L 96 Forslag til lov om ændring af lov om detailsalg fra butikker m.v.

(Liberalisering af reglerne om åbningstid).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 17-12-2009

Skriftlig fremsættelse (17. december 2009)

20091_l96_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (17. december 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om detailsalg fra butikker m.v. (Liberalisering af reglerne om åbningstid)

(Lovforslag nr. L 96).

Formålet med lovforslaget er at skabe større fleksibilitet for butikkerne og forbrugerne samt fri konkurrence på markedet. Forslaget vil således medvirke til at skabe tidssvarende åbningstider til gavn for både butikker og forbrugere.


Den gældende lov om detailsalg fra butikker m.v. trådte i kraft den 1. juli 2005 og medførte en væsentlig liberalisering af de dagældende lukketidsbestemmelser. Tidligere er loven blevet liberaliseret i både 2000 og 1995. Den nugældende lov indeholder ligesom tidligere love en revisionsklausul, hvorefter økonomi- og erhvervsministeren skal fremsætte forslag om revision af loven i folketingsåret 2009-10.


Med lovforslaget sker der en gradvis liberalisering. Fra den 1. juli 2010 vil alle butikker - uanset størrelse, beliggenhed og type - kunne holde åbent både den første og sidste søndag i hver måned. Endvidere vil butikkerne kunne holde åbent alle søndagene i december måned. Endelig får butikkerne mulighed for at holde åbent yderligere 4 søndage om året efter eget valg. Det er dog en betingelse, at søndagene ikke falder på helligdage, juleaftensdag og grundlovsdag samt nytårsaftensdag efter kl. 15.00, hvor der ikke må ske detailsalg. Afhængigt af placeringen af helligdage i et år, vil det give ca. 30 søndage om året, hvor butikkerne kan vælge at holde åbent, mod ca. 20 søndage i dag. På lørdage udvides åbningstiden fra kl. 17.00 til kl. 20.00 for alle butikker. Herudover undtages byggemarkeder og bagerbutikker fra lukketidsbestemmelserne ligesom mindre butikker, der sælger materialer til hus og have.


Fra den 1. oktober 2012 bliver loven yderligere liberaliseret, idet alle butikker - uanset størrelse, beliggenhed og type - vil kunne holde døgnåbent året rundt, dog med undtagelse af helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt nytårsaftensdag efter kl. 15.00, i alt 13,5 dage.


Lovforslaget forventes at kunne have en positiv effekt for de omfattede butikker, idet butikkernes mulighed for at holde åbent øges, hvilket kan gavne deres afsætningsmuligheder. Lovforslaget har ikke konsekvenser for det offentlige eller miljøet og indeholder ikke EU-retlige aspekter. Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. juli 2010 henholdsvis 1. oktober 2012.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg hermed anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.