Fremsat den 4. november 2010 af Per
Clausen (EL), Line Barfod (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og
Frank Aaen (EL)
Forslag til folketingsbeslutning
om mærkning af fødevarer, som
stammer fra dyr, der har spist gmo-foder
Folketinget pålægger regeringen at sikre, at alle
fødevarer mærkes, hvis de stammer fra dyr, der har
spist gmo-foder.
Bemærkninger til forslaget
15 millioner danske grise, 4 millioner æglæggende
høns og hovedparten af alt kødkvæg og af alle
malkekøer vokser i dag op på genmodificeret soja eller
majs dyrket i udlandet.
De danske kølediske bugner med kød, mælk og
æg, der stammer fra dyr, der har spist gmo-foder. Mange
danskere ved det bare ikke. For det skal ikke fremgå af
indpakningen på kødet og mælken eller af
æggebakkerne. Det er ikke acceptabelt.
Mange danskere er skeptiske over for gmo, men den manglende
mærkning gør, at forbrugerne ikke kan fravælge
produkter, der er baseret på gmo-foder. Dette står i
modsætning til, at fire ud af fem forbrugere ifølge
Forbrugerrådets undersøgelser forventer, at det
står på produktet, hvis der er anvendt gmo-foder i
produktionen.
En ny undersøgelse fra FDB Analyse viser, at syv ud af ti
forbrugere ikke ved, at danske husdyr spiser gmo-foder. Realiteten
er, at danske landmænd hvert år importerer 1,4 mio. ton
sojakager og sojaskrå og mindre mængder genmodificeret
majs. Derfor kan man gå ud fra, at der er genmodificeret
foder i alle foderblandinger til konventionelle slagtesvin og
æglæggende høns, og at 90 pct. af alt dansk
kvæg får gmo-soja i kraftfoderet.
Danske slagtekyllinger får som de eneste konventionelt
producerede dyr foder uden gmo-soja. Men foderet indeholder
små mængder aminosyrer og tilsætningsstoffer, der
er fremstillet af genmodificerede organismer. Derfor kan det ikke
kaldes gmo-frit.
Brugen af gmo-foder kan ikke måles i kød,
æg og mælk, men forslagsstillerne mener alligevel, at
forbrugerne har krav på at vide, at gmo-foder indgår i
produktionen, så de kan tage stilling til, om de
ønsker at bruge produkter, som er baseret på en
produktionsform, hvor gmo-afgrøder indgår.
I dag er den eneste sikre måde at undgå at spise mad
produceret på baggrund af gmo-foder at købe
økologiske produkter. Paradoksalt nok må de
økologiske producenter ikke en gang reklamere med, at deres
produkter er gmo-fri. Derfor er der i dag masser af mennesker, som
ikke er klar over, at det forholder sig sådan. Denne
problemstilling vil også blive løst ved
indførelse af et krav om mærkning af fødevarer,
hvor gmo-foder indgår i produktionen.
Skriftlig fremsættelse
Per Clausen
(EL):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
mærkning af fødevarer, som stammer fra dyr, der har
spist gmo-foder.
(Beslutningsforslag nr. B 16)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.