Tak for det.
Må jeg ikke lige starte med at præcisere, for man kunne jo få det indtryk af den måde, spørgsmålet er formuleret på, at staten ikke vil få økonomisk gavn af eventuelle kommende indtægter fra råstoffer i Grønland:
Sådan er det ikke.
For den økonomiske ordning, der er indeholdt i loven om Grønlands selvstyre, indebærer, at der sker en reduktion i statens tilskud til Grønland, i takt med at der måtte komme offentlige indtægter fra råstofaktiviteter i Grønland.
Mekanismen er den, at statens tilskud til selvstyret bliver reduceret med et beløb, der svarer til halvdelen af de indtægter, der kommer ud over de første 75 mio.
kr.
årligt.
Med hensyn til statens bidrag til efterforskningen er det sådan, at staten bidrager til råstofefterforskning i Grønland.
Det sker, som det er sket hidtil, gennem et samarbejde mellem Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser og Råstofdirektoratet i Nuuk, og det koster staten ca.
30 mio.
kr.
årligt.
I selvstyreloven er det forudsat, at dette samarbejde fortsætter på kendte vilkår, kan man sige, 5 år efter at selvstyret overtog råstofområdet, dvs.
frem til den 1.
januar 2015.
Herefter er op til selvstyret at beslutte, om samarbejdsaftalen skal fornys i form af flerårige aftaler.
Så for at konkludere:
Omfanget af Danmarks bidrag til efterforskningsindsatsen i Grønland fremgår af selvstyreloven, bl.a.
beløbet her, de ca.
30 mio.
kr.
årligt.
Og med hensyn til hvor længe vi yder den indsats, er det op til de grønlandske myndigheder at beslutte en forlængelse af aftalen efter den 1.
januar 2015.
Det er, hvad et meget bredt flertal i Folketinget besluttede sidste år, og det har regeringen ingen planer om at ændre på.