Fra Enhedslistens side er vi selvfølgelig fuldstændig enige i, at der er behov for at have en ordensbekendtgørelse, at det er nødvendigt, at der er nogle ting, der kan straffes for, og vi er også meget enige i, som flere andre har været inde på, at det er afgørende, at det er politiet, der har mulighed for at foretage vurderingerne af, hvornår man skal bruge de her bestemmelser, hvornår man skal ud og kontrollere, om de bliver overtrådt, så det ikke er noget, der skal indgå i nogle måltal eller andet, altså så der
skal
udskrives så og så mange bøder for det ene eller det andet.
Man kunne i hvert fald hurtigt nå måltallet for udskrivelse af bøder for at kaste med snebolde, når den første sne falder, men jeg synes ikke, det er den måde, man skal bruge det på, jeg synes ikke, det er den måde, politiet skal styres på.
Med de bemærkninger synes jeg ikke vi skal snakke så meget om snebolde, selv om jeg selvfølgelig godt kan undre mig over, hvorfor det lige er snebolde, der er nævnt, og ikke alt muligt andet, pinde f.eks.
eller andre ting, man kunne finde på at kaste med.
Jeg synes, der er vigtigere ting at diskutere her.
I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt bøderne skal hæves så meget, som der er lagt op til, synes jeg, det er svært at finde argumentation for, hvorfor det lige er de størrelser.
Jeg har det lidt sådan, at det måske, som andre også har antydet, handler mere om at få penge i statskassen, og jeg er fuldstændig enig med fru Pia Adelsteen i, at vi har behov for at få en beregning af, hvordan man er nået frem til det merprovenu, der er, for hvis man mener, det har en præventiv effekt, burde der jo blive færre.
Så det må vi have tallene på.
Jeg er med på, at bødeniveauet selvfølgelig skal følge den almindelige pris- og lønudvikling, for at det giver mening, men ud over det har jeg svært ved at se, hvad det præcis er, der gør, at det lige er de her bødestørrelser, man tror vil have en præventiv effekt.
Jeg mener altså, det er afgørende at sige, at vi også skal se på, hvad det så kommer til at have af konsekvenser for forskellige mennesker.
Til den debat, der har været om indkomstregulering af bøderne, vil jeg bare sige, at vi er hundrede procent tilhængere af det.
Vi har det jo i et vist omfang allerede i dag.
For nogle grupper, studerende, lærlinge og pensionister, er det jo sådan, at bøden er væsentlig mindre, uanset hvilken bøde vi taler om, stort set.
Så det findes jo, vi synes da bare, man skulle gøre det i et større omfang.
Hvis det virkelig skal have en præventiv effekt at få en bøde, er den nødt til at have forskellige størrelser, afhængig af hvilke indkomstgrupper der er tale om.
Det må man så se på hvordan man kan gøre, så det ikke administrativt bliver fuldstændig uoverkommeligt, men det tror jeg der er dygtige folk der vil kunne se på.
Så er der det meget alvorlige, nemlig den henvendelse, vi har fået fra Gadejuristen, som jeg mener vi skal tage meget alvorligt, og som vi bliver nødt til at se på under udvalgsarbejdet, for de har jo prøvet at gøre opmærksom på det før.
Vi har nogle store sociale problemer med narkomisbrug og med prostitution, der også kan ses på gaden, og politiet får så gang på gang at vide, at de skal gøre noget ved det, og de kommer til at stå med opgaven, men så bliver det politiet, der kommer til at skabe nogle problemer, som går ud over dem, som vi egentlig ønsker at hjælpe, nemlig de mennesker, der er ude i misbrug, de mennesker, der er i prostitution, i stedet for at man tager fat med en social indsats for at prøve at hjælpe de her mennesker.
Vi synes, det er rigtig vigtigt, at vi tager højde for de ting, som Gadejuristen påpeger, ligesom man gjorde, da man indførte den meget store forhøjelse af straffene i forhold til overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, hvor man gik ind og sagde, at det ikke var meningen, at det skulle ramme de mennesker, der var afhængige og var ude i misbrug.
Vi bliver nødt til også at se på det, hvis det, vi reelt gør her, medfører, at mange flere misbrugere, mange flere mennesker i prostitution, nogle af dem kvinder, der er tvunget ud i prostitution og er ofre for menneskehandel og meget alvorlige forbrydelser, rammes endnu mere af det her.
Det går jeg ikke ud fra der er en eneste retsordfører der ønsker, og derfor bliver vi altså nødt til at tage det problem meget alvorligt og bruge noget tid på det i Retsudvalget for at finde ud af, hvad det egentlig er, vi ønsker.
Det, vi gerne vil have, er jo ikke, at politiet med jævne mellemrum skal lave razziaer og udskrive bøder og fjerne de kvinder fra gaden.
Det, vi ønsker, er faktisk, at de skal bruge deres tid på at gå efter de bagmænd, der er, at det er dem, de skal gøre noget ved.
I forhold til narkoen ønsker vi, at de skal gøre noget ved det store problem med, at der står folk med våben og sælger.
Det kan være utrolig utrygt for dem, der bor på Vesterbro, at der faktisk er så mange våben i gadebilledet, og det er utrygt, at der er bander, der styrer det osv.
Det er der behov for at politiet gør noget ved, og vi skal se på, hvordan vi kan få flyttet indsatsen, fra at man jagter dem, der er misbrugere, og jagter dem, der er i prostitution, over til, at man bruger kræfterne på at fange dem, der står bagved, og det tror jeg altså ikke man gør ved det her med at hæve bøderne, for det går kun ud over dem, der har problemer i forvejen.
Så det håber jeg justitsministeren også vil være indstillet på at vi prøver at arbejde med.