Vil ministeren overveje at ændre reglerne for behandlingen af vælgererklæringer, således at kommunerne efter attesteringen ikke længere skal tilbagesende dem til stillerne, men indsende dem direkte til det pågældende parti?
Den nuværende procedure for indsendelse og behandling af vælgererklæringer er umådeligt omstændelig. Efter at have underskrevet erklæringen skal stilleren indsende den til sin lokale kommune, som derefter attesterer den og tilbagesender den til stilleren. Stilleren skal dernæst indsende erklæringen til det pågældende parti, som til sidst skal aflevere den til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Spørgeren har fået talløse henvendelser fra borgere, som har svært ved at forstå, at proceduren skal være så indviklet, og som har adspurgt, hvorfor kommunen dog ikke bare kan sende den underskrevne erklæring direkte til partiet. Ligeledes har spørgeren kendskab til stillere, som har opgivet undervejs i processen, eftersom hele sagsgangen jo både koster tid og porto. Dermed kan proceduren være en hindring for nystiftede partiers demokratiske ret til at blive opstillingsberettigede til folketingsvalg.
Spørgeren vil derfor opfordre ministeren til at tage initiativ til en regelforenkling, således at kommunerne efter attesteringen ikke længere skal sende erklæringen tilbage til stilleren, men derimod direkte til det pågældende parti. Derved spares en arbejdsgang til glæde for både vælgerne og for den demokratiske proces. Ligeledes vil en sådan ændring være til glæde for postbudene, som jo vil opleve en reduktion i mængden af breve, der skal slæbes fra adresse til adresse.
Endelig vil en sådan ændring være fint i tråd med regeringens talrige gange bebudede målsætninger om regelforenkling og afbureaukratisering i det offentlige system.