man er ligeglad med lokalbefolkningen, man er ligeglad med natur, man er ligeglad med miljø, når det handler om vindmølleindustriens interesser.
Det synes jeg er rigtig ærgerligt.
Det er rigtig, rigtig ærgerligt, hvis den kamp, som vi også gerne er en del af for at sikre, at der kommer mere vindmølleenergi i Danmark, skal lide skade på grund af det her projekt, og der synes jeg måske, at man blandt Socialdemokraterne og SF, som bærer det her forslag igennem sammen med regeringen og Dansk Folkeparti, skulle overveje, om man nu også kan være sikker på, at en alliance med Dansk Folkeparti i forhold til det her testcenter er en alliance, som gavner vindenergien i Danmark.